Sote-uudistus kuntien tapaan

0
Turku ja Salo toivovat tiiviimpää yhteistyötä kuntien ja sairaanhoitopiirin välille.

Sote-uudistuksen valmistelu käynnistetään taas, kunhan hallitus on saatu koottua. Tällä kertaa on tarkoitus edetä parlamentaarisesti. Sillä tarkoitetaan valmistelua, johon osallistuvat kaikki eduskuntapuolueet, niin hallitus kuin oppositio.
Eduskunnan enemmistö näyttää olevan valmis perustamaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa varten uuden hallinnon.
Vain kokoomus on toista mieltä. Se ilmoitti heti, kun Juha Sipilä (kesk.) oli kaatanut hallituksensa, että sote-palvelut pitää järjestää kuntapohjaisesti. Kokoomus kääntyi kannalle, jota on edustanut sote-uudistuksen ykkösvastustaja, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Nykyään vastuu sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä on kunnilla. Esimerkiksi erikoissairaanhoidosta huolehtivat sairaanhoitopiirit ovat kuntien omistamia kuntayhtymiä.
Sote-uudistuksessa vastuu olisi siirretty maakunnille, ja siihen suuntaan mennään ilmeisesti seuraavankin hallituksen vedolla.

Kunnat eivät voineet Sipilän hallituksen aikaan vain odottaa, toteutuuko sote-uudistus, eivätkä ne voi tehdä sitä nytkään.
Varsinais-Suomen suurimmat kaupungit Turku ja Salo toivovat tiiviimpää yhteistyötä kuntien ja sairaanhoitopiirin välille. Kuntia pitäisi kuulla nykyistä enemmän, kun maakuntaan rakennetaan terveydenhuollon palveluja ja hoitoketjuja tai kun sairaanhoitopiiri suunnittelee uusia investointeja (SSS 17.5.). Taustalla on pyrkimys pitää erikoissairaanhoidon menot kurissa.
Yhteistyöllä tehtäisiin ”maakunnallinen sote-uudistus”. Pohjaa sille luotiin, kun organisaatioita, rakenteita ja palveluja käytiin tarkkaan läpi ”oikeaa sote-uudistusta” valmistellessa.

Kuntaliiton arviossa yksi sote-uudistuksen kompastuskivistä oli se, että samanlaista mallia tarjottiin erilaisille alueille. Toivottavasti alueiden erot ja maakunnissa tehty kehitystyö otetaan huomioon uutta sote-uudistusta tehdessä.
Tärkeä kysymys on myös, voivatko kunnat tulevaisuudessa vaikuttaa palveluihin. Varsinais-Suomessa ne haluavat lisää vaikutusvaltaa. Viime hallituskaudella valmistelun lähtökohta oli, että valta otetaan kunnilta kokonaan pois.