Salo ei luovu avohakkuista

1
Kuva: Milla Salo

Salon kaupunki ei luovu avohakkuista omissa metsissään. Kaupunkikehityslautakunta linjasi metsänhoidollisia tavoitteita ottaessaan kantaa vihreiden valtuustoryhmän aloitteeseen

Aloitteessa esitettiin, että kaupungin metsissä siirrytään jatkuvan kasvatuksen menetelmiin ja päätavoitteiksi määritellään luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, hiilinielujen lisääminen ja monipuolisten virkistysmetsien tarjoaminen.

Lautakunnan mukaan aloitteen asiat ”soveltuvat mainiosti tavoitteiksi kaupungin metsien hoidolle”. Niitä voidaan ottaa huomioon, vaikka avohakkuista ei ole syytä kokonaan luopua.

Kaupunginvaltuusto keskusteli lautakunnan vastauksesta maanantaina.

– Kaikki aloitteessa esitetty ei toteudu sellaisenaan, mutta tärkeintä on, että metsänhoidon tavoitteet on saatu kirjattua lautakunnan päätökseksi, sanoi valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jonna Nyyssönen (vihr.).

Hän oli aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja.

Nyyssönen toivoi kaupunkikehityslautakunnalta tarkkaavaisuutta, että asiat huomioidaan seuraavissa metsäsuunnitelmissa.

– Usein täällä puheenvuoroissa moititaan virkamiesten valmistelua, mutta nyt kiitetään. Olen tyytyväinen kaupungingeodeetti Ari Vainion tekemään perusteelliseen valmisteluun tämän aloitteen käsittelyn yhteydessä.

Nyyssöstä miellytti, että valmistelussa on pohdittu jatkoakin: esimerkiksi puistoissa sekä koulujen ja päiväkotien läheisyydessä halutaan turvata metsäluontokokemukset.

Valtuusto sai tiedokseen myös kaupunkikehityslautakunnan vastauksen perussuomalaisten aloitteeseen, jossa esitettiin hiilinielujen lisäämistä peltoja metsittämällä.

Lautakunnan mukaan kaupunki metsittää vastakin sopivia joutomaita.

Valtuutettu Heikki Tamminen (ps.) totesi, että aloitteessa olikin kyse joutomaista, ei peltomaiden metsittämisestä.

– Otsikossa oli vähän provona hiilinielu, jotta saadaan keskustelua aikaan. Vaikka Suomessa olisi pelkästään metsää, eikä täällä asuisi ketään, ilmasto ei muuttuisi suuntaan eikä toiseen, Tamminen sanoi.

Urpo

En voi kuin hämmästellä vihreiden halua vähentää puun eli uusiutuvan raaka-aineen tuotantoa ja käyttöä. Toki asutuksen tuntumassa olevien virkistysalueiden käsittelyssä on syytä miettiä virkistysarvojen säilyttämistä, mutta kiinteä linjaus käyttökelpoisen metsänhoitomenetelmän hylkäämisestä olisi järjetön. Juurihan metsälakia muutettiin mm. vihreiden toiveesta, jotta vaihtoehdot olisivat sallittuja. Aiheeseen liittyen odotan sitä päivää, jolloin saamme vihreiltä uusiutuvan raaka-aineen tuotannon tehostamista koskevan aloitteen. Uusiutuvien käytön osuuden lisäys on ainoa mahdollisuus matkalla kestävään tulevaisuuteen, ja tällä hetkellä uusiutuvien tuotannon määrä ei läheskään vastaa tarvetta. Lisäksi kyse on useamman miljardin suuruisesta kotimaisesta taloudellisesta toiminnasta, jolla katettaisiin Suomen nykyinen kestävyysvaje. Tietenkään metsien kasvu ei korkeammalle tasolle loikkaa sormia napsauttamalla,… Lue lisää »