Viranomaiset uskovat ilmiantoihin

4

Ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistönomistajilla on puoli vuotta aikaa panna jätevesijärjestelmänsä kuntoon. Kuntien ympäristöviranomaiset voivat vain toivoa, että ihmiset noudattavat lakia. Valvonta jäänee pistokokeiden ja ilmiantojen varaan.
– Tilanne on toivoton. Emme me voi lähteä haravoimaan koko kuntaa. Tässäkin asiassa pitää toivoa, että ihmiset tekevät niin kuin laissa on sanottu, Salon ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck toteaa.
Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipisen mukaan millään kunnalla ei ole sellaisia voimavaroja, että ne voisivat järjestelmällisesti valvoa jätevesiasetuksen noudattamista.
– On pakko luottaa siihen, että jokainen ihminen hoitaa velvollisuutensa. Naapurivahti toimii Suomessa hyvin.
Heidi Veck on samaa mieltä.
– Naapuria varmasti harmittaa, jos itse on laittanut kalliit järjestelmät ja vieressä toinen ei ole tehnyt mitään. Sitä kautta valvontatapauksia tulee varmaan meillekin.

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmistä kiisteltiin toistakymmentä vuotta. Kansan suussa jätevesiasetus lyhentyi muotoon paskalaki. Se tuli lievennysten jälkeen voimaan pari vuotta sitten. Jätevesijärjestelmien korjaukset pitää tehdä viimeistään 31. lokakuuta mennessä.
Asetus koskee ranta- ja pohjavesialueille ennen vuotta 2004 rakennettuja kesämökkejä ja omakotitaloja. Niiden lukumäärää Suomessa ei Miira Riipisen mukaan tiedetä.
Pelkästään Salon ranta- ja pohjavesialueilla on tuhansia kesämökkejä ja satoja omakotitaloja.
– Meillä ei ole minkään näköistä käsitystä, moniko heistä on tehnyt asialle jo jotain, Heidi Veck toteaa.
Someron ympäristösihteeri Timo Klemeläkään ei osaa sanoa, montaako kiinteistöä asetus Somerolla koskee. Niitä on hänen mukaansa ”runsaasti”.

Ympäristöpäällikkö Miira Riipisen mukaan kuntien on ensin kartoitettava ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöt. Salossa työ on jo aloitettu.
Ympäristöekologiaa opiskellut Milla Suutari kaivaa tietoja nyt määräaikaisena toimistotyöntekijänä. Ensimmäiset noin seitsemänkymmentä kirjettä pohjavesialueiden kiinteistönomistajille on jo lähetetty.
”Mikäli jätevesien käsittelyjärjestelmänne sijaitsee pohjavesialueella, eikä vielä täytä hajajätevesilainsäädännön asettamia vaatimuksia, tulee jätevedenkäsittelyjärjestelmä uudistaa niin, että vaatimukset täyttyvät viimeistään 31.10.2019”, kirjeessä muistutetaan.
Vastata siihen ei tarvitse.

Somerolla pohjavesialueiden kiinteistönomistajista aletaan ottaa selkoa kuukauden päästä. Timo Klemelän mukaan työtä varten on palkattu työntekijä kesän ajaksi.
– Ensin pitää selvittää kiinteistöjen sijainti ja omistaja ja sitten se, minkälaiset jätevesisysteemit siellä on.
Klemeläkin toivoo, että kiinteistönomistajat asennoituvat jätevesiasetuksen vaatimuksiin vakavasti.
– Emme ole miettineet, miten puutumme siihen, jos ei ole toimittu niin kuin olisi pitänyt. Se on varmasti vielä valtakunnallinen ongelma, josta tullaan keskustelemaan, Klemelä sanoo.
Heidi Veck muistuttaa, että kunnilla on kyllä keinoja panna kuriin ne, jotka yrittävät laistaa lakia.
– Pakkotoimiin on lähdettävä jo viranomaistoiminnan uskottavuudenkin kannalta. Jos kehotukset eivät auta, voidaan niitä tehostaa uhkasakolla.

Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen muistuttaa, että jätevesiasetuksen valvonta on yksi uusista tehtävistä, joita kuntien ympäristönsuojelulle on sälytetty vuosien aikana.
– Jos kunnille annetaan tällaisia valvontatehtäviä, niin ne pitäisi myös rahoittaa. Näin ei ole tapahtunut.
Ympäristönsuojelua hoitaa maamme kunnissa arviolta 650 viranhaltijaa, joista noin sata on toimistotyöntekijöitä.

Säälittävää vainoamista

Samaan aikaan soraa kaivavat suuryritykset saavat tuhansilla alueilla tuhota harjuja ja vaarantaa pohjaveden puhtaus.

Johtuuko tämä mökkiläisten vainoaminen siitä, että nyt kiireellä teeskennellään tehtävän jotain pohjavesien pelastamiseksi?

Sitten kun sementtifirmat ovat pian tuhonneet kaiken pohjaveden, niin voidaan aloittaa uusi propaganda kansalaisten syyllistämiseksi ja väittää, että tuho onkin mökkiläisten syy.

Samoin kuin on tehty muovin suhteen. Kun jätefirmat ovat ensin vuosikymmeniä kipanneet jätteet mereen Amerikoissa, niin nyt voidaan pientä Suomen kansaa ahdistaa ”I love muovi” -propagandalla. Valehdellaan, että maailma pelastetaan pienellä suomalaisella yhteiskeräyksellä.

matti

Kyllä se on kamalaa jos toivotaan tai ohjataan ihmisiä kyttämään toisiaan ja ilmiantamaan viranomaisille. Tämä on pahenpaa kuin aikoinaan Neuvostoliitossa.

Ei kyttäykselle

Toivottavasti nämä kyttääjät ovat sitten myös valmiita kestämään ne seuraukset mitä voi tulla jos ilmiantaa näitä ”paskalaista” viis veisaavia asukkaita. Se on ainakin varmaa, että tällä kyttäyskehotuksella tullaan pilaamaan monien naapurien välit.
Miksi ylipäätään pitää tehdä tällainen turha laki, jos ei ole resursseja edes viranomaisvoimin sitä valvoa?

keijo.k

Milloinkahan ympäristötoimi julkaisee vihjepalkkiosta ilmoituksen?