Tarina ja tahti toimivat Röllimetsässä

0
Rölli (Nelli Spännäri) haluaa olla ilkeä myös puuvanhukselle (Sade Etelä), mutta hyväsydämisyys koituu esteeksi. Kuva: Heidi Soininen

Pelastakaa Röllimetsä. Ohjaus Erika Malkki. Käsikirjoitus ja laulujen sanat Allu Tuppurainen. Puvustus Anette Ahokas. Rooleissa Nelli Spännäri, Emilia Kokko, Emmi Laaksonen, Esa Merkkiniemi, Sade Etelä, Erkki Vesterinen, Jari Rantanen, Ilse Lopemaa, Toni Etelä, Aino Gustafsson, Kaneli Kilpinen, Aleksi Kärkkäinen, Alisa Kärkkäinen, Lumi Soininen, Ella Tuominen ja Helmi Tuominen. Teatteri Puutaivas 28.6.–4.8.

Vaskiolla on jo useampana kesänä erikoistuttu näytelmien tekemiseen koko perheelle. Tällä kertaa valinta tuntuu osuneen kohdilleen monessakin mielessä.

Allu Tuppuraisen, siis sen meille kaikille tutun Röllin, näytelmäteksti on hyväntahtoinen ja nokkela, mutta sisältää myös sanoman. Konsernijohtaja Seesteinen (Esa Merkkiniemi) haluaa tasoittaa metsän paikalle huvittelukeskuksen, mutta vielä suuremmat suunnitelmat on Humpuukeilla ja heidän ylipapillaan (Ilse Lopemaa).

Näytelmä etenee luontevasti. Tarjolla on vuoroin fyysistä katsottavaa ja sanallista leikittelyä sekä nokkelia viittauksia, jotka naurattavat etenkin aikuiskatsojia. Erityisesti Röllin kielellinen ilmaisu huvitti ensi-illassa sekä aikuisia että lapsia.

Nelli Spännärin osa ei ole helppo. Meistä suurimmalla osalla on käsitys ”oikeasta Röllistä”, jota vasten hahmoa verrataan. Spännäri tekee kuitenkin omanlaisensa roolityön ja se toimii. Rölli on hieman omissa maailmoissaan elävä, liian hyväsydäminen ollakseen ilkeä, mutta ripauksen verran anarkistinen säheltäjä.

Vastapainona tälle on Emilia Kokon esittämä Maahiskeiju. Hän tietää alusta asti, ettei metsä tykkää, jos sinne kylvetään vanhoja radioita, roskapusseja tai edes karkkipapereita. Ja mustikkamehu on parempi vaihtoehto kuin mökyööli.

Kokko on roolityössään hillitty, mikä hyvin sopii Maahiskeijun ajatukseen opettaa metsän asukkaille ja meille ihmisille luonnon tärkeydestä. Yhdessä Spännäri ja Kokko muodostavat toimivan vastakoh-tien parin, joiden ystävyys kantaa yli roskakassikasojen.

Erika Malkin ohjaustyö saa pidettyä kymmenpäisen nuorten näyttelijöiden ryhmän kasassa yllättävän hyvin. Etenkin joukkokohtauksissa näyttelijöiden runsas määrä auttoi täyttämään Perinnemäen laajan lavan.

Pienet virheet antaa anteeksi viimeistään nuorten kurkotellessa harjaa Iso Röllin (Erkki Vesterinen) kädestä, lähes kolmen metrin korkeudesta. Oleellisinta on kuitenkin näytelmän tahti. Ainakin ensi-illassa tarina meni eteenpäin joutuisasti ja suurimmat seisahdukset onnistuttiin välttämään tai piilottamaan muun toiminnan alle.

Pelastakaa Röllimetsä on monin tavoin onnistunut tuotanto. Koko perheen näytelmän mainoslauseesta huolimatta, sitä voi hyvin mennä katsomaan vaikka yksin ja ihan aikuisena. Tarina opettaa meille kaikille jotain.