Tuhansien reikien Folkkari

0
– Tämän tekemiseen on uponnut noin 150 tuntia työtuntia, Tommi Mäkelä kertoo.

Automaalaamolla on syntynyt taidetta, kun Tommi Mäkelä, Raimo Vuorenpää, Ville Nummela ja Aleksi Koskela ovat rei´ittäneet, hioneet ja maalanneet riisuttua Volkswagen Boraa somerolaisen kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorisen suunnitelman mukaiseksi. Yhteistyö on sujunut hyvin, kun taiteilija ja rakentajat ovat sovitelleet näkemyksiään yhteen merkkivalinnasta alkaen.

– Tällaista ei olla ennen päästy tekemäänkään. Yleensähän paikkaamme reikiä emmekä tee niitä, Vuorenpää naurahtaa.

Autokulta valmistuu Suomen Kuvanveistäjäliiton ympäri Helsinkiä 17.5.–15.9. liikkuvaan taidenäyttelyyn. Se sijoitetaan aluksi Tapulikaupunkiin.

– Kävin ensin autoromuttamoissa katsomassa ökyautoja, mutta päädyin siihen, että teos on monitulkintaisempi, kun teen sen perusautosta. Vuorenpää ehdotti Boraa, johon reiät sai sijoiteltua soljuvasti, Ant-Wuorinen kiittää.

Taiteilija osti auton nettikaupasta ja poistatutti Rauman ammattikoulussa siitä moottorin, penkit ja muun sisustan rattia ja käsijarrua lukuun ottamatta.

– Siellä otettiin liikaakin pois, joten minun piti hankkia erilaisia ritilöitä Somerolta.

Ant-Wuorinen jännitti, miten autotuunaajat suhtautuisivat hänen ideaansa, mutta projektin aikana hän on saanut pelkästään kannustusta ja apua.

– Yksikin automies, keltä hain varaosia, painotti, että Bora on taideteos, Ant-Wuorinen hymähtää.

Saatuaan idean rei´itettävästä Autokullastaan Ant-Wuorinen oli yhteyksissä useampiin firmoihin, joissa pohdittiin mahdollisia työstämistekniikoita kuten laser- ja vesileikkausta.

– Jokioisten Vaulammilla Pellilän Autotyön omistaja Raimo Vuorenpää keksi tehdä reiät reikäsahoilla. Koeporaukset ylimääräiseen autopeltiin osoittivat ratkaisun olevan oikea.

Suunnittelunsa avuksi Ant-Wuorinen teetti oikeilla mitoituksilla pyöreitä tarroja ja sommitteli reikien paikat. Hän rei´itti assistenttinsa Eija Kopos en kanssa Ollilan vanhan koulun työhuoneellaan kaikki irto-osat kuten ovet, puskurit, konepellin ja takaluukun. Maalaamolla rei´itettiin runko. Reikiä on yhteensä tuhansia.

– Reiät piti hioa sellaisiksi, etteivät ne aiheuta haavoja, jos katsojat koskevat autoa, Vuorenpää kertoo.

Automaalaamolla uponnut teokseen noin 150 tuntia työtuntia ja melkoinen määrä hiomapaperia, porakoneita ja poranteriä.

Firma vaihtoi kesken taideprojektin omistajaa, kun työntekijä Tommi Mäkelä osti yrityksen ja vaihtoi sen nimeksi TM Custom Works.

Mäkelä veti tiistaina Autokultaan pohjamaalin, pintamaalin ja lakan. Vuorenpää ja Nummela panivat keskiviikkona teoksen kasaan ja kiinnittivät ovet niin, ettei auton sisälle pääse. Sen sisustaan on jätetty ratti avaimineen ja käsijarru, jotka ovat kaikki kullanvärisiä samoin kuin vanteet.

Ant-Wuorinen on tyytyväinen lopputulokseen ja kehuu niin miesten ammattitaitoa kuin venymistäkin.

– Kyllä tämä parhaimmasta päästä nykytaidetta on, Vuorenpää vakuuttaa.

– Olin kaksi viikkoa sitten Prahassa ja kävin nykytaiteen museossa. Nykytaide antaa katsojalle tilaa kokea ja muodostaa oma näkemyksensä taideteoksesta, hän miettii.

Suomen Kuvanveistäjäliitto ja Tapulikaupunki-Seura järjestävät Autokullan kunniaksi Taideteoksen tervetuliaisjuhlan Ajurinaukiolla lauantaina 18. toukokuuta kello 14. Ant-Wuorinen menee paikalle esittelemään teostaan.

Suunnitelmien mukaan Autokulta nähdään kesän aikana myös kauppakeskus Kaaren pysäköintialueella Kannelmäessä, ydinkeskustassa Postitalon ja rautatieaseman välisellä Elielin aukiolla ja Esplanadin puistossa sekä Vuosaaren Aurinkolahdessa.

Teos innoitti Ant-Wuorisen myös debytoimaan runoilijana:

Ei kai tule tora

ja heilu Mora,

kun on porattu Bora?

Ei lennä enää Boran alla sora.

Kukoistaa saa flora.

Ouuu, Glendora

ja nukkekodin Nora!

Allora!

Bora vai spora?

NYKYAJAN KUVANVEISTOATaide liikkuu ympäri HelsinkiäAutokulta on yksi teos Suomen Kuvanveistäjäliiton julkisen taiteen hankkeessa Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio .

Näyttely esittelee kymmenen kotimaisen ja kansainvälisen taiteilijan teoksia eri puolilla Helsinkiä 17.5.–15.9. Teokset muuttavat paikasta toiseen kesän aikana.

Näyttely tuo esille erilaisia näkökulmia julkiseen taiteeseen ja laajentaa käsitystä nykykuvanveistosta.

Hankkeen toteuttamista tukevat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ja Helsingin taidemuseo HAM.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman näyttelyn avajaistilaisuus on perjantaina 17. toukokuuta kello 14–17 keskustakirjasto Oodin toisen kerroksen Kuutiossa ja Töölönlahden alueella.