Mursin kuolema ja mediamyytit

0

PÄIVI ARVONEN. Uutisoinnissa Egyptin entisestä presidentistä Mursista kiteytyi monia mediamyyttejä
Egyptin presidenttinä vuoden kesästä 2012 kesään 2013 toiminut Mohammed Mursi nousi otsikoihin kuoltuaan kesken oikeuden istunnon 17. kesäkuuta.
Tapahtuneen uutisoinnissa Suomen mediassa näkyi monia median suosimia kliseisiä ilmaisuja, joilla ei välttämättä ole tekemistä todellisuuden kanssa.

Mursia on kuvailtu länsimaiden mediassa usein ”demokraattisilla vaaleilla valituksi presidentiksi”. Hänet valittiin presidentiksi vaaleilla, jotka olivat ensimmäiset presidentinvaalit Egyptin 2011 vallankumouksen jälkeen.
Vaalit olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin demokraattiset, saati vapaat. Egyptiläisille äänestäminen on edelleen uusi asia.
Presidentti Mubarakin kolmen vuosikymmenen mittaisen valtakauden aikana vaaleja toki järjestettiin, mutta niissä äänestivät lähinnä presidenttiä kannattaneen puolueen jäsenet. Mubarakin aikana vaalipaikoilla oli usein levottomuuksia ja jopa kuolemaan johtaneita yhteenottoja sillä opposition edustajien äänestämistä pyrittiin vaikeuttamaan tai estämään.
Vuoden 2005 presidentinvaalit olivat ensimmäiset usean ehdokkaan vaalit. Siihen asti ehdokkaana oli ollut vain virassa oleva presidentti.
Vallankumouksen jälkeisissä ensimmäisissä presidentinvaaleissa keväällä 2012 vastakkain olivat toisella kierroksella Muslimiveljeskunnan Mursi ja Egyptin entinen pääministeri Ahmed Shafiq. Molempien ehdokkaiden taustajoukot ostivat ääniä ja mitä ilmeisimmin väärensivät äänestyslippuja ennakkoon.
Etenkin maaseudulla ja kaupunkien köyhän kansanosan keskuudessa äänen saattoi ostaa kassillisella lihaa tai pienellä rahasummalla. Muslimiveljeskunnan edustajat pelottelivat äänestäjiä uskomaan, että kunnon muslimin pitää äänestää Muslimiveljeskunnan edustajaa.
Egyptissä 1928 perustettu Muslimiveljeskunta oli alun perin protesti maallistuneelle islamille. Siitä tuli laiton järjestö vuonna 1954, mutta sen edustajat osallistuivat politiikkaan sitoutumattomina ehdokkaina. Joulukuussa 2013 Egypti julisti Muslimiveljeskunnan terrorijärjestöksi.

Uutisissa Mursin kuolemasta toistuu myös kuvaus ”armeija syöksi vallasta” sekä sana sotilasvallankaappaus.
Mursi ei onnistunut lunastamaan lupaustaan olla koko kansan presidentti. Yhden virkavuoden jälkeen hänen suosionsa oli pohjalukemissa, ja häntä kannattivat enää vain Muslimiveljeskunnan jäsenet tai tukijat. Egyptiläiset vaativat laajoissa mielenosoituksissa Mursin eroa, ja kansan valtaosa koki, että armeija vastasi kansan toiveeseen syrjäyttäessään Mursin kesällä 2013.
Ilman Mursin epäsuosiota ja laajoja mielenosoituksia armeija tuskin olisi syrjäyttämiseen päätynyt. Kyse siis oli monimutkaisesta asetelmasta, jolle termi sotilasvallankaappaus ei ole paras mahdollinen kuvaus.
Uutisotsikoista Mursi tuskin häviää kuolemansa jälkeenkään. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Egyptiltä Mursin kuolinsyyn tutkintaa sekä selvitystä hänen vankilassa saamasta hoidosta.
Egyptin vankiloissa kidutus on yleistä, ja vankeja kuolee kidutuksen lisäksi myös ahtaiden olosuhteiden, puutteellisen hygienian sekä terveydenhoidon ja lääkkeiden puutteeseen.

Kirjoittaja on teologian maisteri ja toimittaja.