Tunnin juna myötätuulessa

0
Nopeat junahankkeet ovat hyvin esillä hallitusneuvotteluissa.

Nopeat ratayhteydet ovat vahvasti mukana Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvotteluissa.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan seuraava hallitus aikoo laittaa liikkeelle kolme uutta ratahanketta. Listalla ovat Turun ja Tampereen tunnin junat ja uutena itäiseen Suomeen kulkeva nopea juna. Uusi itärata kulkisi mahdollisesti Porvoon kautta Kouvolaan.

Tiedot hallitusneuvotteluista lupaavat hyvää Salon kautta kulkevalle tunnin junalle. Maakunnassa tunnettiin pelkoa, että uusi hallituspohja ei tukisi niin voimakkaasti Turun suunnan junaa kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus. Huoli perustui lähinnä siihen, että kokoomus ja sen turkulainen puheenjohtaja Petteri Orpo eivät enää ole hallituksessa.
Huoli saattaa olla aiheeton, sillä Rinteen tuleva hallitus aikoo edistää nopeita junayhteyksiä. Yleissuunnittelu on tarkoitus käynnistää kolmesta radasta, ja suunnitteluun varataan pari sataa miljoonaa euroa.
Mahdollista on, että Turun ja Tampereen ratahankkeet joutuvat vielä kilpailemaan järjestyksestä.
Turun tunnin junalla on pieni etumatka, sillä se on jo saanut noin 40 miljoonaa euroa suunnittelurahaa. Mitään ratkaisevaa eroa muihin ratahankkeisiin ei kuitenkaan ole, sillä se on vain murto-osa kokonaiskustannuksista. Tunnin radan arvioidaan maksavan noin kaksi miljardia euroa.

Kaikkiaan ratahankkeiden kustannukset nousevat nykyisten laskelmien mukaan 11,4 miljardiin euroon. Se on enemmän kuin puolustusvoimien hävittäjien hankintahinta.
Sipilän hallitus ehti jo perustaa ratayhtiön, jonka yhtiöittäminen yksittäisten ratahankkeiden toteuttamiseksi jäi kesken. Vielä ei tiedetä, aikooko seuraava hallitus käyttää hankeyhtiöitä. EU-rahaa sen sijaan varmasti halutaan kalliiden ratojen rahoittamiseen.

Salolle nopea ratayhteys avaa monia uusia mahdollisuuksia. Suunnittelun yhteydessä on syytä vielä tutkia, voidaanko radan aiheuttamia haittoja pienentää.
Erityisen voimakkaasti keskusteluihin on noussut Lukkarinmäki. Huoli arvokkaan asuinalueen kohtalosta on ymmärrettävää.