Veturitalli kokoaa taas vanhoja valokuvia Salosta

0
Hildur Lindhin ottamassa kuvassa on vuonna 1920 Salon Seudun Osuuskaupalle ostettu Republic-merkkinen kuormaauto. Lasinegatiivista teetetty kuva on otettu Osuuskaupan pihalla.

Salon taidemuseo Veturitalli aikoo järjestää toisen vanhoja salolaisia valokuvia esittelevän näyttelyn.

Talvella 2014–15 Veturitallissa pidetty Salo vanhoissa valokuvissa -näyttely oli erittäin suosittu. Näyttelyyn kävi tutustumassa yli 9 200 ihmistä. Nyt taidemuseo aikoo tehdä sille jatkonäyttelyn, joka tulisi yleisön nähtäville ensi vuoden kesällä tai syksyllä

– Ensimmäisessä näyttelyssä oli enimmäkseen näkymiä Salon keskustasta, joen rannasta ja kirkon seudusta. Nyt aiomme laajentaa aihepiiriä, ja etsimme kuvia myös muista Salon kaupunginosista eli liitoskunnista, kertoo Veturitallin intendentti Pirjo Juusela.

Haussa on kuvia 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Parhaita olisivat lasinegatiivit, joista saadaan teetettyä hyvinkin suuria kuvia. Myös paperisia kuvia otetaan vastaan, mutta niiden tulee olla laadultaan hyviä, jotta ne kestävät suurentamisen isoon näyttelykokoon.

– Emme odota, että ihmiset antaisivat kuvia tai negatiiveja museolle omaksi. Riittää, jos saamme niitä lainaksi, jotta voimme skannata ne, Juusela muistuttaa.

Näyttelyn kuvamateriaali kerätään tämän vuoden aikana. Asiasta voi olla yhteydessä Pirjo Juuselaan puhelimitse: 044 7784888 tai sähköpostilla: pirjo.juusela@salo.fi.

Näyttelyssä tullaan näkemään ainakin Hildur Lindhin ottamia valokuvia 1920-luvun Salosta. Salolainen Timo Heiskari on lahjoittanut taidemuseo Veturitallille 20 lasinegatiivia ja niistä suureen kokoon digitoidut tiedostot.

Heiskari päätti lahjoittaa kuvat Veturitallille, jotta ne saisivat hyvän säilytyspaikan ja tulisivat ihmisten nähtäville. Hän ei halua, että ainutlaatuiset kuvat hautautuvat arkistoihin.

– Veturitalli oli aktiivinen ja heti hyödyntämässä kuvia. Lisäksi tunsin Pirjo Juuselan entuudestaan. Tämä oli siis helpoin ratkaisu, ja uskon, että tämä oli myös paras ratkaisu, Heiskari sanoo.

Salon Seudun Sanomat kertoi 25.11.2018, kuinka Timo Heiskari löysi harvinaiset kuvat. Muutama vuosi sitten Heiskari sai haltuunsa Rovaniemellä vaikuttaneen valokuvaajan Hildur Larssonin kuvakokoelman tämän pojantyttäreltä Hilkka Asantilta . Kokoelmassa oli runsaasti Rovaniemi-aiheisia kuvia, mutta joukossa oli yllättäen myös vanhoja otoksia Salosta.

Historiantutkimusta ja valokuvausta harrastavaHeiskari sai selville, että Hildur Larsson ja Salon Uutta Valokuvaamoa pitänyt Hildur Lindh olivat hyviä ystäviä, molemmat kotoisin Haaparannalta. Lindh toimi valokuvaajana Salossa vuosina 1904–34.

– Lahjoitetuissa negatiiveissa on mielenkiintoisia kuvia muun muassa Salon Seudun Osuuskaupasta, Pirjo Juusela toteaa.

Lisäksi uuteen näyttelyyn tulee Wiurilan kartanon emännän Anne Marie Aminoffin lahjoittamista lasinegatiiveista teetettyjä kuvia. Aminoff lahjoitti tammikuussa Salon historialliselle museolle SAMUlle125isoalasinegatiivia 1900-luvun alun Salosta ja Halikosta.

Ensimmäisessä Salo vanhoissa valokuvissa -näyttelyssä oli esillä 170 valokuvaa Salosta. Kuvat koottiin myös verkkoon osoitteeseensalovanhoissavalokuvissa.fi, missä ne ovat edelleen nähtävillä. Kuvia on myös voinut verkossa kommentoida ja kertoa tietonsa niihin liittyen. Lisäksi kuvista tehtiin kaksi videota Valokuvaajien Salo ja Jokivarren Salo, jotka löytyvät YouTubesta.