Unkarilaistaiteilijan tykitystä Koskella

0
András Kecskés: Puisto.

Värien tykitystä, ilmiöiden tulkintaa, abstraktin käsittelyn ja luontoaiheiden sekoitusta. Tätä tarjoaa Koskella Yrjö Liipolan taidemuseon kesänäyttely, joka esittelee unkarilaisen taidemaalari András Kecskésin tuotantoa.

Kecskésin öljyvärimaalaukset päätyivät Koskelle Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen esityksestä. Taidemaalariksi ja opettajaksi Unkarin kuvataideyliopistosta aikoinaan valmistunut viisikymppinen taiteilija on maalannut kolmen vuosikymmenen ajan.

– Teokset ovat tavallaan abstrakteja, mutta luontoteemat tekevät niistä helpommin ymmärrettäviä ja niiden ansiosta katsoja pääsee teoksiin hyvin käsiksi, toteaa Orvokki Leino Kosken Tl Taidesäätiön hallituksesta.

Hän ihailee erityisesti Kecskésin taitoa ilmaista valoa maalauksissaan.

Kecskés pyrkii sisäistämään erilaisia ilmiöitä, välittämään katsojille kokonaisuuden mielikuvan ja todellisuuden yhdistelmästä sekä ilmaisemaan ajatonta pysyvyyttä.

Vuorovaikutuksia-näyttely on värikäs ja näyttävä kokonaisuus. Mukana on yksittäisten teosten lisäksi maalaussarjoja, joista muodostuu kokonaisuus esimerkiksi teosten horisonteista.

Kosken Tl Taidesäätiö ylläpitää Yrjö Liipolan taidemuseota, joka tekee paljon yhteistyötä Unkarin suuntaan. Koskelaissyntyinen professori ja kuvanveistäjä Yrjö Liipola asui Unkarissa 30 vuotta, ja hänen vaimonsa oli unkarilainen.

– Liipola teki Budapestissa merkittävän uran ja pääsi muun muassa veistämään ylimystön muotokuvia, Leino huomauttaa.

Yrjö Liipolan taidemuseolla on vaikuttava taidekokoelma. Se vaalii myös koskelaissyntyisten taidemaalari, pilapiirtäjä, professori Olavi Hurmerinnan sekä taidemaalari, kuvanveistäjä Martti Vainion tuotantoa.

Museon toinen kesänäyttely on perusnäyttelyn keskelle koottu Sormet savessa, joka esittelee Kosken kunnan 150-vuotisen historian kunniaksi paikallista taidekeramiikkaa. Mukana on kymmenkunta taiteilijaa, jotka ovat työskennelleet keraamikko Eeva Mäkynen-Nurmen johdolla Somero-opiston kermaiikkapiirissä.

– Esillä on melkoinen kokoelma taide-esineiksi luokiteltavia keramiikkatöitä, jotka Mäkynen-Nurmi kokosi vuosien varrelta, Leino kertoo.

Työt ovat syntyneet erilaisilla tekniikoilla: käsin rakentaen, muottien avulla ja dreijaten.

KÄYNTIKOHDE KOSKELLA

 

Merkittävä museo

Koskella sijaitseva Yrjö Liipolan taidemuseo on korkeatasoinen nähtävyys, jonka pysyvä näyttely koostuu merkittävästä kokoelmasta Liipolan taidetta.

Koskella syntynyt Liipola (22.8.1881–26.3.1971) oli aikansa johtavia suomalaisia kuvanveistäjiä, joka on tehnyt mittavan määrän monumentteja eri puolelle Suomea kuten Kurun haaksirikon muistomerkin Tampereelle, Työn patsaan Lahteen ja Diana-patsaan Helsinkiin.

Liipola toimi pääosan elämästään kuvanveistäjänä Budapestissa ja Kauniaisissa. Hän vietti viimeiset vuotensa Koskella ja lahjoitti synnyinkunnalleen taiteensa kokoelman vuonna 1956.

Museo valmistui Koskelle vuonna 1970. Rakennusta laajennettiin vaihtuvien näyttelyjen tilan verran vuonna 2008.