Tiistain Top Ten: Leijonien MM-kultasankarit

0
Kevät 2019 on Mörkö Anttilan.
1) Jukka Jalonen, 2011 ja 2019

Italialaisessa palloiluhierarkiassa valmentajaa kutsutaan lapsista aikuisiin sanalla ”mister”. 20 vuotta sitten Mister Jalonen valmensi Italian Serie A:ssa Alleghen joukkuetta. 20 vuotta ja kaksi aikuisten ja yksi nuorten maailmanmestaruutta myöhemmin hän on Suomen kautta aikojen (jääkiekko)valmentaja. Sitouttamisen mestari, pelitavallinen edelläkävijä ja rehellisyyden perikuva.
Myös Sankari.

2) Mörkö Anttila, 2019

Ai että löikö Mörkö sisään? 203 senttimetriä pitkä todiste siitä, että kaikki todellakin on mahdollista. Vielä viime keskiviikkona Anttila oli Leijonakapteeni, joka pelasi alkulohkon tehoin 0+0. Neljä päivää ja neljä maalia myöhemmin Anttila on Suomen puhutuin, palvotuin ja lauletuin ihminen, jonka mukaan on ehditty nimetä jo jäähalli ja munkki. Kevät 2019 tullaan muistamaan Mörkön keväänä.

3) Ville Peltonen, 1995

Nittiofem. Thomas Östlundin kaatunut juomapullo. Kebab-kioski. Hattutemppu. Loistavasta pelaajaurasta ja loistavasti alkaneesta valmentajaurasta huolimatta Peltonen tullaan muistamaan ikuisesti ja ensisijaisesti Tukholman Globenin tapahtumista sunnuntaina 7. toukokuuta 1995.

4) Mikael Granlund, 2011

Jos Peltonen muistetaan hattutempusta, Granlund muistetaan MM-välierän ilmaveivistä. Mutta Granlund oli niin paljon muutakin. Finaalissa Granlund antoi yhden suomalaisen jääkiekkohistorian nerokkaimmista maalisyötöistä päätyplankin kautta Janne Pesoselle, joka teki finaalin lopullisesti ratkaiseen 4–1-maalin. Toki sitä oli mahdotonta saada postimerkkiin, toisin kuin ilmaveiviä.

5) Timo Jutila, 1995

Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden kasvot ja ääni. Kun Jutila sanoo pärisevällä tampereen murteella ”Curre”, muistot palaavat 24 vuoden taakse. Mutta Jutila ei ollut pelkkä seuramies, hänet valittiin kolme kertaa MM-kisojen tähdistöviisikkoon, myös vuonna 1995. Samana vuonna Jutilalla oli verottajan kanssa ongelmia, koska hänen tulonsa olivat koko joukkueen ansiota…

6) Saku Koivu, 1995

20-vuotias Saku Antero johdatti kuukauden sisällä TPS:n Suomen mestariksi ja Suomen maailmanmestariksi, vaikka partakaan ei vielä oikein tahtonut kasvaa. Hype oli valtava. Jos some olisi ehditty keksiä, se olisi pitänyt keksiä uudelleen, sillä Koivu olisi räjäyttänyt sen.

7) Kevin Lankinen, 2019

Kesken viime kauden Lankinen torjui muutaman ottelun ajan Imatran Ketterän maalilla Mestiksessä. Viime viikonloppuna hän torjui MM-mitalipeleissä yhtä vaille kaikki laukaukset, vaikka pelasi Venäjää vastaan viimeisen puoliminuuttisen ilman mailaa. ”On tämä ihmeellistä”, sanoisi Mertaranta.

8) Jarkko Immonen, 2011

Rantasalmen sulttaani ei pitänyt itsestään meteliä. Jonkun olisi pitänyt. Saattoi olla 2011 MM-turnauksen tärkein yksittäinen pelaaja omalle joukkueelleen. Immonen on edelleen ainoa suomalaispelaaja, joka on voittanut MM-kisoissa kullan ja pistepörssin.

9) Harri Pesonen, 2019

Muuramen Biisoni pakkasi kamansa JYPin SM-kullan jälkeen 2012 ja lähti mylvimään tarunhohtoiseen NHL:ään. Ura ei urjennut ja viimeiset viisi kautta hän on pelannut suomalaisten kiekkotutkan kantomatkan takana Sveitsissä. Nyt Pesosen tietää jokainen: vahva ja ennakkoluuloton MM-turnaus huipentui finaalin ratkaiseesseen 3–1-maaliin.

10) Jukka Tammi, 1995

Osoitus siitä, ettei aina tarvitse pelata sekuntiakaan ollakseen sankari. Koko turnauksen varavahtina toiminut Tammi puki kultakiimassa munasuojat päähän pukukopissa ja käytti MM-pokaalia ilmakitarana. Legenda oli syntynyt – nykyään tapahtunutta pidetään kai jo myyttinä.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 29: Uhanalaisimmat yleisurheilun maailmanennätykset

Tiistain Top Ten 28: Eläimet suomalaisten urheiluseurojen nimissä

Tiistain Top Ten 27: Leijonien yllättävimmät MM-mitalit

Tiistain Top Ten 26: Korisliigakauden 2018-2019 parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 25: Salon yleisurheilun kenttäennätysten helmiä

Tiistain Top Ten 24: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi