Someron valtuusto avasi koulukeskustelun

2
Someron kaupunginvaltuusto myönsi viime syksynä Someron Vanhaintuelle 200 000 euron lainan rivitalojen putkiremonttiin.

Someron kaupunginvaltuusto avasi jo maanantaina varovasti koulukeskustelua, vaikka tuore oppimisympäristöselvitys ja sen esitys kolmen koulun lakkauttamisesta ei ollutkaan listalla. Ryhmät raottivat kuitenkin tilinpäätöskeskustelussa myös koulukantojaan.

Valtuusto ei hätkähtänyt kaupungin viime vuoden alijäämäiseksi mennyttä tulosta. Isommat ryhmät muistuttivat 700 000 euron alijäämän olleen selvästi arvioitua pienemmän. Myös kaupungin menneistä hyvistä vuosista huomautettiin, sillä Someron edellinen alijäämäinen tulos on vuodelta 2004.

– Taseeseen jää aikaisemmilta hyviltä vuosilta ylijäämää vielä noin 29 miljoonaa euroa. Se on hyvä puskuri, muistutti keskustan ryhmän puheenvuoron pitänyt Mikko Virtanen .

Kokoomuksen Pauli Eino oli samoilla linjoilla:

– Somero ei ole millään mittareilla lähellekään kriisikunnaksi joutumista. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeastikin, joten tarkkaa taloudenpitoa pitää jatkaa.

SDP:n Antti Kotti korosti, että alijäämäisen tilinpäätöksen takia ei kannata ruveta synkistelemään.

– Yksi vuosi ei toimi riittävänä mittarina mihinkään. Tämän takia ei palveluja tarvitse ruveta karsimaan.

Perussuomalaisten Matias Mäkinen uskoi taloustilanteen pysyvän kohtuullisena.

– Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että investointitahtia on hillittävä.

Asukasluvun ja syntyvyyden lasku toivat enemmän huolta. Päättäjät saivat pari viikkoa sitten eteensä ulkopuolisen konsultin tekemän oppimisympäristöselvityksen, jossa esitetään kolmen alakoulun eli Kirkonmäen, Pitkäjärven ja Oinasjärven sulkemista. Selvitystä ei ollut valtuuston asialistalla, mutta ryhmien tilinpäätöspuheissa avattiin jo varovasti myös tulevaa koulukeskustelua.

Selkeimmin otti kantaa kokoomuksen Pauli Eino.

– Kaupungin ei ole enää mahdollista kovin pitkään säilyttää kaikkia kouluja ja päiväkoteja, Eino huomautti vedoten ennustuksiin lapsimäärien voimakkaasta vähenemisestä.

Keskustan Mikko Virtanen korosti puolestaan kouluselvityksen perustuvan vain väestöennusteisiin ja olemassa olevien rakennusten kuntoon ja käyttökustannuksiin.

–  Koulu- ja päiväkotiverkkoon tehtävien mahdollisten muutosten vaikutukset asukkaiden arkeen sekä kunnan elinvoimaan ja vetovoimaisuuteen on jätetty selvittämättä. Ne on kuitenkin otettava huomioon, kun tulevaisuutta mietitään, Virtanen painotti.

SDP:n Antti Kotti ei innostunut palvelujen karsimisesta.

– Lähdetään mieluummin elinvoimatyöhön kuin kurjistamiseen. Kouluselvityksessä esitettyjen toimenpiteiden aikajana on 5–10 vuotta. Jos laitamme hösseliksi positiivissa asioissa, alkaa tuloksia näkyä ennen tuota, totesi Kotti kaivaten konkreettisia toimenpiteitä.

Uusia asukkaita

Someron vetovoima laskee varmasti, jos kyläkoulut suljetaan. Itse tiedän esimerkiksi Somerniemellä monta perhettä, joille pieni koulu on ollut tärkeä kimmoke muuttaa paikkakunnalle ja ajaa töihin pääkaupunkiseudulle.

HeidiT

Jos kyläkoulut suljetaan, muutan perheineni varmasti muualle.