Tokion kautta kohti kotikisoja – Salon Voimailijat järjestää SM-penkkipunnerruksen Ollikkalassa

0
Suvi-Maaria Heinonen (vas.), Tapio Ruohonen ja Martti Kilpeläinen odottelevat tulevia voimainkoitoksia.

Salon Voimailijat (SalVo) järjestää helmikuussa suurimmat kilpailunsa sitten vuoden 2015 MM-voimanostojen. Ollikkalan salilla ratkotaan kaikkien ikäluokkien Suomen mestaruusmitalit klassisessa penkkipunnerruksessa.

– 300 osallistujan määrä on realistinen tavoite. Nämä ovat suurimmat SM-kisat, sillä penkkipunnerrusta harrastetaan enemmän kuin voimanostoa, toteaa Salon Voimailijoiden varapuheenjohtaja Tapio Ruohonen.

Seura on kirjaimellisesti kerännyt voimia neljän vuoden takaisten voimanoston MM-kilpailujen jälkeen. Sen jälkeen Salossa järjestetyt juniorien SM-kilpailut ovat osaltaan houkutelleet SalVoon uusia nuoria nostajia.

– Enemmistö seuran väestä on ollut veteraani-ikäisiä, mutta nyt nuoria on enemmän. Kehityssuunta on oikea, ja seuran jatkuvuus taattu, jos nuoret pysyvät toiminnassa mukana, Ruohonen huomauttaa.

Omiin SM-penkkipunnerruksiin onkin osallistumassa näillä näkymin noin 20 SalVon kilpailijaa.

– Kun teimme MM-voimanostoista voitollisen taloudellisen tuloksen, olemme pystyneet maksamaan aika hyvin nuorten nostajien varusteita ja kilpailumatkoja. Tavoite on pystyä jatkamaan samaan malliin – jos SM-penkkipunnerrukseen tulee 300 nostajaa, saamme osallistujamaksuista varsin hyvän potin, Ruohonen laskee.

Seuraväki kiittelee Salon kaupungin liikuntapalveluja siitä, että harjoittelu Ollikkalan kuntosalilla onnistui vesivahingon jälkeenkin ilman taukoja.

Seuraavat SalVon edustajien kansainväliset kilpailut ovat jo lähitulevaisuudessa. Suvi-Maaria Heinonen lähtee torstaina Japanin pääkaupunkiin Tokioon, jossa hän kilpailee sunnuntaina klassisen penkkipunnerruksen nuorten MM-mitaleista.

Maaliskuussa täysi-ikäiseksi tulevan Heinosen päätavoitteet ovat ensi vuonna, jolloin hän nostaa viimeistä kertaa kyseisen ikäluokan kilpailuissa. Viime syksynä hän teki ensiesiintymisensä ulkomaiden kisoissa sijoituttuaan 18-vuotiaiden 72 kilon sarjassa hopealle Ranskan Bordeaux’n EM-penkkipunnerruksessa.

– Ihan hyvät fiilikset jäivät niistä kilpailuista, vaikka voittoa olisin tietysti toivonut. Mielenkiintoista on lähteä Tokioonkin, vaikka lento onkin aika pitkä ja vihaan sushia, hymähtää myös kilpauintia kolmesti viikossa harrastava Heinonen.

Martti Kilpeläinen suuntaa puolestaan kesäkuun alussa klassisen voimanoston MM-kilpailuihin Ruotsin Helsingborgiin. Kyseessä ovat siis samat kisat, jotka järjestettiin Salohallissa 2015.

60-vuotiaiden sarjassa nostava Kilpeläinen voitti Salossa kolme MM-kultaa ja yhden hopean. Samansuuntaiset ovat tavoitteet myös Ruotsissa.

– Ilman muuta voittoa lähden hakemaan. Silloin Salon kilpailun aikoihin oli vähän polvivaivoja, mutta nyt pari vuotta on mennyt paremmin, Kilpeläinen sanoo.

Pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajan töistä eläköitynyt mies on syntynyt vuonna 1955. Kun voimanostossa ikäsarajat vaihtuvat kymmenen vuoden välein, on Kilpeläinen vähitellen siirtymässä 60-vuotiaissa ”vanhemmalle puoliskolle”.

– Vähitellen joutuu nuorempia vastaan kilpailemaan. Mutta sitten kun 70 vuotta tulee mittariin, pääsee taas olemaan itse se nuorin.