Vilppaalle jäi miesten korisliigakaudesta luu käteen – pronssimitalitkin karkasivat Kymenlaaksoon

2
Vilppaan Antonio Ballard punnersi jälleen huippupisteet, mutta sekään ei riittänyt mitaleille. (kuva: SSS/Minna Määttänen)

Miesten Korisliigan runkosarjan selkeästi voittanut Salon Vilpas jäi lopulta kokonaan ilman mitalia. Se hävisi lauantaisen pronssiottelun Salohallissa KTP-Basketille pistein 97–98 (53–46).

Loukkaantumiset eivät helpottaneet Vilppaalla välierien jälkeen, sillä Jack Gibbs ja Brandon Taylor seurasivat pronssiottelun sivusta. Näin salolaiset pelasivat kolmen ulkomaalaispelaajan voimin.

KTP aloitti ottelun terävämmin ja siirtyi muutamalla suhteellisen vaikeallakin korilla 15–8-johtoon. Heti sen jälkeen oli kuitenkin Vilppaan vuoro vetää melkoinen pisteputki. KTP:n neljä peräkkäistä hyökkäystä päättyi pallonmenetykseen, ja Vilpas vei alle kolmen peliminuutin pätkän peräti 14–0.

Lukemin 26–20 päättyneellä ensimmäisellä neljänneksellä kotijoukkue laittoi palloa radalle enimmäkseen bonuskaaren takaa. Kolmosia heitettiin peräti 13, kakkosia kuusi. Onnistujiksi nousivat pisteputken aikana kentällä olleet Aatu Kivimäki ja etenkin Henri Kantonen, joka teki avauskymppiin seitsemän pistettä. Vilpas onnistui pitämään pallonmenetykset kahdessa KTP:n kuutta vastaan.

Suhteellisen leppoisan pronssiottelun erikoisuudeksi laskettakoon se, että ensimmäinen aikalisä otettiin vasta yli 14 peliminuutin jälkeen. KTP veti toisen neljänneksen alkupuolella 10–2-jakson siirtyen kahden pisteen johtoon.

Pelin siihen asti sykähdyttävimmistä suorituksista vastasi KTP:n kolmehenkisen veljeskatraan nuorin edustaja. 18-vuotias takamies Janne Lehtoranta upotti ensin kolmosen, riisti pallon ja tarjoili selän takaa syötön Tyrell Nelsonin monsteridonkkiin. Näin Lehtoranta loi vierailijoille viisi pistettä 14 sekunnissa: tilanne 43–44.

Toisen neljänneksen loppu oli taas vahvasti Vilppaan. Runkosarjassa alle yhden kolmosen per ottelu heittänyt Antonio Ballard onnistui nopeaan tahtiin kahdessa kaukoheitossa, ja reilusti omalta kenttäpuoliskolta lähetetty ”buzzer beater” oli sekin varsin lähellä onnistua.
Ballard keräsi puoliaikataukoon mennessä 14 pistettä, ja sentteri Jamie Skeen nosteli harvinaisesti korin alta kahdeksan pistettä. Teemu Rannikon koriin johtaneiden syöttöjen saldo näytti viittä, Aatu Kivimäen neljää.

Kolmen pisteen heittoralli jatkui pitkän tauon jälkeen. KTP hyödynsi kolmessa peräkkäisessä hyökkäyksessä vapaan heittotilan, kun taas Vilpas alkoi saada hyviä asioita yhä enemmän myös hyökkäyskorin alta. Vilppaan johtoasema kävi kymmenessä pisteessä, mutta Jalen Jacksonin vapaaheitot kavensivat lukemat jo 65–62:een.

Donte Thomas pysäytti Ballardin etenemisen virheellä, joka tuomittiin epäurheilijamaiseksi. Ballardin pistesaldo kasvoi tässä vaiheessa jo 21:een ja Vilppaan etumatka kahdeksaan pisteeseen. Tämän jälkeen Vilpas pelasi kuitenkin muutaman heikomman hyökkäyksen, ja KTP rokotti välittömästi toisessa päädyssä: 70–68. Suhteellisen sekava vaihe poiki molemmille joukkueille pallonmenetyksen viiden sekunnin välein.

Viimeiselle neljännekselle lähdettiin lukemissa 73–72. Vilpas hallitsi tässä vaiheessa levypallotilastoa suhteellisen selkeästi, 32–23. KTP:n Michael Pounds oli ainoa pelaaja, jolla oli tässä vaiheessa kolme virhettä.

Loukkaantumisten vuoksi pudotuspeleissä lopulta yllättävän usein kentällä ollut Vilppaan Reggie Dillard nosti kolmosellaan illan pistesaldon 11:een. KTP:n ulkomaalaiskvartetti oli jo päätösneljänneksen alussa kauttaaltaan yli kymmenessä pisteessä: Jalen Jackson kavensi numerot 80–78:aan.

Hyvässä heittovireessä oli kuitenkin edelleen myös Vilppaan Mikko Koivisto, joka onnistui neljässä viidestä ensimmäisestä kolmosestaan. Teemu Rannikko nosti samalla korisyöttöjensä määrän jo kahdeksaan. Varsinaisen peliajan viimeinen viisiminuuttinen käynnistyi kuitenkin tasalukemissa 83–83.

Seitsemässä ensimmäisessä heitossaan epäonnistunut Vilppaan Juho Nenonen avasi illan pistetilinsä tässä vaiheessa kolmosella. KTP:n Kevin Langford ja Vilppaan Kivimäki heittivät vaparit vuorollaan koriin. Thomas toi pelin tasoihin, kellossa jäljellä kolme minuuttia.

Antto Nikkarinen vei hyökkäyslevypallon jälkeen vierailijat kahden pisteen johtoon, mutta Koiviston kaukoheittovire jatkui: henkilökohtaiset pisteet 17, ja Rannikon syötöt yhdeksään. Tyrell Nelson spurttasi kuitenkin donkkiin, ja kahdelle viimeiselle minuutille lähdettiin KTP:n pisteen johdossa.

Ballard vei puolestaan hyökkäyslevypallon jälkeen Vilppaan edelle, mutta Koivisto rikkoi Jacksonia kolmen vapaaheiton arvoisesti. Vapareista kaksi koriin, tilanne 93–94, pelaamatta puolitoista minuuttia. Seuraavaksi vapaaheittoviivalle asteli Ballard: 95-94.

Nelson pääsi nostamaan korin alta vierailijat johtoon. Nenosen suoritus näytti vaikeammalta, mutta tuotti yhtä hyvän, kahden pisteen tuloksen. KTP siirtyi aikalisälle 36 sekuntia ennen loppua tilanteessa 97–96.

Videotarkistus muutti tuomion KTP:n seuraavan sisäänheiton jälkeen. Pallo tuomittiin menneeksi rajasta yli KTP-pelaajan kautta. Rannikon kakkonen epäonnistui, mutta Vilpas sai hyökkäyslevypallon.

Hyökkäysaika kuitenkin loppui, ja KTP:lle jäi aikalisän jälkeen 3,5 sekuntia. Pallo pelattiin korin alle Nelsonille, ja Nenoselle tuomittiin virhe. Nelson onnistui vapaaheitoissaan: 97–98, ja nyt oli puolestaan Vilppaalla 2,6 sekuntia aikaa pronssikorin tekoon. Rannikon hyppyheitto jäi kuitenkin eturautaan, ja KTP:n pelaajat pääsivät heittämään ”ylävitoset” pronssien kunniaksi.

Ballardin pistemäärä nousi 27:ään ja Koiviston mainittuun 17:ään. Levypallotilaston voitto luvuin 41–29 ei lopulta riittänyt Vilppaalle, joka teki 14 pallonmenetystä.

Pronssiottelua seurasi Salohallissa 1 156 katsojaa.

Korjattu 18.5. kello 19.45 ottelun yleisömäärä.

Sixth player

Hyvää kesälomaa! Kiitos hienoista hetkistä kauden aikana vaikkei tää loppu ihan putkeen mennytkään. C’est la vie!

Lähellä mitalia

Nyt on hyvä hetki seurajohdon kurkkia pikku vinkit kilpailijoilta ensi syksyn jenkkiralliin.

Tuollaiset illasta toiseen onnistuvat jenkit kuten Kauhajoen Renee, Kouvojen Morgan ja Gonzalves, Uran Dime ja Pyrinnön Manigault ovat tässä sarjassa se tukipilari.

Ballard ei montaa ohi-peliä pelannut, mutta vierestä ei oikein apuja aina tullut.

Nyt vaan hyvät lomat jätkille ja Anterolle hyvä tuuri kauppahommiin, niin kaipa sinne mitalin kimppuun taas vuoden päästä mennään.

Kiitos Viikingit!