Brexit-kannat kovenevat

0
Entinen ulkoministeri Boris Johnson on ennakkosuosikki Britannian uudeksi pääministeriksi.

Britannian konservatiivipuolue keskittyy valitsemaan uutta johtajaa Theresa Mayn tilalle. Uudesta puheenjohtajasta tulee samalla Britannian pääministeri.
Mitään helppoa tehtävää uudelle pääministerille ei ole luvassa, sillä ero EU:sta on edelleen umpisolmussa. May toi neuvottelemansa erosopimuksen useaan kertaan parlamentin hyväksyttäväksi, mutta se kaadettiin joka kerta.

Äänenpainot brexitistä koventuvat. Se voi vedota puolueen parlamenttiedustajiin ja jäseniin, jotka päättävät uuden puheenjohtajan valinnasta.
Puheenjohtajaehdokas, joka lupaa nopeaa ratkaisua erokiistaan, on vahvoilla. Moni britti haluaa päästä eroon loputtomasta brexit-väännöstä.

Ennakkosuosikkina pääministerikisaan lähtee Lontoon entinen pormestari ja Mayn hallituksen entinen ulkoministeri Boris Johnson, joka tunnetaan räväköistä lausunnoistaan.
Johnson kampanjoi voimakkaasti eron puolesta ennen kansanäänestystä. Häntä vastaan nostettiin virkarikossyytökset, kun hänen väitettiin valehdelleen EU-jäsenyyden kustannuksista. Syytökset kuitenkin kaatuivat.
Viikonlopun lehtihaastattelussa Johnson sanoi, että pääministerinä hän kieltäytyisi maksamasta noin 44 miljardin euron erorahaa, joka Britannian pitäisi maksaa unionille hyvityksenä. Hän vaatii jäsenmailta parempia sopimusehtoja.
Tätä samaa ehdotti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viikkoa aikaisemmin ennen Britannian vierailuaan. Trump on myös arvioinut, että Johnsonista tulisi hyvä seuraaja Theresa Maylle.
Yksi kipukohta eroprosessissa on ollut Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja. Mayn neuvotteleman sopimuksen mukaan raja pysyisi auki, vaikka Britannia ja EU eivät onnistuisi sopimaan asiasta kahden vuoden siirtymäaikana. Johnson taas sanoutuu irti rajajärjestelyistä.

Britannian suhtautuminen brexitiin todennäköisesti tiukkenee uuden pääministerin myötä. Sopimuksen uudelleen avaaminen on moneen kertaan tyrmätty EU:ssa, eikä erorahalla kiristäminen muuta tilannetta.
Kaikkien kärsivällisyys on vaarassa loppua, jolloin kovan brexitin todennäköisyys kasvaa.