Ikävä lisäys ruokaympyrään – ihmisen elimistöön päätyy viikossa pankkikortin verran mikromuovia

3

Ihmisen elimistöön päätyy viikossa pankkikortin verran mikromuovia, kertoo WWF:n tilaama tutkimusraportti.
Raportin mukaan ihmisen elimistöön päätyy mikromuovia noin viisi grammaa viikossa. Vuodessa elimistöön päätyy jopa neljänneskilo mikromuoveja.
Tarkastelluista elintarvikkeista eniten mikromuovijäämiä oli oluessa, merenelävissä ja suolassa.
Selvityksestä ilmenee, että suurin yksittäinen mikromuovien lähde on kuitenkin juomavesi. Mikromuovia päätyy ihmisen kehoon paitsi pullo- myös hanavedestä. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Intiassa on juomavedessä kaksinkertainen määrä mikromuoveja verrattuna Eurooppaan.
WWF:n tiedotteen mukaan jäteveden puhdistus ja juomaveden laatu ovat Suomessa kuitenkin hyvällä tasolla.

Suomi ei saa synninpäästöä

Tästä huolimatta Suomessakaan ei olla täysin puhtoisia. Kierrätykseen päätyy Suomessa vain reilu neljäsosa kaikista kuluttajien käyttämistä muovipakkauksista.
– Suomessa ovat Itämeren muoviroskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, joista juomavetemme valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin Itämerestä, kertoo WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo.
Selvityksen raportissa vaaditaan maailman hallituksia ottamaan vastuu muoviongelmasta ja koko valmistajista kuluttajiin saakka kulkevasta ketjusta.
– WWF vaatii maailman päättäjiä solmimaan kansainvälisen muoviroskasopimuksen, joka lopettaisi muovin päätymisen meriin vuoteen 2030 mennessä, Soirinsuo kertoo tiedotteessa.
Muovien kulkeutumista ihmisiin ravinnon mukana tarkasteleva selvitys kokosi yhteen yli 50 muovitutkimuksen tulokset. Raportti on WWF:n tilaama ja perustuu Newcastlen yliopiston tutkimukseen.
WWF kerää parhaillaan allekirjoituksia kansainväliseen muovivetoomukseen, joka tähtää kansainväliseen muoviroskasopimukseen. Vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 660 000 henkilöä.

————————————————————————————————-

Korjattu aiempaa juttua klo 18.36: WWF korjaa aiemmin käyttämäänsä muotoilua. Mikromuovia päätyy, ei kerry ihmisen elimistöön.

STT

Kuvat:

Marja

Ilmankos osa nykynaisista näyttääkin niin muovisilta.

A. Wälskäri

Mikromuoviongelmaan tulee reagoida. Mutta on ikävää, että Suomessa media lähtee uutisoimaan WWF:n rahoittamaa tutkimusta tutustumatta sen sisältöön. Tänään ovat lähestulkoon kaikkien lehtien toimittajat kirjoittaneet, että ”luottokortillinen mikromuovia päätyy viikossa ihmisen elimistöön”. Joidenkin lehtien uutisessa on käytetty myös ilmaisua ”kertyy elimistöön”. Alkuperäisessä tutkimusraportissa käytetään ilmaisua ”an average person could be ingesting approximayely 5 grams of plastic every week” ja selitetään, että tutkimuksessa tuo ”ingesting” (nauttia, niellä) tarkoittaa sitä, mitä ihminen saa sisäänsä ruoan, juoman ja hengitysilman mukana. Kysymys ei siis ole mikromuovin kertymisestä ihmisen elimistöön, joten siitä ei voi käyttää harhaanjohtavaa ilmaisua päätyy. Tuollainen hysterian levittäminen lienee ollut WWF:n intresseissä, koska… Lue lisää »

MDI

Minulla ainakin aika iso syömästäni ruoasta poistuu seuraavana aamuna kiertoon eikä suinkaan varastoidu.