Saara Hannele Eskossa vara parempi – Suomelle avausvoitto Kultaisessa liigassa

0
Suomi pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan tämän kauden Kultaisessa liigassa. Euroopan Lentopalloliiton kuva on vierasottelusta Valko-Venäjää vastaan.

Suomennaisyleispelaajien matalat hyökkäystehot olivat keskeinen syy siihen, miksi joukkue hävisi kaksi ensimmäistä lentopallon Euroopan Kultaisen liigan otteluaan. Saara Hannele Eskon comeback maajoukkueeseen muodosti puolestaan ratkaisevan seikan siihen, miksi Suomi voitti sunnuntaina Azerbaidzhanin vieraskentällä erin 3–1 (25–17, 25–16, 19–25, 25–22).

Euroopan lentopalloliiton dokumenteissa harvinaisesti koko nimellään oleva Esko takoi tehot 22/+18. Hän oli hyökkäyksessä ylivoimaisesti joukkueensa paras pelaaja.

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen tämän tason pelikentille palannut nainen oli pelannut kahdessa ensimmäisessä ottelussa vähän. Perjantaina 39 vuotta täyttänyt pelaaja osoitti viimeistään Azerbaidzhanin Bakussa hänessä olevan Suomen joukkueelle vara parempi.

Varsin hyvää taustatukea tarjosi toinen yleispelaaja Emmi Riikilä (15/+6). Esimerkiksi hakkuri Piia Korhoselle riitti Suomen kannalta siksi tavallista vaisumpi ilta (12/+2).

Toki vierasvoittoon tarvittiin myös huikeaa torjuntapelaamista. Keskitorjuja Michaela Madsen (12/+12) napsi kahdeksan torjuntapistettä, Azerbaidzhan yhteensä kuusi.

Madsenin avulla Suomi veti avauserässä kahdeksan pisteen putken, ja toinen erä alkoi käsittämättömällä 9–0-vierasjohdolla. Madsen torjui kenttään myös ottelupallon tilanteessa, jossa Azerbaidzhan oli noussut 16–23-lukemista kahden pisteen päähän.

Madsen löi oman puumerkkinsä keskitorjujien EM-kisapohdintoihin, joissa on mukana myös LP Viestin Anna Czakan. Hän vietti Bakussa kentällä lähinnä syöttövaihtoja ilman tilastomerkintöjä. Liberot pelasivat ottelun niin, että Tiiamari Sievänen vastaanotti ja Hillaelina Hämäläinen puolusti.

Azerbaidzahilta puuttui joitakin maan kärkipelaajia, kuten maailmanluokan hakkuri Polina Rahimova sekä LP Viestistä viime kaudelta tuttu passari Krystsina Yagubova.

Suomi säilytti voitolla vielä mahdollisuudet Kultaisen liigan lopputurnaukseen.

– Hieno reissu ollut, vaikka olemme kohdanneet paljon vaikeuksia. Ilmastoinnit eivät toimi, ja suihkusta tulee kylmää vettä, jos tulee ollenkaan. Joukkue syttyi juuri näistä ja se on kovan porukan merkki sekä hienoja tilaisuuksia oppia uusia asioita huippu-urheilusta, totesi Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemi tiedotteessa.