445 oli hyvä syy ylävitosiin – Wilma Murron ja Mikko Latvalan yhteistyön avauskilpailu sujui komeasti

0
Wilma Murron vire näyttää lupaavalta. (kuvat: SSS/Olli Mäntylä)

Seiväshyppääjä Wilma Murto ja hänen valmentajansa Mikko Latvala heittivät vapautuneet ”ylävitoset” tiistai-iltana Paavo Nurmen stadionin katsomossa.

Kaksikon yhteistyön ensimmäinen kilpailu, Tilastopajacup, tuotti positiivisen tuloksen: Murto ylitti kolmannella yrityksellään 445 senttimetrin korkeudella olleen riman.

– Olen todella tyytyväinen. Tämä on minulle tuloksellisesti paras kauden avaus koskaan.
– Harjoitukset ovat menneet tosi hyvin, mutta kauden ensimmäinen kilpailu on aina jokerikortti. Silloin voi tulla mitä tahansa neljästä viiteen metriin, Murto nauroi.

Tämä senttimetrihaarukka näyttäytyi konkreettisena, sillä hyppääjä ylitti aloituskorkeutensa 405 vasta viimeisellä yrityksellä. Useampia hyppyjä tarvittiin myös muista korkeuksista.

– Tunsin tähän asti Wilman vain harjoitustilanteista. Haluan oppia huomaamaan, miten hän käsittelee esimerkiksi tuollaisia tilanteita, jossa kisan kaksi ensimmäistä hyppyä epäonnistuvat, Latvala huomauttaa.

Kun Saga Andersson putosi pelistä 415:n jälkeen, jatkoi Murto kilpailua yksin. Riman korkeudeksi nostettiin Dohan MM-raja 456. Siitä kolmas yritys oli jo melko hyvä.

– 456:ssa painoi jo jaloissa. Mietimme Mikon kanssa siinä vaiheessa jokaisen hypyn jälkeen, että vieläkö jaksaa ja kannattaa jatkaa.

– Jos voimia olisi ollut enemmän, olisimme ottaneet isomman seipään. Sillä ylittäminen olisi ollut todennäköisempää. Kun viimeinen yritys oli paras, antaa se itseluottamusta siitä, että jaksan hypätä pidemmänkin kisan, Murto kuvaili.

Asioita perspektiiviin: 445 on Murron kolmanneksi paras tulos sitten vuoden 2017 maaliskuun.

Latvalasta tuli Salon Vilppaan hyppääjän valmentaja maalis-huhtikuun taitteessa.

Kumpaa ensimmäinen kilpailu jännitti enemmän?

– Soitin Mikolle maanantaina ja kysyin, että jännittääkö. Hän totesi, ettei kovin pahasti.

Kyllä itseäni ehdottomasti jännitti: niin paljon on ollut muutoksia viimeisen vuoden sisällä, Murto mainitsi.

– Kyllä valmentajaakin jännitti. Uskon silti, että vähemmän kuin urheilijaa, kuittasi Latvala.

Yksi suoritusten vaihtelevan laadun syistä löytyi askelmerkistä.

– Siinä on meille seuraavaa kilpailua varten työstämistä, jotta hyppyä saadaan vakiinnutettua. Askelrytmi ja -pituus vaihtelivat turhan paljon, Latvala analysoi.

Seuraava kilpailu onkin sekä urheilijalle että yleisölle melkoinen herkkupala. Kolmesta naisten viiden metrin ylittäjistä Jelena Isinbajeva on eläkkeellä, Sandi Morris ja Jennifer Suhr viikon kuluttua tiistaina Turussa Paavo Nurmi Gamesissa.

Wilma Murto viettää tuolloin syntymäpäiviään. Hän täyttää näkemyksestä riippuen jo tai vasta 21 vuotta: onhan nuoren naisen nimi jo neljättä vuotta toistuvasti yleisurheilukansan huulilla.

Synttäriseura on siis Paavo Nurmi Gamesin kilpailijajoukossa mieluisaa. Sitä se oli tiistainakin myös katsomossa.

– Vähän Mikkoa etukäteen pelottelin, että meiltä tuli puoli sukua katsomaan kisaa. Että ei mitään paineita, siellä on kaikki mammat ja pappat ja veljet katsomossa, Murto naurahti.

Kilpailukalenteri poikkeaakin merkittävästi viime vuosista. Jokainen kilpailu heinäkuisiin 22-vuotiaiden EM-karkeloihin asti on Murrolle enemmän tai vähemmän kotikisa. Hän asui vielä viime vuoden lopulla Turussa ja nykyisin Kuortaneella. Somero on puolestaan näistä kilpailupaikoista lähimpänä Kuusjoen Raatalan lapsuudenkotia.

Yleisurheilukesä jatkuu poikkeuksellisen pitkään, kun aikuisten MM-Doha on ohjelmassa vasta syys-lokakuussa.

– Jos Wilma Dohaan pääsee, antaa myöhäinen ajankohta mielle mahdollisuuden valmistautua niihin kisoihin pidempään. Elokuun alun Kalevan Kisojen jälkeen olisi todennäköisesti sauma tehdä vähän kovempi harjoitusjakso, Latvala laskee.

Wilma Murron kilpailukalenteria
11.6. Paavo Nurmi Games, Turku
22.6. Kuortane Games
29.6. Someron Seiväskarnevaalit
12.-14.7. 22-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsin Gävlessä.
Wilma Murto ja valmentaja Mikko Latvala neuvottelivat ensimmäistä kertaa kilpailutilanteessa.

Nikkaselle DNS

Minna Nikkasen nimi löytyi tiistain Turun Tilastopajacupin osallistujalistalta. Luetteloon tuli kuitenkin merkintä DNS – did not start.

Someron Esan hyppääjä jätti varotoimenpiteenä kisan väliin ja seurasi tapahtumaa kotikaupunkinsa katsomosta.

– Ei ollut järkeä kilpailla vielä tänään. Minulla on ollut joitain viikkoja jalka kipeä. Se on mennyt tosi paljon parempaan suuntaan, mutta jostain syystä kipua tulee vielä ajoittain, Nikkanen selvitti.

Viime kausi oli selkävaivasta kärsineelle urheilijalle erittäin vaikea. Parhaat hypyt osuivat Berliinin EM-kisojen karsintaan, jossa hän putosi finaalista äärimmäisen täpärällä erolla.

– Se selkävaiva näyttäisi olevan aika pitkälti poissa. Sillä pitäisi pystyä hyppäämään. Talvi- ja kevätkausi meni muuten hyvin. Pystyin harjoittelemaan määrällisesti tosi paljon.