Eduskunnan uusi puhemies Matti Vanhanen aikoo edistää kunnioittavaa ja avointa keskustelukulttuuria

1

Eduskunnan puhemieheksi valittu keskustan Matti Vanhanen sanoi perjantaina eduskunnassa aikovansa edistää keskustelukulttuuria, joka ei peittele erimielisyyksiä, mutta antaa arvon toisen motiiveille ja välttää tahallista väärinymmärtämistä.
– Takanamme on nyt vaalikausi, joka laajoine säästöineen aiheutti paljon ristiriitoja niin tässä talossa kuin tämän talon ulkopuolellakin. Tehty työ tarjoaa nyt kuitenkin mahdollisuuden enemmän normaaliaikaan, jossa meidän on kuitenkin koko ajan pidettävä mielessä tulevaisuuden väestörakenteeseemme ja globaaliin kilpailuun liittyvät haasteet, Vanhanen sanoi äänestyksen jälkeen.
Hän myös kertoi, että työtä eduskunnan uudistamiseksi jatketaan.
63-vuotias Vanhanen valittiin puhemieheksi 141 äänellä perjantain ensimmäisessä täysistunnossa. Hän kertoi äänestyksen jälkeen jäävänsä kahdelle sairaslomalle kesän aikana.
Vanhanen toimi pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003-2010.

Varapuhemiehiksi SDP:n Haatainen ja perussuomalaisten Eerola

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin SDP:n Tuula Haatainen. Hän sai 162 ääntä. Myös Haatainen nosti perjantaina tiedotustilaisuudessa esille eduskunnan puhekulttuurin. Hän painotti, että eduskunnassa on puhuttava kunnioittavasti ja asiallisesti.
– Puhemiehistön tehtävä on tietysti valvoa sitä, että eduskunta työskentelee niin, että kaikki voivat tuntea olonsa täällä turvalliseksi ja voivat ilmaista vapaasti mielipiteensä, hän jatkoi.
Toiseksi varapuhemieheksi valittiin perussuomalaisten Juho Eerola. Hän sai 148 ääntä.
Niin ikään keskustelukulttuuria tiedotustilaisuudessa kommentoinut Eerola sanoi näkevänsä asian, ettei eduskunnassa ole huono tai paha keskustelukulttuuri vaan verrattuna moniin hänen aiempiin työpaikkoihinsa keskustelu on sivistynyttä ja kaunista.
– Joskus olen huvittanut itseäni lukemalla eduskunnan vanhoja pöytäkirjoja, (olen lukenut) miten täällä on aikaisempina vuosikymmeniä keskusteltu. Se on ollut huomattavasti värikkäämpää, mutta myös huomattavasti keskustelun toista osapuolta alistavampaa se sanankäyttö.

STT

Kuvat:

Keijo K.

Luettuani ministereiden saamista palkankorotuksita tuli mieleen työn vastuullisuus. Kun vertaa esim. sairaanhoitajan ja ministerin työn palkkausta, tulee mieleen väistämättä työn vastuun kysymykset. Mielestäni nuo palkkauksen ja vastuun jako noissa töissä ei ole kohdallaan.

Minkälainen on poliitikon vastuu tekemisistään, onko sellaista? Miksi uuden pääministerin palkan piti nyt nousta runsaat 1 200 euroa?