Sote-palvelunsa ulkoistaneissa kunnissa on ollut laajasti ongelmia

0

Toisin kuin STT eilen uutisoi, Siikalatvassa havaittu tapaus kunnan sote-palvelujen valvonnasta ei ole poikkeuksellinen.
Torstaina 9.5. STT uutisoi, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) olisi ottanut Siikalatvassa valvontaansa koko kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja että tapaus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tosiasiassa avi päätti jatkaa sote-palveluiden järjestämisen, ei tuottamisen valvontaa.
Sote-palvelut järjestää kunta, ja Siikalatvassa ne on ulkoistettu terveysalan yhtiö Mehiläiselle. STT kertoi Ylen uutisen mukaisesti torstaina, että Mehiläisen työntekijät ovat Siikalatvassa muun muassa tehneet julkiseen vallankäyttöön kuuluvia valmistelu- ja esittelytehtäviä, jotka kuuluvat ulkoistuksesta huolimatta kunnan virkavastuulle.
Lisäksi vastaavia valvontatapauksia julkisesta vallankäytöstä sote-palvelujen ulkoistamisen yhteydessä on ollut aiemminkin. Ensi kerran asiaa käsiteltiin Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, joka ensimmäisenä suomalaisena kuntana ulkoisti kaikki sote-palvelunsa vuodesta 2011 alkaen.
Erikseen Pohjois-Suomen avilla on Siikalatvassa tällä hetkellä valvonnassa vanhusten ja kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen yksiköt Pihlajisto ja Mesikki, avista kerrotaan STT:lle.

Ulkoistuksia tehneissä kunnissa ongelmia

Sote-palvelunsa ulkoistaneissa kunnissa on laajasti ongelmia kunnan oman toiminnan ja ulkoistettuja palveluja koskevan valvonnan järjestämisessä, kertoo Pohjois-Suomen avin lakimies Heli Kajava STT:lle.
– Kyllähän meillä Suomessa on varmasti ollut omat ongelmansa jokaisella paikkakunnalla, missä on tehty kokonaisulkoistuksia, varsinkin käynnistysvaiheessa, Kajava sanoo.
Siikalatvan tapauksesta poikkeuksellisen tekee se, kuinka paljon ongelmia kunnan toiminnassa on huomattu kerralla. Vastaavassa laajuudessa ongelmaa Pohjois-Suomen avi ei ole omalla toimialueellaan tavannut.
– Ulkoistuksia tekevät kunnat eivät ole monesti varautuneita siihen, kuinka paljon niille jää omia tehtäviä ulkoistuksen jälkeen, Kajava sanoo.

Myös Mehiläinen ollut huolissaan kunnan toiminnasta

Lakimies Heli Kajava kertoo, että oman prosessinsa mukaisesti avi ottaa erikseen yhteyttä kuntaan, jos se on tekemässä sote-palveluiden kokonaisulkoistuksen. Siikalatva ulkoisti palvelunsa Mehiläiselle vuoden 2017 alusta, ja avi tapasi kunnan johtoa sitä ennen neljästi edeltävänä vuonna.
– Olemme pyrkineet ennakoinnilliseen ohjaukseen, jotta emme joutuisi valvontatilanteeseen.
Pohjois-Suomen avi on tehnyt erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon valvontatoimia Siikalatvassa vuodesta 2017 alkaen. Kesällä 2018 avi otti erityiseen seurantaan sen, miten kunta hoitaa sille lain nojalla kuuluvat virkavastuulliset tehtävät ja miten se valvoo kunnan alueella toimivia yksityisiä sote-palveluntuottajia.
Asia otettiin vireille osin avin oman valvonnan ja osin sille tulleiden yhteydenottojen perusteella. Kajava kertoo, että yksi yhteydenotoista tuli Mehiläiseltä. Yhtiössä katsottiin, että heillä oli hoidettu kunnan viranomaiselle kuuluvia tehtäviä.
– Myös heillä (Mehiläisellä) oli huoli siitä, että asia ei mene ihan oikein.

STT

Kuvat: