Vilppaalla syitä vai tekosyitä?

0
Vilpas sulattelee pettymystä ennen lauantain pronssiottelua.

Salon Vilppaalle voi löytää useampia seikkoja siihen, että sen sijaan miesten Korisliigan loppuotteluihin eteni Kouvolan Kouvot. Näiden asioiden kohdalla on makuasia, luokitteleeko ne syiksi vai tekosyiksi.

Jää ikuiseksi arvoitukseksi, miten lukemin 82–91 päättynyt seitsemäs ottelu olisi loppunut toisenlaisilla pelaajatilanteilla. Juho Nenosen kilpailukielto, Brandon Taylorin vamman sävyttämä surkea välieräsarja, Jack Gibbsin loukkaantuminen, Jamie Skeenin polviongelma. Näitähän riittää.

Pronssiottelun lauantaina kotikentällään pelaavan Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo ei halunnut lähteä tappion jälkeen spekuloimaan esimerkiksi Nenosen tilanteella.

– On viisaampaa, etten lähde kommentoimaan asiaa millään tavoin. Päätin, että kommentoin asiaa, jos voitamme tämän ottelun. Jos häviämme, en keksi yhtään ainutta tekosyytä. Pidän tämän linjan, Iisalo totesi.

Kukaan Vilppaan ulkomaalaispelaaja ei ole pystynyt pelaamaan kaikkia pudotuspelejä. Gibbsin osalta ratkaisuvälierä päättyi toisen neljänneksen alkupuolella.

Jossittelu on Gibbsin tapauksessakin suhteellisen turhaa. Hänen onnistumisprosenttinsa välieräsarjan kolmen pisteen heitoissa oli karusti alle 20.

Vilpas teki eilen parasta tulostaan siinä vaiheessa, kun tilanne näytti olevan epätoivoisimmillaan. Numeroina tämä ahdinko kuului peliaikaa 26.06, Teemu Rannikolle neljättä virhettä sekä Kouvojen 62–47-johtoasemaa. Vilppaan pelimerkit näyttivät loppuvan.

Kun Rannikko palasi kentälle ajassa 33.12, johti Kouvot enää viidellä pisteellä. Aatu Kivimäki ja Henri Kantonen pyörittivät Vilppaan peliä laadukkaasti, ja ero kävi tässä vaiheessa enää yhdessä pisteessä (69–70). Kotijoukkue nousi pelaamaan voitosta oltuaan ensimmäisellä puoliajalla jo 23 pisteen tappioasemassa.

Fakta on kuitenkin se, ettei Vilpas saanut vastustajan huippuyksilöitä tarpeeksi kuriin millään kokoonpanolla. Thomas Gipson ja David Gonzalvez vaipuivat näkymättömiin tai virhevaikeuksiin yksittäisinä hetkinä yksittäisissä otteluissa.

He palasivat kuitenkin jatkuvasti kurmoottamaan Vilpasta. Gipsonin mannerlaattoja liikuttanut donkki heti Vilppaan pisteen päähän nousemisen jälkeisessä hyökkäyksessä oli vähintään symbolisesti finaalipaikan takuutyö.

Vilpas niin sanotusti tuplasi Gipsonia puolustuksessa. Se merkitsi vapaita kolmen pisteen heittopaikkoja Tuomas Hirvoselle. Hän onnistui alussa siinä määrin, että Hirvonen oli tehnyt 14 pistettä, Vilpas yhteensä 12.

Hirvosen kaukoheitot eivät lopulta tosin ottelua ratkaisseet, kun osumatarkkuus muuttui toiseen ääripäähän. Sen sijaan Gipson pystyi jälleen hyödyntämään vastustajan kokoonpanopuutteet (Nenosen poissaolo, Skeenin suuret puolustusvaikeudet).

Loistavan ottelusarjan pelannut, ensimmäistä kautta Euroopassa oleva Jeremy Morgan säesti mainittuja Kouvojen johtotähtiä.

– Morgan oli Kouvoista suurin yllättäjä runkosarjan jälkeen. Pidin Morgania siinä vaiheessa ihan ok -pelaajana, mutta hän pelasi hyvin jo puolivälierissä ja tosi hyvin meitä vastaan, suitsutti Vilppaan kapteeni Teemu Rannikko.

– Kouvojen peruskonsepti ja normaali tekemisen taso oli sen verran meitä korkeampi, että jouduimme koko ajan muuttamaan taktiikoitamme ja kikkailemaan. Se ei ole ikinä hyvän joukkueen merkki – perustekemisen laatu ei ollut riittävän korkealla tasolla. Olen koonnut joukkueen ja valmennan sitä: kannan tietysti vastuun, Iisalo linjasi.

Kansanedustajan ja Kouvojen kapteenin Ville Kauniston liigaura jatkuu vielä vähintään neljä ottelua.

– Ei ole helpoin mahdollinen tilanne johtaa noin paljon Vilppaan tasoista joukkuetta vastaan. Hienosti pidimme tietyllä tavalla homman kasassa, vaikka Vilpas hiipikin enemmän ja enemmän peliin mukaan, Kaunisto kiitteli.

MIESTEN KORISLIIGAN 7. VÄLIERÄ

Vilpas–Kouvot 82–91 (17–30, 16–17, 27–21, 22–23)

Vilppaan pisteet/levypallot: Mikko Koivisto 23/1, Antonio Ballard 19/14, Teemu Rannikko 18/4/6 syöttöä, Jamie Skeen 7/8, Henri Kantonen 7/3, Aatu Kivimäki 6/2, Jack Gibbs 2/0, Riku Laine 0/3, Brandon Taylor 0/0.
Kouvot: Thomas Gipson III 20/9, Tuomas Hirvonen 19/3, David Gonzalvez 18/4, Jeremy Morgan 14/5, Brian Asbury 10/2, Ville Kaunisto 7/8, Severi Kaukiainen 3/0, Teemu Knihtinen 0/0.
Erotuomarit: Petri Mäntylä, Ville Selkee, Ari Malkamäki.
Yleisöä: 2 012.
Heittoprosentit:
1 p: 88–77
2 p: 53–61
3 p: 32–40
Levypallot: 42–32
Korisyötöt: 14–11
Pallonmenetykset: 9–8

OHO!
Aloitusviisikot olivat kentällä yli seitsemän minuuttia, kun pelikatkoja saati virheitä ei näkynyt eikä kuulunut.

Kouvot finaaleihin otteluvoitoin 4–3.
Pronssiottelu Vilpas–KTP lauantaina 18.5. kello 17 Salohallissa.