Terveyskeskuksessa käynti kallistuu Salossa

0

Salolaisten terveydenhuolto kallistuu vielä tänä vuonna. Asiakasmaksut nousevat heinäkuun alussa, ja samaan aikaan otetaan käyttöön uusi sairaanhoitajakäyntimaksu.

Uusi maksu on 11,20 euroa/käynti, ja sitä peritään korkeintaan kolmelta käynniltä vuodessa. Entiset asiakasmaksut nousevat viisi prosenttia. Esimerkiksi terveyskeskuksen vuosimaksu ja päivystysmaksu nousevat 38,40 eurosta 40,30 euroon. Lisätuloja lasketaan kertyvän yhteensä runsaat 220 000 euroa.

Myös vanhuspalvelujen asiakasmaksuja korotetaan heinäkuun alussa. Esimerkiksi tilapäisen kotihoidon ja kotisairaanhoidon tuntiveloitus nousee 10,60 eurosta 12 euroon. Korotukset tuovat kaupungille lisää rahaa runsaat 15 000 euroa.

Hintojen korotusten lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tällä viikolla yksimielisesti muutamista leikkauksista.

Esimerkiksi henkilökunnan palkattomista vapaista lasketaan kertyvän tänä vuonna 50 000 euroa. Tarkemmin määrittelemättömistä ”pienistä puroista” haetaan yli 70 000 euron säästöjä.

Mahdollisuutta käyttää palveluseteliä tavalliseen palveluasumiseen karsitaan niin, että määrärahasta otetaan pois 25 000 euroa.

Kaiken taustalla on kaupunginvaltuuston päätös, jonka mukaan koko kaupungin toiminnasta pitää löytää tänä vuonna säästöjä tai tulojen lisäyksiä niin, että niiden yhteisvaikutus on kolme miljoonaa euroa.

Tarve tulee siitä, että ennusteen mukaan Salo saa tänä vuonna verotuloja kolme miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän.

Vielä viime marraskuussa talousarviota tehtäessä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.), varapuheenjohtaja Elina Suonio-Peltosalo ja hallituksen jäsen Timo Lehti (kesk.) esittivät selvitettäväksi hammashuollon liikkuvan palvelun käyttöönottoa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta totesi, että palvelua ei hankita, koska se maksaisi liikaa. Lautakunnalle tehdyn valmistelun mukaan kustannustehokkain vaihtoehto olisi hammashoitolaa vastaava rekka, joka maksaisi noin 500 000 euroa.