Hittejä kuudelta vuosikymmeneltä

0

Dannyn eli Ilkka Lipsasen harrastuksia ovat muun muassa puutarhanhoito ja matkustelu. Molemmat tulevat varsin pian esille miellyttävässä sävyssä käydyssä puhelinkeskustelussa.

Danny selittää taustalla kuuluvan kohinan tulevan siitä, että hän kastelee puutarhansa kasveja samalla, kun puhuu puhelimeen. Matkustelu tulee esille, kun Danny kertoo viimeisen ison konserttikiertueensa jälkeen nauttineensa matkustelusta.

– Kävin alkuvuodesta Thaimaassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa. Nautin lomailusta kunnolla. Latasin akkujani, Danny kertoo osin uudenlaisesta elämästään ja jatkaa naureskellen, kuinka 76-vuotiaana voi jo välillä oikeasti huilatakin.

Liki samaan hengenvetoon Danny tarkentaa, että enää hän ei tee isoja kiertueita. Niitä on tullut tehtyä jo tarpeeksi, ja näistä viimeisin oli kieltämättä rankka runsaan kolmen tunnin esiintymisineen. Sen sijaan hän aikoo jatkaa yksittäisiä esiintymisiä sopivin välein.

Viime viikonvaihteessa Danny esiintyi Kotka Soi -kaupunkifestivaalilla. Juhannuksena Dannya voi kuulla Somerolla ja siitä hieman runsas kuukausi ja keikkapaikkana on Salo ja Salo Soi -festivaali.

Keskustelu kääntyy luontevasti Dannyn uran huippuhetkiin, joita on paljon – ja pitkältä ajalta. Harvalla suomalaisartistilla ja ylipäätään minkään maalaisella artistilla on esitellä samanlaista kuudelle eri vuosikymmenelle ulottuvaa uraa, joka ei ole edes vielä päättynyt.

Danny kertoo ylpeänä, ja osin myös itse hieman yllättyneenä, kuinka hän on saanut nyt noin kuukauden välein kultalevyt viimeisistä lauluistaan. Don Juan ja 7300 päivää ovat osoittautuneet melkoisiksi spotify-hiteiksi. Edellinen hitti, versio Nousevan auringon talosta oli myös nettimusiikkia.

– Täytyy seurata aikaansa, Danny kommentoi ytimekkäästi.

Danny vinkkaa jatkoon. Uutta musiikkia on tulossa Arttu Wiskarin taustaporukalta.

– Tuntuu hienolta, että minut noteerataan tämän ajan musiikintekijöiden taholta yhä tänäkin päivänä, Danny kiittää.

Dannyn hittiputki on vuodesta 1964 jatkunut katkeamattomana näihin päiviin saakka. East Virginian myötä Danny löysi pikaisesti paikkansa suomalaisen kevyen musiikin kentältä.

Vanhimmat laulut, jotka ovat kulkeneet matkassa kaikki vuodet, ovat perua 1960-luvulta: niitä ovat Vähän ennen kyyneleitä ja Kesäkatu . Danny summaa saldoksi tällä hetkellä 102 esittämäänsä laulua, jotka ovat nousseet Suomen listoille.

Danny kertoo, kuinka jäähyväiskiertueella osa yleisöstä tuli aina juttelemaan ja tällöin moni esitti toiveenaan nähdä vielä joskus sellainen konsertti, jossa hän esittäisi vain omia hittejään.

– Listahittejä noin 55 vuotta kestäneeltä uraltani löytyy moneenkin konserttiin, joten eiköhän niiden voimin saada ikimuistettavia kesäkonsertteja Somerolle ja Saloon.

Danny puhuu mielellään tästä ajasta ja nuorista artisteista. Onhan hän ollut monien suomalaisartistien ja -yhtyeiden esikuva.

Vuoden 2016 tangokuningatar ja Dannyn nykyinen asuinkumppani Erika Vikman tulee tässä vaiheessa luontevasti esille. Danny vinkkaa, että Erikan pikkusiskosta Jennikasta on myös lupa odottaa paljon laulajana.

Vuonna 1966 Danny perusti ohjelmatoimisto D-Tuotannon, jonka listoille varsinkin 1970-luvun alkupuolella kuului valtaisa joukko tuon ajan kotimaisia tähtiä iskelmästä rockiin. Suosioon ovat nousseet muun muassa Kirka, Markku Aro, Topi Sorsakoski, Virve Rosti ja Ami Aspelund . D-Tuotannon listoille kuului aikoinaan myös iäkkäämpiä tähtiä, kuten Tapio Rautavaara, Olavi Virta, Tauno Palo ja Ansa Ikonen . D-Tuotannon leivissä olivat myös jonkin aikaa Rauli ”Badding” Somerjoki ja M.A. Numminen .

– Kerran, kun olimme isolla joukolla keikalla Somerolla, yleisö huusi ”Danny, Danny”. Olin tietysti tähän tyytyväinen, mutta esiintymisjärjestyksessä ensimmäisenä astui lavalle Tapio Rautavaara, joka omalla vakaan tunnistettavalla äänellään sanoi: Hiljaa, nyt puhuu isoveli, Danny muistelee lämmöllä.

Mikään pieni yritys ei D-tuotanto ollut. Se työllisti parhaimmillaan 360 henkilöä ja oli aikansa suurin ohjelmatoimisto Suomessa.

Dannyn mukaan suosio perustui muun muassa siihen, että yritys pyrki noudattamaan muun muassa työlainsäädäntöä. Tuon ajan suomalainen musiikkibisnes kun oli melkoinen villi länsi. Lisäksi D-Tuotanto tarjosi ensimmäistä kertaa maantieteellisesti ajatellut kiertueet, kun aiemmin esiintymisiä oli tehty etäisyyksistä riippumattomalla ”tikkataulumyynnillä”.

Danny palkittiin 2016 Keskuskauppakamarin kultaisella ansiomerkillä tunnustuksena ansiokkaasta työstään D-Tuotannossa 50 vuoden ajan. Hänelle on lisäksi myönnetty Suomen Leijonan ritarimerkki vuonna 1996. Iskelmä-Finlandian Danny sai viime vuonna.

Danny juhannuspäivänä, lauantaina 22.6. Someron Esakalliolla ja lauantaina 27.7. Salo Soi -kaupunkifestivaalilla Salossa.