Omaninlahdella hyökkäyksen kohteeksi joutuneet tankkerit lähtivät matkaan kohti Arabiemiraatteja

0

Omaninlahdella hyökkäyksen kohteeksi joutuneet tankkialukset ovat matkalla satamaan, kertoivat useat lähteet lauantaina.
Metanolia kuljettaneen Kokuka Courageous -tankkerin kerrottiin suuntaavan joko Khor Fakkanin tai Fujairahin satamaan. Viranomaislähde kertoi japanilaismedialle, että helposti syttyvää lastia pyrittäisiin satamassa siirtämään maihin.
Hyökkäyksen seurauksena tankkerilla syttyi tulipalo, joka saatiin kuitenkin nopeasti sammumaan. Yksi miehistön jäsenistä sai lieviä vammoja tulipalossa.
Useiden lähteiden mukaan myös toinen hyökkäyksen kohteeksi Omaninlahdella joutunut tankkialus, norjalaisomisteinen Front Altair lähti lauantaina Iranin aluevesiltä.
Uutistoimisto Isnan mukaan tankkeria hinattiin ja sitä suihkutettiin vedellä rungon jäähdyttämiseksi.
Tankkerin omistava norjalaisyhtiö on vahvistanut, että alus lähti Iranin aluevesiltä. Yhtiön mukaan miehistön 23 jäsentä ovat turvassa ja voivat hyvin.
Yhdysvaltain laivasto julkaisi hyökkäysten jälkeen rakeista kuvamateriaalia, joka sen mukaan esittää iranilaista partiovenettä poistamassa suutariksi jäänyttä magneettimiinaa toisen tankkerin kyljestä.
– Iran on tämän takana. Te näitte veneen. Ehkä yksi miinoista ei räjähtänyt, ja se olisi paljastanut Iranin syyllisyyden vuorenvarmasti, Trump sanoi Fox-kanavan haastattelussa.

”On hyvin tärkeää tietää totuus”

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut tutkintaa epäillyistä hyökkäyksistä.
– On hyvin tärkeää tietää totuus. On hyvin tärkeää, että vastuut selvitetään, Guterres sanoi.
Pääsihteeri kuitenkin lisäsi, ettei hänellä ole valtaa määrätä tutkimusta, vaan se kuuluu YK:n turvallisuusneuvoston vastuualueeseen.
Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi, että Yhdysvallat aiheuttaa vakavan uhan globaalille ja alueelliselle vakaudelle. Ruhani kommentoi asiaa kansainvälisessä foorumissa Kirgisiassa.
– Yhdysvallat on kahden vuoden aikana ottanut aggressiivisen menettelytavan vahingoittaen kansainvälisiä rakenteita ja pelisääntöjä käyttämällä taloudellisia sekä sotilaallisia resurssejaan. Tämä aiheuttaa vakavan uhkan vakaudelle maailmassa ja alueellisesti, Ruhani sanoi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puolestaan tviittasi, että Yhdysvaltojen hallinto syyttää välittömästi Irania, vaikka sillä ei ole minkäänlaisia faktapohjaisia todisteita. Hän myös syytti Yhdysvaltoja diplomatian sabotoimisesta. Torstaina hän kutsui tapahtumia ”epäilyttäviksi”.
– Raportoidut hyökkäykset japanilaisomisteiseen öljytankkeriin tapahtuivat samaan aikaan kuin Japanin pääministerin Shinzo Aben ja (Iranin korkeimman johtajan) ajatollah Ali Khamenein pitkä ja ystävällismielinen tapaaminen, ulkoministeri tviittasi.

STT

Kuvat: