Sikäli hyvä, että kolmekutonen harmittaa – Wilma Murto hyppäsi metrin vähemmän kuin Tommi Holttinen

0
Wilma Murto ei löytänyt parasta virettään EM-Gävlessä. Kuva: SSS/Jan Sundman

Wilma Murron ajatukset olivat naisten seiväshyppykilpailun jälkeen hyvin samankaltaiset kuin Tommi Holttisella . Murto hyppäsi metrin tarkkuudella Holttisen kanssa, kun Vilppaan hyppääjän tulos oli 436.

– Siinä mielessä tilanne on hyvä, että tuollainen ”kolmekutonen” harmittaa. Ihan hyviä hyppyjä, ihan hyvää tekemistä, vaikka tulos olikin vähän alakanttiin. Ei ole syytä huolestumiseen tilanteesta, Murto ynnäsi kilpailun.

Paavo Nurmi Games alkoi samalla kaavalla kuin viikon takainen Tilastopajacup samassa paikassa. Aloituskorkeuden kaksi pudotusta kääntyivät hyviksi hypyiksi, kun 436 ylittyi varsin ilmavasti ensimmäisellä.

Viikko sitten meni yli 445. Tuolloin katsojia oli noin 13 000 vähemmän kuin tiistaina Paavo Nurmen kisojen ennätysyleisössä, 13 345 katsojassa.

Naisten kilpailu typistyi lopulta toivotusta supertapahtumasta, kun kahta kirkkainta tähteä ei nähty tositoimissa. Sandi Morrisin seiväsongelmat lentojen kanssa estivät saapumisen Suomeen. Jennifer Suhr jätti puolestaan kisan väliin vamman vuoksi.

Laatutekemistä nähtiin kuitenkin, kun Kanadan Alysha Newman pisti Paavo Nurmen Stadionin ennätyksen uusiksi ylittämällä 462.

Myös Murrolla on todistetusti ominaisuuksia moisiin lukemiin.

– Yksi Wilman vahvuuksista on seipään kanssa juokseminen kuopalle. Siksi hän pystyy hyödyntämään juoksuvauhtiaan melko hyvin ja käyttämään aika jäykkiä seipäitä sekä hyviä otekorkeuksia, luonnehtii Murron valmentaja Mikko Latvala.

– Hypyn loppuvaiheessa on puolestaan otettavissa tulokseen senttejä lisää. Toki loppuvaiheen haasteet saattavat olla hypystä riippuen seurausta alkuvaiheen tekemisestä, hän muistuttaa.

Yksittäisiä hypyn osa-alueita tärkeämpää on kuitenkin harjoittelun normalisointi loukkaantumiskierteen jälkeen.

– On löydettävä sopiva tasapaino kuormituksen ja levon suhteen. Pitää pystyä reagoimaan mahdollisiin kiristyksiin riittävän nopeasti, mutta kuitenkin harjoitella kehittymiseen tarvittavalla kovuudella, Latvala huomauttaa.

Yli 180-senttinen Murto lukeutuu pitkiin seiväshyppääjiin. Esimerkkejä eripituisista menestyjistä löytyy majakasta perävaunuun: Ruotsin 163 senttimetriä pitkä Angelica Bengtsson voitti viime viikolla Timanttiliigan osakilpailun.

– Tässä lajissa kaikki voivat pärjätä. Aivan huippuhyppääjillä pitää kuitenkin olla joku erityisominaisuus, Latvala painottaa.

Mikä se spesiaaliasia on tai tulee olemaan Wilma Murrolla?

– Ulottuvuus ja sen hyödyntäminen. Wilmalla on myös pitkäksi tytöksi hyvä kehonhallinta, ja hän oppii uusia asioita nopeasti.