Kaivolan päiväkoti Liipolantiellä suljetaan

7
Kaivolan päiväkoti lopetetaan. Opetuslautakunta päätti asiasta tällä viikolla.

Kaivolan päiväkoti Liipolantiellä suljetaan. Esiopetus siirtyy syksyllä Turrintieltä nykyiseen päiväkotiin.

Päiväkodin 1–5-vuotiaiden lasten hoitopaikkajärjestelyistä sovitaan opetuslautakunnan päätöksen mukaan yhteistyössä huoltajien kanssa.

Perttelissä toimii ensi syksystä lähtien kaksi päiväkotia, Hähkänä ja Inkere. Perhepäivähoitajia alueella on kuusi.

Varhaiskasvatuspäällikkö Anna Karlssonin mukaan lapsille on tarkoitus järjestää hoitopaikat Perttelin alueelta.

– Loppujen lopuksi vanhemmat tekevät aina hoitopaikkavalinnat, hän sanoo.

Turrintieltä lähtöä perustellaan sillä, että rivitalossa olevat tilat eivät sovellu lapsille. Aikaisemmin talossa ja sen pihapiirina asunnoisa asui vanhuksia, mutta ei enää. Päätöksen valmistelussa tuntuu korostuvan turvallisuus. Onko Turrintie epäkäytännöllisyyden lisäksi myös vaarallinen paikka lapsille?

– Kyllä, ympäristö on muuttunut parin viimeisen kuukauden aikana.

Esiopetusta annetaan Liipolantiellä ensi toimintavuosi eli kevääseen 2020 saakka.

Päiväkotipäätös tehtiin opetuslautakunnassa äänestämällä.

Annikka Savela-Kirjonen (kesk.) esitti, että esiopetusta Turrintieltä ei suljeta ja että kaupunki velvoitetaan takaamaan lasten turvallisuus kaikissa olosuhteissa.

Hannu Eeva (sd.) kannatti häntä. Lisäksi Eeva halusi päätökseen kirjattavan, että lasten huoltajia tulee kuulla hallintolain 34 pykälän mukaan ja henkilöstöä yt-lain mukaan.

Lisäksi päiväkotiasiaan pitäisi ottaa kanta oppimisympäristötyöryhmän esityksessä. Sen on määrä valmistua loppuvuodesta.

Antti Olkinuora (ps.) kannatti Savela-Kirjosen ja Eevan esityksiä. Äänestyksessä heidän kanssaan samaa mieltä oli myös Marianne Bonn (vihr.).

Apulaiskaupunginjohtajan esitystä päiväkodin sulkemisesta kannattivat Annika Viitanen (kok.), Janne Väistö (kok.), Mika Paukkeri (kesk.), Marja Leppähaara (kesk.), Sabina Haavisto (ps.), Mika Nummila (vihr.) sekä Toni Raitanen (sd.) ja Kirsi-Maria Jokinen (sd.).

Päiväkodin lopettaminen hyväksyttiin näin äänin 8–4. Äänestyksessä hävinneet lautakunnan jäsenet jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Hannu Eeva aikoo valittaa lautakunnan päätöksestä. Hänen mielestään asiassa ei ole edetty hallintolain eikä yt-lain mukaisesti.

– Olen sitä mieltä, että vanhemmille olisi pitänyt laittaa kirje ja tuoda sitten vasta opetuslautakunnalle. Ei niin, että vanhemmat kutsutaan kuulemaan, että päiväkoti loppuu. Se ei ole hallintolain mukaista kuulemisesta. Samalla tavalla on kohdeltu työntekijöitä. Tässä on samanlaista ilmiötä kuin Hajalan päiväkodissa ja Märynummen koulussa.

Eevasta Kaivolan tapaus on kaikkiaan ”merkillinen juttu”.

– Oppimisympäristötyöryhmä kävi Kaivolassa koulussa ja päiväkodissa 5. maaliskuuta. Silloin puhuttiin erilaisista levottomuuksista Turrin tiellä. Oppimisympäristötyöryhmälle tai opetuslautakunnalle ei ole tuotu asioita tietoon.

Eeva muistuttaa, että kaupunki omistaa rivitalot.

– Tässä olisi ollut aikaa toimia, jos häiriöitä on, mutta epäkohtien poistamiseksi ei ole tehty mitään. Vielä 15. toukokuuta vanhemmat oli kutsuttu tutustumaan eskariin Turrintiellä. Seuraavaksi tuli 27. toukokuuta tieto, että 4. kesäkuuta on tiedotustilaisuus. Siinä kerrottiin, että päiväkoti Liipolantiellä loppuu.

– Mikä on todellinen syy, miksi piti toimia näin nopeasti? Hannu Eeva kysyy.

– Liipolantie ei voi olla kovin vaarallinen paikka, kun sinne kuitenkin voidaan siirtää eskarilaiset. Tilat eivät vastaa uutta päiväkotia, mutta ovatko ne sellaiset, että lähipalvelu voidaan säilyttää, jos niin halutaan.

(Juttu on jatkettu Hannu Eevan kommenteilla klo 15.45)

Keijo K.

Muinoin eräs poliitikko puhui talonpojan tappolinjasta. Nyt on ilmeisesti kyseessä jokin muu tappolinja.

Olisivatkohan nyt tappolinjan kohteena liitoksen pienemmät kunnat kaikkine palveluineen?

Maija

Akkutehdas tuo nimenomaan vuorotyöpaikkoja, joten pitää kysyä myös, saadaanko vanhojen liitoskuntien alueella mahdollinen vuorotyöläisten lasten kunnallinen hoitopaikka turvattua.

Tästä ei ole puhuttu missään jutussa, on vain ollut hypetystä tulevista työpaikoista. Ei asiallista keskustelua siitä, riittävätkö Salon kaupungin resurssit tukemaan alueen vuorotyössä käyviä perheellisiä.

Totta

Päättäjät ovat laskeneet, että päiväkodeissa ja kouluissa lapsimäärät vaan laskee. Eikös tämä oppimisympäristöselvitys ole sen kertonut? Ehkä näihin laskelmiin kannattaisi tosiaan ottaa mukaan akkutehtaan ja jätteenpolttolaitoksen potentiaali.

Kannattiko kuntaliitos?

Tuntuu taas, että oikein hakemalla haetaan syitä lopettaa päiväkoti.

Hajalassa syy oli hiiret ja kymmenen vuotta sitten nähty susi kaukana pellolla. Kaivolassa syy taitaa olla levottomat naapurit. Jos kiinteistö on ihan ok, niin kannattaako tämä kaikki?

Salossa on muutenkin niin paljon sisäilmaongelmaisia tiloja. Onhan nyt Ylermistäkin aikomus siirtää asukit Kiskoon, ja Ylermin tiloihin tulee Elmerin asiakkaat. Tässäkin taustalla, että muka tilat eivät ole kunnolliset. Kummasti ne ovat aikaisemmin kelvanneet, ja Ylermissä asuu vakituisesti asiakkaita, Elmeriä käytetään vain silloin tällöin. Kurja siirto niiden vakiasukkaiden kannalta. Mutta Salossa näköjään mennään näissä asioissa väärä pää edellä puuhun.

Jerppu

Ainakin henkilökohtaisesti osasin kyllä arvata, mitä kuntaliitos aiheuttaa pienille liitoskunnille. Pertteli ei ole ainoa paikka, jossa kaikki kehitys loppui kuntaliitokseen. Salon kaupunki ei ole tikkua ristiin pistänyt muiden taajamien kehittämiseen, haja-asutusalueista puhumattakaan, kaikki paukut ovat nyt Salon keskustassa. Entiset kuntakeskukset alkavat näyttää nyt pikkuhiljaa autiokyliltä. Kunnan palvelut on miltei kaikki lakkautettu, kadut ja pyörätiet murenevat, heinät ja lupiinit ovat vallanneet nurmikot ja pallokentät. Kuntien pienet uimarannat, monelle paikalliselle asukkaalle ja mökkiläiselle tärkeät virkistyspaikat, on lakkautettu ja myyty kesämökkitonteiksi tai ne kaislikoituvat umpeen. Salolla ei ole rahaa pitää yllä kunnan peruspalveluita, kuten kouluja, päiväkoteja, vanhainkoteja, katuja, kevyen liikenteen väyliä, terveydenhuoltoa, liikuntapaikkoja… Lue lisää »

Jerppu

Vielä sitä ihmettelen, minkä aiemminkin kerran kirjoitin, että Suomen BKT on noussut kuuraketin lailla ja taloudellisesti maallamme pitäisi mennä paremmin kuin koskaan. Silti palvelut, jotka oli varaa rakentaa paljon köyhempinä aikoina (esim. sata vuotta sitten kun kyläkoulut rakennettiin), joudutaan nyt ”rahapulassa” purkamaan ja lakkauttamaan. Niin mihin se taloudellinen hyvinvointi nyt valuu?

Toistan vielä: Suomella ja suomalaisilla pitäisi lukujen valossa olla enemmän rahaa kuin koskaan ja moninkertaisesti verrattuna siihen aikaan, kun paikalliset peruspalvelut tänne luotiin.

Kuntalainen K

Oliko kunnalta vastuullista toimintaa pilata ensin esiopetuksen ympäristö ja laittaa sen jälkeen lapsiperheet maksumiehiksi.

Kaivolaan ei ole tehty kuntaliitoksen jälkeen mitään uutta kehitystä, jota ei olisi jo vanhan Perttelin aikana suunniteltu. Saamattomuus osoittaa, että Kaivolan alasajo kuntaliitoksen jälkeen jatkukoon.