Someron liikennevalot lähtevät ensi viikolla – kokeilu loppuu mutta keskustelu pysyvistä valoista jatkuu

0
Väliaikaisia liikennevaloja kokeiltiin Joensuuntien ja Koulutien risteyksessä, koska koululaiset käyttävät risteyksen kohdalla olevaa suojatietä paljon. Kahdeksasluokkalaiset Silja Palander (vas.), Ronja Koivisto ja Lotta Siltasaari odottavat valojen vaihtumista.

Someron pääkadulle tuodut väliaikaiset liikennevalot otetaan pois käytöstä ensi viikolla. Someron kaupungin maankäyttöinsinööri Jyrki Rinta-Paavola toteaa, että valokokeilua ei enää jatketa, koska koulut päättyvät viikonloppuna. Liikennevalot ehtivät olla Joensuuntiellä käytössä kolmisen viikkoa.

Rinta-Paavola ei ota kantaa siihen, pitäisikö Joensuuntielle asentaa kahden vuoden takaisen päätöksen mukaisesti pysyvät liikennevalot vai ei.

– Nyt puretaan ensin liikennevaloista saatua palautetta. Valoista pyydettiin palautetta muun muassa Joensuun koulun oppilailta ja vanhemmilta. Kaupunginhallituksen asia on sitten päättää, mitä liikennevalojen kanssa tehdään, Rinta-Paavola korostaa.

Someron kaupunginhallitus hyväksyi liikennevalojen asentamisen kaupungintalon nurkalle Joensuuntien ja Koulutien risteykseen keväällä 2017. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tero Pirttilä (kesk.) muistuttaa, että hallitukselle asia tuli sen käytettyä otto-oikeutta teknisen lautakunnan päätökseen.

– Kaupunginhallituksen huomio keskittyi tuolloin Joensuuntien nopeusrajoitukseen, jonka tekninen lautakunta oli päättänyt laskea 40:stä kilometristä tunnissa 30:een. Nopeusrajoituksen lasku kumottiin, mutta teknisen lautakunnan päätöksen muita kohtia kuten liikennevaloja ei sen paremmin harkittu, Pirttilä huomauttaa.

Kaupunginhallituksen pitää tehdä uusi päätös, ellei Joensuuntielle haluta pysyviä valoja. Pirttilä sanoo, ettei ole toistaiseksi pohtinut asiaa.

– Varmasti liikennevalojen myötä joidenkin jalankulkijoiden turvallisuus paranee. Sitä pitää nyt miettiä, onko valoista niin paljon hyötyä, että ne kannattaa asentaa. Joensuuntielle reilu kymmenen vuotta sitten tehnyt uudistukset laskivat selvästi nopeuksia eikä tien liikenne hirveän vilkasta ole, Pirttilä toteaa.

Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Jani Kurvisella (kesk.) on jo selvä kanta:

– Liikennevalot ovat Joensuuntiellä tarpeettomat, Kurvinen sanoo.