Tiistain Top Ten: Leijonien yllättävimmät MM-mitalit

0
18-vuotias Patrik Laine siivitti tehoillaan Leijonat MM-finaaliin keväällä 2016.
1) 1992, Tshekkoslovakia, hopeaa

Leijonien historian ensimmäinen MM-mitali ja käännekohta. Albertvillen olympialaisten jättipettymyksen jälkeen päävalmentaja Pentti Matikainen sai koottua repaleisen ja nimettömän joukkueen, jossa oli mukana jopa I divisioonapelaaja (Jere Lehtinen). Pilkka hiljeni voitto voitolta ja kiekkokansa kerääntyi niihin harvoihin kotitalouksiin, joissa näkyi PTV (Ylellä ei ollut lähetysoikeuksia). Vuoden 1992 jälkeen Prahan kevät ei viitannut enää automaattisesti Varsovan liiton miehitykseen.

2) 1998, Sveitsi, hopeaa

Hannu Aravirran joukkueessa oli vain kaksi NHL-pelaajaa (Janne Laukkanen ja Sami Kapanen) ja lukuisia MM-debytantteja (mm. Jere Karalahti ja AnttiJussi Niemi). Suomi selvisi rimaa hipoen välierään, jossa Tshekki oli täysin vastaantulija. Kaksiosaisen finaalim ainoan maalin teki Ruotsin Johan Tornberg, sillä kanadalaistuomari Alex Dell hylkäsi Ville Peltosen maalin. ”Dell, go to Hell” oli sen kevään lentävä lause.

3) 2011, Slovakia, kultaa

16 vuoden odotuksen ja katkerien finaalitappioiden jälkeen Suomi palasi maailmanmestariksi. Kaikki muistavat musertavan 6–1-finaalivoiton Ruotsista, mutta Jukka Jalosen valmentaman joukkueen tie kultaan oli kivinen. Suomi hävisi Tshekille ja voitti Latvian ja Saksan vasta rankkareilla. Välierässä Venäjää vastaan syntyi ilmaveivi ja lopulta Poika saunoi jokaisessa kaiuttimessa pitkälle syksyyn asti.

4) 2007, Venäjä, hopeaa

Ehkä kovin venyminen. Nihkeän alku- ja jatkolohkon jälkeen USA kaatui puolivälierissä rankkareilla. Välierässä Suomi pakotti suursuosikki Venäjän jatkoajalle. Ajassa 65.40 Mikko Koivu teki leijonauransa tärkeimmän maalin ja vei Suomen kaikkien odotusten vastaisesti finaaliin (jossa Kanadan Rick Nash teki ratkaisumaalin Pekka Saravo reppuselässään).

5) 2014, Valko-Venäjä, hopeaa

Erkka Westerlundin valmentama nimetön joukkue oli lähellä pullahtaa ulos puolivälieristä. Mutta kun tosipelit alkoivat, oli Leijona terästä. Petri Kontiolan ja Jori Lehterän johtama joukkue yllätti puolivälierässä Kanadan ja välierässä Tshekin. Finaalissa Ovetshkinin ja Malkinin Venäjä oli sentään liian kova pala purtavaksi.

6) 1995, Ruotsi, kultaa

Never forget. Vaikka kaikki oli pedattu Leijonille, eihän kukaan oikeasti uskonut, että Suomi voisi olla joskus maailmanmestari. Jos olisi uskonut, ei mestaruus olisi synnyttänyt niin järisyttävää tsunamia, jonka jäljet näkyvät edelleen suomalaisessa urheilussa – ja koko yhteiskunnassa.

7) 2016, Venäjä, hopeaa

Lähihistorian vakuuttavimmat kisat. Kari Jalosen valmentama Suomi voitti teinitähti Patrik Laineen johdolla yhdeksän ensimmäistä otteluaan ja selvisi nauraen finaaliin – siinä Kanada hyydytti hymyt ja jätti vain 16 kertaa maalia kohti laukoneet Leijonat nollille. Finaali tavoitti 3,25 miljoonaa tv-katsojaa, mikä on nykyaikaisen mittausjärjestelmän ennätys.

8) 2008, Kanada, pronssia

Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran Kanadassa pelatut kisat houkuttelivat normaalia enemmän NHL-pelaajia. Veteraanikaksikon Teemu SelänneSaku Koivu johdolla Suomi pudotti USA:n puolivälierässä ja jäi välierässä Venäjän jyrän alle (0–4). Pronssiottelussa kaatui Ruotsi (4–0).

9) 2001, Saksa, hopeaa

Suomi sai mukaan enemmän NHL-pelaajia kuin koskaan (13), mutta kirkkaimmat tähdet puuttuivat. Kesken kisojen muodostuneesta ykkösketjusta Sami KapanenJuha YlönenJuha Lind tuli pitelemätön. Finaalissa Tshekkiä vastaan Suomi lähti viimeiselle erätauolle 2–0-johdossa. Ensin iski Procházka, sitten Dopita ja jatkoajalla Moravec – ja taas yksi uroteko sai karvaan sivumaun.

10) 1999, Norja, hopea

Yllätys se on negatiivinenkin yllätys. Koivun ja Selänteen johdolla Suomella oli kasassa yksi nimekkäimmistä ryhmistä ilman kotikisojen halvaannuttavaa painetta. Suomi pudotti välierissä Marko Tuomaisen jatkoaikamaalilla Ruotsin ja kohtasi kaksiosaisessa finaalissa Tshekin. Avausosa päättyi 1–3 ka toinen osa 4–1. Jatkoajalla iski Hlavac, eikä yhdenkään suomalaisen talviturkki jäänyt sinä keväänä suihkulähteeseen.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 26: Korisliigakauden 2018-2019 parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 25: Salon yleisurheilun kenttäennätysten helmiä

Tiistain Top Ten 24: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi