Somerniemen kesätori valmis uuteen suveen – suojatietä torin kohdalle ei yrityksistä huolimatta saatu

0
Somerniemen kesätori kerää kesälauantaisin tuhansia kävijöitä.

Kesälauantaisin tuhansia kävijöitä kokoava Somerniemen kesätori avaa kautensa lauantaina. Paikalliset asukkaat perustivat torin vuonna 1987, joten kesätorilla alkaa jo 33. kausi.

– Vuosien aikana Somerniemen kesätori on vakiinnuttanut paikkansa Suomen suurimpana kesätorina niin myyjien kuin kävijämäärän suhteen, toria ylläpitävän Somerniemi-Seuran puheenjohtaja Jussi Teräväinen huomauttaa.

Torin suosio on johtanut siihen, että niin torin myyntipaikkoja kuin pysäköintialueita on laajennettu monta kertaa.

Kesätorin kohdalla Helsingintiellä on toripäivisin runsaasti liikennettä ja paljon jalankulkijoita, kun torin asiakkaat suuntaavat pysäköidyistä autoista torille. Myös yksi torin virallinen pysäköintialue sijaitsee Helsingintien toisella puolella Salkolantien varrella.

Teräväinen kertoo, että torin ylläpidosta vastaava toritoimikunta teki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle anomuksen suojatien saamisesta kesätorin kohdalle. Ely-keskus kuitenkin hylkäsi hakemuksen. Elyn mukaan suojatie rakennetaan vain, jos sillä on riittävästi käyttäjiä päivittäin.

– Tien ylitys on koettu vaaralliseksi, vaikka Helsingintiellä onkin torin kohdalla lauantaisin 50 kilometrin nopeusrajoitus. Suojatie olisi parantanut turvallisuutta, Teräväinen toteaa.

Somerniemen kesätorin kausi jatkuu perinteiseen tapaan elokuun loppuun, joten kesään mahtuu viisitoista toripäivää.

Kesään kuuluvat jo perinteeksi muodostuneet tapahtumat: uusi torineuvos nimetään 8. kesäkuuta, juhannustori pidetään torstaina 20. kesäkuuta, hattupäivää vietetään 6. heinäkuuta ja vesiensuojelupäivää 10. elokuuta. Torikirkko kokoontuu torin paviljonkiin kahtena sunnuntaina.