Kylmät yöt ja kuumat päivät kypsyttävät makeat mansikat

0
Ukrainassa asuva Irina Haidai on ensimmäistä kertaa poimimassa mansikoita. Hänestä peltotyö on erittäin hyvää vastapainoa opettajan työlle.

Suotuisat säät ovat kypsyttäneet mansikkasadosta makean ja laadukkaan. Poiminta käynnistyi juhannuksen jälkeen vauhdilla ja jatkuu täysillä vähintään seuraavat kaksi viikkoa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että makeimmat mansikat syntyvät, kun yö- ja päivälämpötilojen ero on suuri. Niinpä.

– Aamulla kello viisi oli viisi astetta, viljelijä Ismo Räty Ylitalon tilalta Salosta kertoo.

Eroa päivälämpötilaan on ainakin 15 astetta. Tiistaina sää oli pilvipoutainen, oikein hyvä mansikan kypsymiselle ja poimimisille. Myös lähipäiville luvassa olevat sateet ovat viljelijästä tervetulleita.

Tilan mansikkapensaissa näyttää suorastaan ylihyvältä, sillä raakileita on runsaasti.

– Pelottavan paljon, Räty naurahtaa ja täsmentää, että näin suurta määrää pensaat eivät jaksa kasvattaa isoiksi marjoiksi asti.

Talvi oli otollinen mansikalle. Oli lunta, mutta ei routaa. Suurimmat tuholaiset ovat peurat ja kauriit, joita on pelloilla ”järkyttävät määrät”. Peurat tyytyvät syömään mansikan lehtiä, mutta kauriit pureskelevat myös kasvupisteet.

Ylitalon tilalla on 4 hehtaaria mansikkaa, pääasiassa Polkaa. Marjoja ei kuskata minnekään, vaan koko sato myydään suoraan tilalta pitkälti tilausten perusteella.

Ismo Räty sanoo, että näin ison marjamäärän tilamyynti onnistuu armottomalla laaduntarkkailulla. Poimijat opetetaan poimimaan marjat sopivan kypsinä ja oikean kokoisina.

– Kun marjat on poimittu, niitä ei voi ruveta pyörittelemään ja lajittelemaan. Kerralla kunnon tavaraa. Myöhemmin alkaa tulla pienempää hillomarjaa, silloin voidaan tehdä kaksi poimintakierrosta, isompaa ja pienempää marjaa.

Viiden kilon laatikko mansikoita maksoi tiistaina 30 euroa. Hinta on pysynyt samana vuosia, eikä viljelijä usko sen heilahtavan nytkään suuntaan tai toiseen. Kyse on kipurajasta, jonka kuluttaja maksaa.

– Mansikan maku on kohdallaan, hän sanoo ja kertoo nauttivansa marjat sellaisenaan, mieluiten perattuna ja jääkaappikylminä.

– Litra saunan jälkeen. Olutta ei tarvitse juoda!

Maire ja Erkki Majanoja Kuusjoelta aloittivat pakastamisen heti, kun se oli mahdollista. Tiistaina he olivat hakemassa jo toista laatikkoerää tutulta tilalta.

– Makeita ja hyviä, pariskunta myhäili.

Majanojat pakastavat useita kymmeniä kiloja mansikoita, mutta sen lisäksi he herkuttelevat niillä päivittäin koko satokauden. Kun mansikat loppuvat, tulevat mustikat, vadelmat ja herukat.

– Poimimme itse mustikoita ja metsävadelmia ja viinimarjat saadaan omista puskista.

Viime kesänä he kävivät poimimassa Pohjanmaalla mansikkatilalla. Kokemus oli kiva, mutta opetti arvostamaan poimijoiden työtä.

– Huh, huh, otti selän päälle. 89-vuotias isoäitikin oli sisukkaasti mukana, Maire Majanoja naurahtaa.

Kotona on kolme pakastinta, joita täytetään vuorotellen niin, että pakastusteho ei hyydy.

– Laitan eri marjoja aamusmoothieen joka päivä.

Mansikka on herkkäPakasta nopsaanMansikka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa pitkään poiminnan jälkeen.

Jos mahdollista, kerää mansikat ilman kantaa ja vähennät näin marjojen käsittelyä kotona.

Laita pakastin pakastusasentoon päivää ennen pakastuksen aloittamista.

Älä pakasta kerralla yli 10 kiloa. Useimpien pakastinten pakastusteho kärsii tätä suuremmalla määrällä ja marjan laatu heikkenee.

Säästät reilusti pakastimen tilaa, kun viipaloit tai soseutat marjat.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto