Susi siirtyi idästä länteen

8
Susi voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä, joten yhdestä sudesta jää päivän aikana paljon jälkiä. Suomessa reviirit kattavat 700–900 neliökilometriä.

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt idästä länteen. Luonnonvarakeskus Luken mukaan tämä tapahtui viime vuonna.
Susikannan siirtyminen on noustattanut myös susipelkoa, vaikka sudet ovat ihmisarkoja eivätkä Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan hakeudu aiempaa enempää ihmisasutuksen pariin. Terve susi on yleensä ihmiselle vaaraton. Sairaana tai loukkaantuneena susi kuten mikä tahansa eläin voi olla arvaamaton.
Suomessa susi on viimeksi tappanut ihmisen 1800-luvun loppupuolella.

Luke on alkanut seurata susien liikkumista gps-pantojen avulla myös läntisellä kannanhoitoalueella, jossa niillä on voimakkaampi vaikutus ihmisiin kuin itäisessä Suomessa. Yhteensä neljä pentua ja 14 aikuista sutta on pannoitettu.
Pantojen avulla saadaan tietoa laumojen reviirirajoista ja nuorten susien vaelluksista, mutta myös susien syntyvyydestä ja kuolleisuudesta, elinympäristön käytöstä ja vierailuista pihapiireissä.
Seuranta osoittaa, että yli 99 prosenttia paikannuksista sijaitsee kaukana ihmisasutuksesta niin Lounais-Suomessa, Pohjois-Savossa kuin Kainuussakin.

Susista on tehty viime aikoina enemmän näköhavaintoja kuin aikaisemmin lähihistoriassa ja Riistakeskus on saanut aiempaa enemmän poikkeuslupahakemuksia, joita on perusteltu turvallisuudella. Riistakeskuksen mukaan tappaminen ei ole ensisijainen vaihtoehto, vaan asutusalueella tavatut sudet pyritään karkottamaan kauemmas.
Salon seudulla susihavaintoja on tehty muun muassa Suomusjärvellä, Kiskossa, Kemiössä, Somerolla ja Marttilassa.

Sudet hävitettiin lähes sukupuuttoon Keski- ja Pohjois-Euroopasta 1800-luvulla. Suomestakin laji oli vaarassa kadota järjestelmällisen vainon takia. Nykyään susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Kannan elinvoimaisuus on vaarassa laittoman metsästyksen takia.
Suomen susikannan kokonaismäärä on arviolta enimmillään 200. Viime keväänä laumoja oli kaikkiaan 20.
Maa- ja metsätalousministeriön vähimmäistavoite on, että Suomen rajojen sisällä olisi 25 laumaa. Silloin myös metsästys- ja poikkeuslupien myöntäminen olisi helpompaa.

Pasi

Hienoa, että tässä jutussa on realistinen ote ja sanotaan, että ”susi on yleensä ihmiselle vaaraton”. Siis yleensä. Se on hyvä muistaa, sillä susi on peto, joka pystyy voittamaan ihmisen helposti. Saalistaahan se hirviäkin, joka on ihmiseen verrattuna paljon vaikeammin voitettavissa.

Lisäksi sudet vähitellen tottuvat ihmiseen, kun ihmisestä ei ole niille mitään uhkaa. Onkin hyvä, että susien vaarallisuus pidetään mielessä, jotta varsinkin yksin metsässä liikkuvat ihmiset osaavat suhtautua niihin oikealla tavalla.

Jusa

Realistinen ote? ”Saalistaahan se hirviäkin, joka on ihmiseen verrattuna paljon vaikeammin voitettavissa”.

Mikäli ihminen olisi helposti otettavissa, kuuluisi ihminen suden ruokavalioon, eivät hirvet. Näin ei ole koskaan ollut, eikä näin ole koskaan oleva.

Lupus

Mistä tiedät, että ihminen ei ole koskaan kuulunut suden ruokavalioon? Susi on kuitenkin aikanaan ollut maailman laajimmalle levittäytynyt nisäkäslaji, joten kohtaamisia ihmisen kanssa on taatusti ollut. Ja ennen kuin ihminen oppi käyttämään tehokkaasti aseita ja toimimaan laumassa, ihminen on varmasti ollut useammankin pedon ruokalistalla. Myös suden. Kyseessähän on saksanpaimenkoiraa suurempi eläin, joten se pystyy vahingoittamaan ihmistä helposti. On aivan vastuutonta uskotella, että sudet ovat vaarattomia. Ei niitä tietysti vainotakaan tarvitse mutta ei myöskään luoda harhaluuloja. Ei siinä kuitenkaan tarvita kuin se yksi tapaus, niin paniikki on valmis.

Laine

Kyllä susi on ihmiseen verrattuna vaaraton – muutenkin kuin yleensä. Mutta luonnonvaraisiin eläimiin pitäisi alkaa oppia suhtautumaan muina kuin ihmisen omien harhaluulojen projektioina.

Matti

Susi on ollut Suomessa aina vaaraton ihmisille. Ei ole koskaan käynyt ihmisten kimppuun. Täytyyhän sitä ihmisen jotain peljätä, se kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Tämä ihmisten pelko on tullut suteen pelkästään Punahilkka-sadusta.

Peurat kuriin

Läntisessä Suomessa on ylisuuri peurakanta, jota ruokitaan talvella. Siitä riittää sudelle syötävää.

Reino

Suomessa kaikkein vaarallisin on ihminen. Seuraavaksi vaarallisin on koira. Kolmanneksi vaarallisin on punkki (puutiainen). Susi on siellä jossain kaukana.

Tarja Renvall

Oikeassa olet. Jostain syystä ihmisen vaarallisuudesta vaietaan. Lapsetkin kannattaisi opettaa varomaan oikeita asioita.T