Salon Seudun Sanomille myönnettiin Lentopalloliiton Kauden mediapalkinto

0
Suomen Lentopalloliitto palkitsi Salon Seudun Sanomien suorasanaisen urheilutoimituksen. Kuvassa Tuomas Reinikainen (vasemmalla), Juha Tuuna ja Olli Mäntylä. Kuva: SSS/Jan Sundman.

Suomen Lentopalloliitto on palkinnut Salon Seudun Sanomat Kauden mediapalkinnolla.

– Lehden urheilusivuilla lentopalloa käsitellään pintaa syvemmältä analyyttisellä lajituntemuksella. SSS:n lentopallojutuissa tulos ei ole pääasiassa, vaan niissä pyritään aina avaamaan lajia syvemmin, Lentopalloliiton tiedotuspäällikkö Kimmo Nurminen kommentoi tiedotteessa.

SSS:n urheilutoimituksen esimies Juha Tuuna kertoo palkinnon lämmittävän, mutta lukijapalautteen olevan silti tärkeintä.

– Emme tee tätä työtä voittaaksemme palkintoja lajiliitoilta, vaan kertoaksemme lukijoille totuudenmukaisia uutisia.

Omalta osaltaan palkinto myös yllätti urheilutoimituksen tiimin, sillä Tuunalla, Olli Mäntylällä ja Tuomas Reinikaisella ei ole tapana kaihtaa suoriakaan sanoja urheilun ilmiöihin liittyen.

– Emme todellakaan ole aina silittäneet myötäkarvaan. Juuri huhtikuussa kajautin ilmoille varsin suorat sanat suomalaisen lentopallon orastavasta ahdingosta, Tuuna viittaa kolumniinsa. (SSS 10.4.2019)

– Toisaalta useimmiten riidoissa ovat nimenomaan asiat, eivät ihmiset. Esimerkiksi LP Viestin Tomi Lemminkäisen kanssa meillä on ollut useasti erimielisyyksiä, mutta henkilökohtaisuuksiin ei olla ikinä menty, hän lisää.

Kiitosta saavat myös monet muut Salossa vaikuttaneet lentopallopersoonat.

– Esimerkiksi Kari Raatikaisesta ja Piivolleyn entisestä päävalmentajasta Ismo Tuomisesta on ollut meille apua. Vaikka pientä kinaa on joskus saattanut olla, olemme saaneet juttuihimme heiltä aina hyvät kommentit.

SSS:n urheilutoimitus pyrkii toiminnassaan paitsi totuudenmukaisuuteen myös ammattimaisuuteen. Se tarkoittaa, etteivät toimittajat ole juttujen keskiössä, eikä urheilijoiden kanssa olla turhan kaverillisia.

– Karsastamme sitä, että urheilijoita mennään halailemaan ja vuolaasti onnittelemaan. Toisaalta meidän ei ole syytä myöskään nostaa itseämme jalustalle, sillä urheilijat ovat se jutun ydin, Tuuna kertoo toimituksen kahden muun urheilujournalistin nyökytellessä hyväksyvästi.

Paikallistasolla toimivan lehden on mahdollista keskittyä urheilujournalismissaan tuloksia syvemmälle. Juuri siihen SSS uutisoinnissaan pyrkii.

– Painopistelajimme lentopallo ja koripallo ovat paikallisille tuttuja, joten perusasioita ei tarvitse vääntää rautalangasta. Pyrimme löytämään juttuihimme aina uusia kulmia, vaikka toisinaan se onkin jo vaikeaa, Tuuna kertoo.

Vaikka liigatason palloilusarjat painottuvat sisällössä sesonkiaikoina, urheilun kolmikko pyrkii uutisoinnissa lajien väliseen tasapainoon.

– Salon seudulla on paljon esimerkiksi kansallisen tason yleisurheilijoita ja muita yksilöurheilijoita, jotka sivuillamme kyllä pääsevät esille. Divaritason joukkueurheilusta teemme aina vähintään otteluraportit, Mäntylä toteaa.

Reinikaisella, Tuunalla ja Mäntylällä on jo reilusti yhteistä kokemusta SSS:n urheilutoimituksesta. Kuva: SSS/Jan Sundman

Tuuna, Mäntylä ja Reinikainen ovat tehneet yhteistyötä SSS:n urheilutoimituksessa kymmenisen vuotta. Siinä ajassa kollegojen työtavat ovat ehtineet tulla jo tutuiksi.

– Jos olen kotona ja soitan Ollille uudesta uutisesta, vastaa Olli usein tuolla uutisella puhelimeen, Tuuna nauraa.

Mäntylä ja Reinikainen ovat pitkän linjan salolaisia, mutta Tuuna on alun perin Laitilasta. Hänen taustansa on pesäpallosta, eikä hänellä ollut SSS:lla aloittaessaan juuri mitään tarttumapintaa lento- tai koripalloon. Kolmikon erilaiset vahvuudet täydentävät mukavasti toisiaan.

– Siitä on ollut suurta hyötyä, että Reinikaisella on omaa kokemusta lentopallon parista, Tuuna kiittelee.

Iltavuorossa oleva urheilutoimittaja hoitaa kirjoittamisen ohella juttujen oikoluvun ja urheilusivujen taittamisen. Tehtäväkenttää halutaan jatkossakin monipuolistaa.

– Mehän olemme toistaiseksi vain kirjoittava media, mutta tulevaisuudessa aiomme laajentaa podcastien maailmaan, Mäntylä lupaa.