Someron uusilla tonteilla tarvetta

0
Uusi asuntoalue tulee yhtenäiselle peltoaukealle Jaatilantien tuntumaan.

Someron kaupunki kaavoittaa yli 30 uutta omakotitonttia ydinkeskustan tuntumaan. Uudet tontit tulevat Turuntien läheisyyteen yhtenäiselle peltoalueelle, jonka Someron kaupunki hankki omistukseensa runsaat kaksi vuotta sitten.
Uuden asuntoalueen sijaintia on jo ehditty luonnehtia syystäkin Somerolla erinomaiseksi. Niin keskustan palvelut kuin toisella suunnalla Turuntien varressa sijaitseva terveyskeskus ovat kivenheiton päässä.

Uudelle asuntoalueelle tulee alustavan kaavaluonnoksen mukaan 33 uutta omakotitonttia. Kymmenien uusien asuntotonttien saaminen on Someron kaupungille iso ja kaivattu uutinen.
Someron tonttitarjonta on ollut vuosia keskustan alueella luvattoman heikkoa. Pahimmillaan kaupungin kaavoitettuja tontteja oli vapaana ainoastaan kuusi, joten omakotitalon rakentamista suunnitteleville ei juuri ollut vaihtoehtoja tarjolla.

Someron tonttitilanteeseen saatiin hieman valoa viime vuonna, kun Kohnamäen tuntumasta tuli myyntiin kymmenen uutta asuntotonttia. Vasta uuden asuntoalueen tonttien myötä Someron kaupunki pystyy kuitenkin tarjoamaan tontteja hakeville selvästi aiempaa paremmin valinnanvaraa ja vaihtoehtoja.
Uusien tonttien tulo myyntiin on myös perusedellytys sille, että lisäväkeä kipeästi kaipaava Somero pystyy toden teolla kilpailemaan uusista asukkaista. Ilman hyviä asuntotontteja on vaikea markkinoida kaupunkia uusille tulijoille.

Uuden asuntoalueen erinomainen sijainti on saanut Someron kaupungin pohtimaan uutta päänavausta. Alueelle kaavaillaan tavanomaista tiiviimpää rakentamista, jossa pienimmät omakotitontit olisivat vain 500 neliötä. Myös 1 000 neliön tontteja on tulossa.
Ajatus 500 neliön omakotitonteista on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Joidenkin kommentoijien mukaan pienet postimerkin kokoiset tontit eivät kuulu maalaiskaupunkiin, vaan ovat Helsingin juttu. Idean puolustajat ovat taas todenneet, että kaikki eivät kaipaa isoa taloa tai pihaa.
Tonttien koko selviää lopullisesti kaavan valmistuttua. Myyntiin uudet tontit on määrä saada ensi vuoden aikana.