Vihreillä helppo johtajan valinta

0
Kansanedustaja, varapuheenjohtaja Maria Ohisalo on nousemassa vihreiden puheenjohtajaksi.

Tiukkaa puheenjohtajakilpailua ei vihreiden kesäkokouksessa tulla näkemään. Ainoaksi ehdokkaaksi ilmoittautunut Maria Ohisalo taputetaan uudeksi puheenjohtajaksi kesäkuussa Porissa.
Ehdokkaiden vähäinen määrä ei ole merkki siitä, että vihreiden puheenjohtajuus ei herättäisi kiinnostusta. Pikemminkin se kertoo siitä, miten suosittu uudeksi johtajaksi nouseva Ohisalo puolueen sisällä on.

Vihreillä on takana kannatuskäyrien vuoristorata. Suosittu pitkäaikainen puheenjohtaja, turkulainen Ville Niinistö joutui luopumaan tehtävästä, kun kaudet tulivat täyteen. Tilalle valittiin Jyväskylän ääniharava Touko Aalto.
Hänen lyhyeksi jääneellä kaudellaan vihreiden kannatus ensin nousi, kunnes kääntyi selvään laskuun. Paineet kasvoivat niin suuriksi, että Aalto jäi sairauslomalle ja lopulta jätti puheenjohtajan tehtävät.
Vihreiden vaalivankkureita vetämään lähti kokenut ja suosittu Pekka Haavisto, joka onnistui nostamaan puolueen yhdeksi kevään eduskuntavaalien voittajaksi. Alusta asti oli selvää, että Haavisto jatkaa puheenjohtajana vain kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Puheenjohtajapeli ratkesi samalla hetkellä, kun Maria Ohisalo ilmoittautui ehdokkaaksi. Ohisalo on toiminut vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015, ja hän nousi eduskuntaan huhtikuun vaaleissa lähes 12 000 äänellä. Vain Pekka Haavisto sai puolueessa enemmän ääniä.
Vihreiden johtoon nouseva helsinkiläinen 34-vuotias köyhyystutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori pitää tärkeänä ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjuntaa. Näitä aiheita Ohisalo nostanee esille myös parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Ministerilistoja ei ole vielä luonnosteltu, mutta jokseenkin varmana voidaan pitää Maria Ohisalon ministeripestiä. Hän itse on aiemmin kertonut pyrkivänsä sosiaali- ja terveysministeriksi, mutta salkkujako ratkeaa yhteisissä neuvotteluissa.
Mahdollista on myös, että väistyvä puheenjohtaja Pekka Haavisto palkitaan hyvästä vaalityöstä ministerisalkulla.