Salolainen Murena on laajentunut yli sataan jälleenmyyjään

0
Herkku ja Lahja Murena on pala Italiaa Salossa, toteavat yrittäjä Miina Laukkanen ja toimitusjohtaja Toni Salovaara. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen Herkku ja Lahja Murena on laajentunut kahdeksassa vuodessa koko Suomeen. Jälleenmyyjiä on Hangosta Ouluun jo yli sata.

Tällä viikolla yritys avaa Virtasenkaupan kiinteistössä uuden kivijalkamyymälän, joka on kaksinkertainen entiseen Horninkadun myymälään verrattuna.

Hyvä ruoka oli muurlalaisen Miina Laukkasen pontimena, kun hän perusti herkku- ja lahjatavaramyymälän. Esimerkkinä oli ikänsä yrittäjänä toiminut isä, Erkki Ojanperä.

– Olihan minulla haave ja luonteeltani olen eteenpäin menevä, mutta näin pitkälle en olisi päässyt ilman ydintiimiä, Laukkanen sanoo.

Yksi haaveista oli työllistää nuoria naisia. Nyt tiimiin kuuluvat myymälävastaava Juulia Mäkinen sekä verkkokaupasta ja visuaalisesta ilmeestä vastaava Marja Moberg .

Toimitusjohtajana on 2,5 vuotta sitten yritykseen tullut Toni Salovaara , joka yhdessä Laukkasen kanssa huolehtii yritysmyynnistä ympäri Suomen.

Murena tarkoittaa pikkuruista. Ensimmäisessä myymälässä neliöitä oli 60, kahden muuton jälkeen niitä on 200 ja lisäksi sataneliöinen varasto.

– Vaikka yritys laajenee, myymälä on edelleen sydän ja kaiken a ja o, Laukkanen sanoo.

Kahdeksan vuotta on osoittanut, että se mistä kaikki alkoi, italialaisesta pastasta ja pestosta, myy edelleen hyvin samoin kuin kotimaisuus.

Valikoimasta noin 80 prosenttia on tuontia ja 20 kotimaista. Osa elintarvikkeista on lähituotteita, kuten yrityksen viime vuonna lanseeraama Murenan maku -sarja, jossa yhteistyötä tehdään muun muassa perniöläisen Meritalon kanssa.

Helppoutta ja nopeutta arjen ja juhlan ruoanlaitossa arvostava Miina Laukkanen keksi Perjantai-kassin, jossa yhdistyvät resepti ja raaka-aineet. Tuote on pysynyt valikoimassa alusta asti.

– Olen kehittänyt tuhansia reseptejä vuosien varrella. Minä luettelen, kun joku kirjoittaa ylös, vaikka nykyisin on vähemmän aikaa kokata.

Uudessa myymälässä valikoimaa on laajennettu keittiötarvikkeisiin sekä suklaiden ja juustojen vitriinimyyntiin. Uutta on myös ”pimeä puoli” eli valikoima suomalaisten pienpanimoiden oluita.

– Lähtökohtana oli mahdollisimman paljon paikallisia ja uniikkeja oluita. Tavoite on saada houkuteltua lisää miehiä asiakkaiksi, Toni Salovaara sanoo.

Muutto keskustasta 110-tien varteen varmistui alkutalvesta. Taustalla oli joulusesonki, jonka aikana varastotila loppui kerta kaikkiaan.

Samassa tilassa toimi aikaisemmin Café Matilda, joka lopetti lokakuussa.

– Ensin tämä ei ollut meidän juttu, mutta kiitos kiinteistöyhtiölle, tässä tehtiin mittava remontti. Toiset ovat pahoitelleet, kun muutamme pois keskustasta ja toiset ovat kiittäneet hyviä parkkipaikkoja.

Virtasenkaupan kiinteistöllä kasvunvaraaVirtasenkaupan kiinteistön 6 000 neliötä on piukassa yrityksiä, eikä laajentaminen ole poissuljettu.

– Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia, mutta mahdollisuudet ovat edelleen samat kuin ovat olleet alusta asti. Mielellään rakennetaan liiketilaa kaupoille tai tontilla on mahdollisuus myös kerrostalolle, Virtasenkaupan toimitusjohtaja Mikko Virtanen sanoo.

Hän on yksi osakas kiinteistöosakeyhtiö Salon Vanamonpolku 2:ssa, joka osti rakennuksen ja kahden hehtaarin tontin runsaat neljä vuotta sitten englantilaiselta kiinteistösijoitusyhtiöltä.

Puolet kiinteistöstä on Virtasenkaupalla, joka myy työkaluja, tarvikkeita ja koneita. Saman katon alle sijoittuvat kodinkoneliike, eläintarvikekauppa sekä suutari ja pihalla on kylmäasema. Matkatoimisto muuttaa pian pois isompiin tiloihin keskustaan, jolloin aulasta vapautuu pieni liiketila.

– Olemme päässeet enemmän kuin tavoitteeseen ja odotukset ovat ylittyneet. Täällä on laaja kattaus yrityksiä, Virtanen toteaa.

Jos jotain voisi toivoa, se olisi tankkauspiste asiakkaille.

– Villi ajatus on ollut, että joen penkkaan sopisi hyvin paviljonkiravintola, josta olisi kiva katsella, kun vesi virtaa, Virtanen naurahtaa.

Entisenä Euromarkettina tunnettu kiinteistö on vakiinnuttanut nimekseen Virtasenkaupan kiinteistö.

– Olemme omineet nimen, kun meillä on isoin tila.