Vilpas sortui virhevaikeuksiin Kouvolassa – välieräsarja huipentuu tiistaina Salohallissa

0
Brian Asbury pelasi parhaan ottelunsa välieräsarjassa tärkeimmällä mahdollisella hetkellä.

Välieräsarja Vilpas–Kouvot huipentuu tiistaina Salohallissa pelattavaan seitsemänteen otteluun. Kouvot kaatoi sunnuntaina virhevaikeuksista koko toisen puoliajan kärsineen Vilppaan pistein 95–86 (43–38) ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

Ottelun ykköstähti oli tasoaan huimasti nostanut Kouvojen Brian Asbury, joka heitti 27 pistettä ja otti kymmenen levypalloa. Vilppaalta puuttui ottelussa Jamie Skeen, joka loukkaantui perjantaina Salohallissa pelatussa viidennessä osaottelussa.

Kumpikin joukkue toteutti hyökkäystään hyvällä tasolla ottelun alussa. Vilpas heitti normaaliakin enemmän kolmen pisteen kaaren takaa. Jack Gibbsin toisella kolmosella Vilpas otti 11–14-johdon. Juho Nenosella oli alussa pieniä vaikeuksia Thomas Gipsonin kanssa korin alla, mutta kokoonpanoon palannut Brandon Taylor toi hyvää tukea isoon päähän. Kumpikaan ei saanut nykäistyä alussa kunnon pisteputkea ja näin neljännes päättyi tasan 21–21.

Neljänneksen mielenkiintoisin tilanne nähtiin, kun Nenonen näytti huitaisevan kyynärpäällään David Gonzalvezia kasvoihin. Tuomarit eivät viheltäneet tilanteesta virhettä ja kentän pintaan lyyhistynyt Gonzalvez palasi hetken huilin jälkeen takaisin kentälle.

Vilpas hyydytti Kouvojen hyökkäyksen hetkeksi toisen neljänneksen alussa. Gibbs riisti pallon Gipsonin näpeistä ja vapautti Ballardin läpiajoon. Tilanteeksi 23–27. Kouvot kuitenkin korjasi asiat aikalisällä, tuli kentälle terävästi ja nykäisi Brian Asburyn johdolla 7–0-jakson. Nyt oli Vilppaan vuoro ottaa aikalisä ja korjata tilanne. Nenonen otti toisella neljänneksellä vankan yliotteen Gipsonista. Karhunpaini eskaloitui, kun Gipson töytäisi Nenoselta ilmat pihalle. Gipsonille kolmas virhe ja Nenonen penkille haukkaamaan happea.

Ottelu eteni kori korista, kunnes Kouvot otti viimeisellä minuutilla edun itselleen Jeremy Morganin kolmosella ja hyvää ottelua pelanneen Tuomas Hirvosen lay-upilla. Tauolle mentiin Kouvojen 43–38-johdossa.

Vilpas heitti avauspuolikkaalla peräti 21 kolmosta, joista koriin meni vain viisi. Kouvojen kaukoheittotarkkuusa (4/13) ei ollut merkittävästi häävimpi. Vilppaan takakenttävetoisesta hyökkäämisestä kertoi paljon myös se, että joukkue heitti avauspuolikkaalla vain yhden vapaaheiton. Kouvot voitti korin alta tehdyt pisteet peräti 26–14.

Vilpas otti kolmannen neljänneksen alussa nopeasti neljä virhettä. Ballardin syöksyttyä itselleen teknisen virheen Kouvojen ote tiukkeni entisestään. Morganin koreilla ero venyi jo kymmeneen pisteeseen (56–46) ja Vilpas oli ensimmäistä kertaa ottelussa kunnon pinteessä.

Vilpas kuitenkin selvitti ongelman nopeasti. Mikko Koiviston kolmosten siivittämänä Vilpas kavensi eron taas kolmeen (59–56). Mikä ottelun kannalta oleellisinta, kesken Vilppaan pisteputken Nenonen hankki Gipsonille taas hyökkääjänvirheen, joka oli hänelle yhteensä neljäs.

Vilpas onnistui pelaamaan useassa peräkkäisessä pallonhallinnassa pallon vapaaseen paikkaan korin alle, josta etenkin Henri Kantonen nautiskeli koreilla. Ballardin siirrettyä Vilppaan 62–64-johtoon Ville Kaunisto otti vuorostaan neljännen virheensä, mikä satutti entisestään Kouvoja.  Kolmannen neljänneksen viimeisessä hyökkäyksessä Riku Laine rikkoi Kaunistoa, joka tasoitti ottelun vapaaheittoviivalta 67–67:ään.

Kouvot otti ensimmäisen askeleen kohti voittoa heti päätösneljänneksen alussa. Gonzalvezin kolmosella ja superottelun pelanneen Asburyn akrobaattisella korilla kotijoukkue siirtyi 73–67-johtoon. Vilppaan ongelmat syvenivät, kun Rannikkolle vihellettiin tekninen virhe floppauksesta. Virhe oli Rannikon neljäs. Seuraavassa tilanteessa Taylor otti neljännen virheensä ja Kouvojen kotivoitto näytti entistä todennäköisemmältä.

Ottelu jatkui rikkonaisena. Gibbs upotti vapaaheittojensa päälle kolmosen ja Kouvojen johto kaveni kolmeen pisteeseen (80–77), kun ottelua oli jäljellä neljä minuuttia ja 24 sekuntia. Seuraavat kaksi minuuttia Vilpas pelasi ilman koreja, mikä osoittautui kohtalokkaaksi, sillä Kouvot nykäisi sillä ajalla eron takaisin yhdeksään ja Vilppaalta loppui aika kesken.

Asburyn lisäksi Kouvoista onnistui 22 pistettä heittänyt Morgan, joka pelitilanneheittonsa 70 prosentin tarkkuudella. Myös suomalaiskaksikko Hirvonen–Kaunisto oli hyvä, varsinkin Kauniston 12 levypalloa olivat kovaa valuuttaa. Kauniston ja Asburyn panos oli erityisen tärkeä, kun Gipson jäi vain kahteen pisteeseen.

Vilppaan ykkösnimi oli – yllätys, yllätys – Teemu Rannikko, joka heitti 16 pistettä ja antoi kahdeksan koriin johtanutta syöttöä. Gibbs heitti 17, Nenonen 14, Koivisto 13 ja Ballard 12 pistettä.

Vilpas hävisi ottelun vapaaheitot peräti 32–10 ja levypallot 48–36. Kolmas ratkaiseva tekijä oli kolmosprosentti, joka jäi Vilppaalla 27:ään.