Petoeläin raateli neljää hevosta Kuusjoella – Shetlanninponilla lähes pari sataa haavaa

13

Kun Roger Lumberg meni ruokkimaan hevosia tiistaina aamulla, ponitallilla oli täyskaaos. Lumbergin mukaan petoeläin oli päässyt hevosten aitaukseen ja raadellut yhteensä neljää. Noista hevosista kaksi oli Ruotsista Saloon tiineinä tuotuja tammoja. Nyt kummankaan varsoja ei enää löytynyt mistään.

– Ne ovat varsoneet laitumella, ja varsat ovat päätynet parempiin suihin. Tässä on ollut susille seisova pöytä, Lumberg huokaa.

Pahoja vammoja oli saanut myös Lumbergin oma hevonen, 3-vuotias shetlanninponi ” Kaitsu ”. Hevosesta löytyy lähes pari sataa haavaa, joista pahimmat ovat sen mahassa. Haavoja on myös hevosen esimerkiksi hevosen turvassa ja sen kyljissä.

Tilannetta saapuivat tallille katsomaan eläinlääkäri, poliisi ja paikallinen suurpetoyhdyshenkilö. Lumbergin mukaan eläinlääkäri kuvaili haavoja sellaisiksi, että ne eivät ole toisen hevosen aiheuttamia. Lumberg on itse näyttänyt haavoja myös metsästäviltä tuttaviltaan. He ovat haavat nähtyään nimenneet ne suden jäljiksi.

Poliisi vahvistaa olleensa paikalla Lumbergin tallilla 25. kesäkuuta. Poliisi havaitsi hevosissa haavoja ja naarmuja, mutta tallin ympäristössä ei näkynyt petoeläimen jälkiä.

Suurpetoyhdyshenkilö Esa Ojanen kertoo hänkin, että hevosissa näkyi selvästi haavoja ja naarmuja. Haavoista ei kuitenkaan pystynyt päättelemään, mikä eläin ne on aiheuttanut. Tallin maasto on niin kuivaa ja kovaa, ettei siitä voinut havaita petoeläinten jälkiä.

Ojasesta on mahdollista, että tekijä on voinut olla petoeläin. Jos haavat varmistuvat petoeläimen aiheuttamiksi, Ojanen pitää sutta todennäköisimpänä tekijänä.

– Voi se olla jokin muukin peto, mutta todennäköisesti se sitten olisi susi, Ojanen pohtii.

Kaikkein eniten Lumbergia ärsyttää tapahtuneessa se, että hän on havainnut tallin ympäristössä susia myös aiemmin. Lumeen on painunut tassunjälkiä aivan tallin pihapiirissä asti. Omasta ympäristöstään hän on yrittänyt karkottaa susia kotikonstein, esimerkiksi soittamalla radiota ja pitämällä valoja päällä. Hevosia ympäröi sähköaita, josta suden tai muun petoeläimen ei pitäisi päästä läpi.

Aluksi Lumberg kertoo ilmoittaneensa susihavainnoistaan eteenpäin. Pian hän kuitenkin lopetti havainnoista ilmoittamisen, sillä hän koki, ettei hänen havaintojaan uskota tai niihin ei reagoida.

– Kukaan ei uskonut minua. Jäljistä saatettiin sanoa, että ne ovat ketun jättämiä.

Ojanen vahvistaa, että Kuusjoen alueella liikkuu susia, ja niistä tehdään tasaisin väliajoin havaintoja. Yleensä kyse on yhdestä tai kahdesta sudesta, kun taas syys-talven aikana sudet voivat liikkua suuremmassa laumassa.

Kaikkia susista saatuja havaintoja ei voida pitää varmoina. Ojanen huomauttaa, että esimerkiksi koiraa saatetaan joskus luulla sudeksi.

Ojanen ei tiedä, että alueella olisi ollut tapauksia, joissa petoeläimen olisi nähty hyökkäävän kotieläimen kimppuun.

Epäilyjä petoeläinten aiheuttamista vammoista on sen sijaan ollut. Helatorstaina Laura Mikkolan omistamassa hevosessa havaittiin raatelujälkiä. Tapaus sattui Mikkolan pihapiirissä Koski TL:llä, noin kymmenen kilometrin päässä Lumbergin tallilta.

Hevosen saamat haavat tulehtuivat pahasti, mutta ne saatiin antibiootti- ja huuhteluhoidon avulla kuntoon. Haavojen tekijäksi epäiltiin tässäkin tapauksessa sutta, mutta ilman näköhavaintoja asiasta ei voida olla varmoja.

Valitettavaa, mutta näin luonto toimii

Valtiolta kannattaa hakea avustusta petoaitaan. Ja kyllä sitä sähköaitaa tarvitsee käydä säännöllisesti tarkistamassa, ettei mikään korsi maadota sähköä maahan, silloin ei sähköiskua tule.

Muutenkin eläimiä pitää käydä päivittäin katsomassa. Tiineenä olevat eläimet kannattaisi ottaa sisälle varsomaan. Totta kai verenhaju houkuttelee petoeläimiä, jos sellaisia sattuu lähistöllä kulkemaan.

Tässä vaan odotellaan koska susi tai sudet saavat tappotuomion, vaikka susi toimii luonnollisesti, ei se osaa erotella onko hevonen vai hirvi. Kun ihminen on levittäytynyt joka paikkaan, ei ihmisen hajut tms. enää pelota sutta.

Urpo

Ihmisten määrä maaseudulla on vähentynyt jo pitkään, joten sillä ei ole merkitystä tässä asiassa. Sen sijaan älyttömäksi paisutettu hirvieläinkanta on tuonut mukanaan niin sudet kuin punkitkin monen muun ongelman ohella.

Ongelman purku pitää aloittaa ongelman syistä. Ei ole järkevää, että pitää rakentaa entistä järeämpiä keinoja suojautumiseen ja hakea korvauksia aiheutuneista vahingoista.

Hirvieläimiä ja punkkeja riesaksi asti

Totta, tässä oli asiaa, mitä ei ole tullut ajatelluksikaan, mutta täysin järkeen käypää.

Simo Karjalainen

Täysin samaa mieltä. Ei susi tosiaan erota, onko hirvi vai hevonen tai jokin muu kotieläin.

Ei tämän takia villieläimille tappotuomiota. Ihminen on syyllinen asioihin.

Susia pitää metsästää säännöllisesti

Susi kyllä erottaa hirven ja hevosen. Varsinkin, kun hevoset tuppaaVAT olemaan pihapiirissä.

Susia pitää metsästää säännöllisesti, niin ihmisarkuus säilyy ja kanta pysyVÄT hallinnassa. Nyt se ei sitä ole.

Sudettomat sudet

Alueella on pyörinyt jonkinlaisia susia tai koirasusia enemmänkin. Lopen saunasudet ja rajantakaiset todistetut koirasusien istutukset todistavat sen, että niitä on istutettu. Samalla ne on määritetty susiksi, kun ei ole puhtaita susia.

Haaskakuvaajat jopa tuntevat hyvänä ystävänään susien eli todellisuudessa koirasusien istuttajan. Aktivistit ja niillä rahastavat vain kuittaavat kaikkeen; höpö höpö.

Esimerkiksi Kuusjoella juoksi arka koirasusi jo vuosia sitten. Kävi pihoissa, mutta öisin. Pelleilyä koko susitouhu.

Mustakuu

Sudet kuoppaan ja heti. Aivan järkyttävää. Ei petoaidat ole ratkaisu.

Miksei susia aidata omalle puolelleen? Saisivat kotieläimet laiduntaa rauhassa, eikä tarvittaisi koulukyytejä lapsille.

Kyllä on suojelijaihminen vieraantunut luonnosta, kun luulee, että sudella on hyvä tarkoitus. Miksiköhän ne tapettiin pois aikanaan? Ei sen eläimen luonne ole siitä mihinkään muuttunut.

Asia ei ole mustavalkoinen

Kyllä sudella on tarkoitus, ne voisivat pitää peuraeläinten kantaa kurissa, silloin ei tarvitsisi ihmisen metsästää hirviä tai peuroja. Suomen vaarallisin eläin on punkki, ja sitä on moninkerroin enemmän kuin susia. Kuinka moni voi sanoa nähneensä suden luonnossa? Aika harva. Missä järjestetään koulukyytejä suden takia? Ei kovin lähellä kumminkaan, ja se nyt on ihan turhuutta, susi on viimeksi tappanut ihmisen yli 100 vuotta sitten, ja sekin on vain huhupuhe. Jos täältä pitäisi joku hävittää, niin punkit. Ja miksiköhän punkit ovat lisääntyneet? No, kun hirviä ja peuroja on pilvin pimein. Jos susipopulaatio kasvaisi, hirvi-ja peurakannat vähenisivät luonnollisesti ja sitä myötä punkitkin. Kyllä… Lue lisää »

Urpo

Nykyistä hirvieläinkantaa ei saa mikään susilauma pidettyä kurissa. Ihmisen apua tarvitaan ja hyvä niin, erinomaista lihaa ne tarjoavat.

Se, että sudet tulee pihoille, ei johdu ihmisarkuuden puutteesta, vaan ruoan määrästä. Kun saaliseläimet tulevat pihoille, tulee sudet perässä. Tästä kärsii myös koti- ja tuotantoeläimet. Ongelman ratkaisu pitää siis aloittaa syistä, ei oireista. Pedot ovat luonnon monimuotoisuuden ja terveyden ylläpitäjiä. Vain minkki ja supikoira ovat haitallisia petoja, joiden määrä pitää saada mahdollisimman pieneksi.

matti

Sudet ei raatele montaa hevosta. Ne tappaa sen minkä syö tai mitä syö. Tuollainen jälki mitä on tullut on villikoiralauman tekemä (pari koiraa vähintään).

Luonto on julma

Tai sitten emosusi on opettanut pentujaan. Jos susi olisi ollut nälissään, hevosista joku olisi syöty. Luultavasti hevoset olivat harjoituskappale. Tai tosiaan koiria. Eikös Paimiossa joku koiralauma tappanut lampaita tässä taannoin?

Hemmo

Susi söi hevosen. Metsästäjä ampui hirven. Kummassakin tapauksessa eläin kuoli. Mikä erottaa hirven ja hevosen toisistaan?

Hirvet ja peurat ovat minulle kuin lemmikkejä, kun viereisestä metsästä niitä tulee pellolle aterioimaan.

En minä silti metsästäjille suutu, kun ampuvat kavereitani. Älkää tekään suuttuko, kun susi saa hyvän aterian. Pitäähän sudenkin syödä.

Susiko muka harmiton

Susista maksettiin tapporaha 1979 asti eikä susista ollut vaaraa kotieläimille eikä ihmisille. Sudet olivat yleisiä näillä seuduilla viimeksi 100 vuotta sitten ja tappoivat myös ihmisiä. Metsästäjät ovat osasyyllisiä nykyiseen susikantaan. Peuroja ja kauriita ei pitäisi ruokkia lainkaan. Näitä susien saaliseläimiä on liikaa. Näin suden luonnossa keväällä, nopea, kookas, vaarallinen ja voimakas peto vahvoine leukoineen. Sudelle ihminenkin on helppo saalis. Peurojen ja kauriiden ruokinta on lopetettava ja susien tapporaha takaisin.