Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä Aku Hirviniemen vapauttavaan seksuaalirikosratkaisuun – aikoo valittaa tuomiosta

0

Syyttäjä aikoo valittaa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden antamasta tuomiosta, jolla oikeus hylkäsi näyttelijä Aku Hirviniemeä, 35, vastaan nostetut syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.
Näyttelijän syytteisiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa Riihimäellä viime kesänä, kun Hirviniemi kutsui kaksi alaikäistä tyttöä kylään asunnolleen esitelläkseen kotiaan. Käräjäoikeuden mukaan Hirviniemi kosketteli tapahtuma-aikaan 17-vuotiaita tyttöjä esittelykierroksen aikana, mutta ei syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun.
– Hirviniemi on kosketellut asianomistajia selästä paidan alta sekä (toista tyttöä) takapuolesta housujen päältä. Asiassa ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisi riittävällä varmuudella pääteltävissä, että tilanne olisi ollut jollakin tapaa seksuaalissävytteinen, käräjäoikeus totesi.
Toinen tytöistä kertoi kokeneensa, että hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan oli loukattu. Kumpikaan ei kertomuksensa mukaan pitänyt koskettelusta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi ilmeiseksi, että tytöt ovat ainakin jossain määrin reagoineet Hirviniemen menettelyyn keskimääräistä ihmistä herkemmin ja voimakkaammin.
Näin ollen seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistö ei käräjäoikeuden mukaan täyttynyt.
Seksuaaliseksi ahdisteluksi määritellään laissa tahallinen koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Syyttäjä tarvitsee valitusluvan

Syyttäjä on lähettämänsä tiedotteen mukaan ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon ja aikoo valittaa siitä. Kihlakunnansyyttäjä Kaisa Hallenberg-Roine ei kuitenkaan halunnut perustella tässä vaiheessa valitusaikeitaan STT:lle tarkemmin.
Syyttäjä tarvitsee vielä valitusluvan hovioikeuteen. Hänellä on viime perjantaista laskettuna 30 päivää aikaa jättää valitus. Valittamiseen tarvitaan pääsääntöisesti lupa, paitsi jos syytetty on tuomittu kahdeksaa kuukautta ankarampaan vankeusrangaistukseen.
Hovioikeuden pitää myöntää lupa esimerkiksi, jos ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta, jos ratkaisun oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä tai jos siihen on jokin muu painava syy.
Jos lupa myönnetään, jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa. Jos ei, käräjätuomio jää lopulliseksi.

STT

Kuvat: