Katja Taimela mielissään välittävästä hallitusohjelmasta

3
Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Antti Rinne, Li Andersson ja Anna-Maja Henriksson kertoivat maanantaina hallitusneuvottelujen tuloksesta.

Kansanedustaja Katja Taimela (sd.) arvioi, että hallitusohjelmassa toteutetaan asioita, joita ihmiset pitävät arjessaan tärkeinä.

– Tämä on välittävä hallitusohjelma. Lupasin vaalitilaisuuksia taistella monien asioiden puolesta, ja niitä on lukematon määrä hallitusohjelmassa, hän iloitsee.

”Lukemattomaan määrään” sisältyvät muun muassa oppivelvollisuusiän nosto ulottumaan toisen asteen opintoihin, subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus, opettajien ja lähiopetuksen lisääminen ammatilliseen koulutukseen ja vanhusten hoitolaitosten sitova hoitajamitoitus.

Ja vielä lisää:

– Perusturvan parantaminen ja 50 euron korotus yli 300 000 pienellä eläkkeellä elävälle.

Taimela muistuttaa, että puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) viime vuoden vappupuheessa lupaama koko ”vappusatanen” pyritään toteuttamaan hallituskauden aikana.

– Hyvää on myös palkkatuen lisäämien ja aktiivimallin purku.

Hallitusohjelmaan kirjattu 75 prosentin työllisyysaste on Taimelan mukaan kova haaste.

Se on myös välttämätön verotulojen kasvun kannalta. Lisää rahaa tarvitaan, kun menot lisääntyvät. Tulolähteeksi on hyväksytty myös, että valtion omaisuutta myydään.

Särön Taimelan hallitusohjelmapositiivisuuteen tuo hallituksen salkkujako.

– Toivoin, että SDP saisi elinkeinoministerin salkun, mutta se ei toteudu. On myös harmi, että meillä ei ole kumpaakaan opetusministeriön salkkua. Onneksi toinen niistä näyttää kuitenkin tulevan Varsinais-Suomeen, Taimela sanoo ja viittaa vasemmistoliiton turkulaiseen puheenjohtajaan Li Anderssoniin .

 

Mikko Lundén: Bensavero rokottaa kehä kolmosen ulkopuolella

Toinen salolainen, Mikko Lundén (ps.), lukee hallitusohjelmaa opposition kansanedustajan näkökulmasta.

Lundén sanoo, että annetaan Rinteen hallitukselle mahdollisuus – mutta hän löytää kuitenkin moitittavaa monesta hallitusohjelman kirjauksesta:

– Bensaveron nosto koskettaa pieni- ja keskituloisia, jotka asuvat kehä kolmosen ulkopuolella. Valtion omaisuutta ei pidä myydä. Opetuksen pitäisi panostaa sen sijaan, että pakotetaan nuoria toisen asteen opintoihin.

Maahanmuuttoa pitäisi Lundénin mielestä vaikeuttaa, ei helpottaa, eikä kiintiöpakolaisten määrä pitäisi nostaa.

– Ja millä tuloilla katetaan kehitysavun nosto 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta? Lundén kysyy.

Kauppias Lundén on tyytyväinen, että ”pienyrittäjää ei rokoteta niin paljon kuin pelkäsin”.

Suomen yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinenkin totesi maanantaina, että ”ohjelma on pelättyä parempi”.

Hallitusohjelma on julkistettu, salkut on jaettu viiden puolueen kesken, ja tällä viikolla kerrotaan ministerien nimet.

Lomamatkalta maanantaina tavoitettua Lundénia korpee edelleen, että vaaleissa hävinnyt keskusta on mukana hallituksessa. Hän sanoo saavansa asiasta edelleen yhteydenottoja kansalaisilta.

– On vaikea perustella, miksi pitää äänestää, jos suurin häviäjä jatkaa hallituksessa.

Keijo K.

Oletin, että SDP.llä olisi ollut rohkeutta puuttua älyttömiin yritystukiin, jotka kohdentuvat sijoittajille osinkojen myötä.

Taisi olla Sipilän pelko niin suuri, että kaikki polvistuivat eteensä ja olivat samaa mieltä hänen kanssaan. Sipilähän itse myönsi olleensa yllättynyt, että sai haluamansa asiat läpi ilman pienintäkään vastustusta.

Ihmiset kiittävät todellakin kaikista heille asetetuista korotetuista kulutusveroista, jotka eivät koske paljoakaan suurituloisia, joten Taimela voi viedä kiitoksen ja kunnioituksen osoitukset Rinteelle.

Naisen euro

Kun Taimela vielä vie Rinteelle viestin naisten työelämässä kohdistuvasta palkan alennusta, kun on nainen.

Maakunnan mies

Samalla kun vie Rinteelle kiitokset, selvittäisi myös naistan alipalkkausta miehiin nähden, kun tehdään samaa työtä.