Hyvä maku maajoukkuekesästä – salolaiskeskitorjuja Anna Czakan pitää paikkaansa EM-kisoissa realistisena

0
LP Viestin Anna Czakanin ensimmäinen maajoukkuekesä huipentuu EM-kisoihin.

Salolaisseura LP Viestin keskitorjuja Anna Czakan uskoo, että hänellä on hyvät mahdollisuudet selvitä lopulliseen Suomen EM-kisajoukkueeseen lentopallossa. Suomen naiset palaavat elokuussa EM-näyttämölle 30 vuoden tauon jälkeen.

– Mahdollisuudet EM-kisoihin ovat realistiset. Tiedän kehityskohteeni ja olen saanut niistä palautetta valmennukselta, 22-vuotias Czakan sanoo.

Jo parina viime kautena Mestaruusliigan ykkösluokkaan kuulunut Czakan debytoi Tapio Kangasniemen valmentamassa ryhmässä keväällä kolmessa Viro-ottelussa ja pelasi kesällä neljässä Kultaisen liigan kamppailussa. Tämän viikon otteluissa Hämeenlinnassa ja lauantaina Mikkelissä Czakan ei ollut kokoonpanossa.

– Kilpailutilanne keskariosastolla on kova. En pitänyt maajoukkuepelejä itsestäänselvyytenä nytkään, Czakan toteaa.

Kangasniemi nimittää EM-joukkueeseen todennäköisesti neljä keskitorjujaa. Kapteeni Laura Pihlajamäki sekä Michaela Madsen lienevät varmoja valintoja kisoihin.

Czakanin tilalle kahteen viimeiseen Kultaisen liigan otteluun tuli ensi kaudeksi kotimaiseen Mestaruusliigaan palaava Roosa Laakkonen.

Taisteletko kisapaikasta siis häntä vastaan?

– Roosa on yksi niistä, joiden kuuluu olla joukkueessa. Hän on ollut yksi parhaista pelaajista harjoituksissa. Sanoisin, että Daniela Öhmanin kanssa kilpailen paikasta kisoihin, Czakan näkee.

Czakan sai neljässä Kultaisen liigan ottelussa vastuuta kohtuullisesti. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Espanjaa ja Valko-Venäjää vastaan 183-senttinen Salon Viestin kasvatti pääsi pelaamaan kokonaan. Azerbaidzhan-kohtaamisessa Czakan tuli kentälle erien aikana vaihdosta. Toisessa Espanja-pelissä Czakan pelasi kaksi ensimmäistä erää, mutta joutui vaihtoon tämän jälkeen.

– Olin positiivisesti yllättynyt, että peliaikaa tuli niinkin paljon, Czakan summaa.

– Maajoukkuekesästä jäi oikein hyvä maku. Opin paljon uutta, vaikka aluksi oli todella jännittävää. Joukkueeseen oli helppo tulla, ja meillä oli mahtava ryhmähenki.

Pelillisesti Czakan pärjäsi Kultaisessa liigassa vähintäänkin kelvollisesti. Keskitorjuja sai aikaan hyökkäystehoja eikä torjunnassakaan Czakanilla tullut liian kiire ehtiä tilanteisiin. Myös liigasta tuttu ilkeä hyppyleija kylvi ajoittain tuhoa.

– ”Satasen” hyökkäykset ovat heikkouteni. Niihin pitää löytää vielä tasaisuutta ja kovuutta. Myös pelinlukua torjunnassa voi vielä kehittää, Czakan sanoo.

Suomi päätti Kultaisen liigan eiliseen 3–2-voittoon Azerbaidzhanista Mikkelissä. Sinivalkoiset kukistivat saman maan myös aiemmin Bakussa, mutta muut neljä peliä päättyivät Suomen tappioon.

– Hienoa, että saimme kaksikin voittoa. Olisimme voineet kuitenkin pärjätä paremminkin. Tappiopeleissä erien lopuissa puuttui ehkä vähän rohkeus. Jos olisimme pelanneet rohkeammin, olisimme voineet yksi-kaksi voittoa ottaa enemmän, Czakan pohtii.

Maajoukkueen leiritys EM-kisoihin alkaa heinäkuun lopulla Kuusamosta. Suomen EM-alkulohko pelataan Turkin Ankarassa 23.–29. elokuuta.

– Aloitin jo treenaamisen LP Viestin kanssa, ja sitä jatkuu vielä ensi viikko. Sen jälkeen käynnistyy kahden viikon omatoiminen jakso. Kovaa treeniä on tiedossa, eikä paljon muuta suunniteltua kesäohjelmaa ole, Czakan kertoo.