Tiistain Top Ten: Bundesliigan suomalaismestarit

0
Mikael Källman on yksi aliarvostetuimpia urheilijoitamme. (Kuva: Turun Sanomat/Ari-Matti Ruuska)

1) Mikael Källman, käsipallo

Yksi Suomen aliarvostetuimmista palloilijoista ja urheilijoista ylipäätään. Källman siirtyi 1987 Bundesliigaan SG Wallau-Massenheimiin, jossa hän voitti kaksi Saksan mestaruutta ja kaksi Saksan cupmestaruutta. Källman valittiin neljä kertaa sarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi ja keväällä 1992 yleisöäänestyksessä Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi.

2) Pekka Lagerblom, jalkapallo

Power-Pekka on edelleen ainoa suomalaismies, joka on voittanut jalkapallon Bundesliigan. Lagerblom oli osa tuplamestaruuden kaudella 2003–2004 pelannutta Werder Bremeniä, jota tähdittivät ranskalainen Johan Micoud, brasilialainen maaliruisku Ailton sekä Saksan maajoukkuemies Tim Borowski.

3) Tinja-Riikka Korpela, jalkapallo

Suomen maajoukkueen pitkäaikainen maalivahti siirtyi kesällä 2014 Bayern Müncheniin. Korpela voitti Bayernissä Saksan mestaruuden 2015 ja 2016. Korpela oli ensimmäisiä suomalaisia naisjalkapalloilijoita, jotka saivat ansaitsemaansa huomiota – kiitos kaikille satunnaiskuluttajillekin tutun suurseuran.

4) Tiina Sten, koripallo

Turun Riennon kasvatti huipensi 12 vuoden uransa ulkomailla Bundesliigassa TSV Wasserburgissa, jossa hän voitti peräti neljä Saksan mestaruutta. Sten päätti uransa neljännen mestaruuden jälkeen toistuviin rasitusvammoihin. Hän oli lopettaessaan vasta 30-vuotias.

5) Petteri Koponen, koripallo

Kenraali Koponen ehti pelata Euroopassa ammattilaisena yli vuosikymmenen kaikkiaan neljässä eri pääsarjassa (Italia, Venäjä, Espanja, Saksa), kunnes voitti ensimmäisen mestaruutensa ulkomailla. Päättyneellä kaudella Koponen edusti Bayern Müncheniä, joka ratkaisi toisen peräkkäisen Saksan mestaruuden sunnuntaina.

6) Essi Sainio, jalkapallo

Sainiosta tuli vuonna 2006 ensimmäinen suomalainen naisjalkapalloilija Saksan Bundesliigassa, kun hän siirtyi huippuseura Turbine Potsdamiin. Sainio voitti Potsdamissa mestaruuden keväällä 2009. Sainio sairastui kesken ammattilaisuransa masennukseen ja syömishäiriöön. Hän oli poissa kentiltä kolme kautta (2012–2014) ja teki paluun HJK:n liigajoukkueeseen.

7) Nisse Huttunen, lentopallo

Vihdin Lentopallon kasvatti aloitti pääsarjauransa Salon Viestissä, josta hän siirtyi Raision Loimuun. Sieltä matka jatkui Saksaan, jossa hän viihtyi peräti kahdeksan kautta. Huttunen voitti kaikkiaan kuusi Bundesliigan mitalia, kaksi kirkkainta tulivat SCC Berlinin riveissä kausina 2002–2004. Huttunen palasi Saloon ja Piivolleyn riveihin kesällä 2006. Peliuran päätyttyä hänestä on tullut menestynyt pelaaja-agentti.

8) Roosa Koskelo, lentopallo

Kesäsalolainen Koskelo lähti LP Viestistä maailmalle syksyllä 2016. Kahden menestyksekkään Slovenian kauden jälkeen Koskelo teki sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Stuttgartin kanssa. Heti ensimmäisellä kaudella tärppäsi: pitkän, Mestarien liigan uuvuttaman kauden päätteeksi Stuttgart juhli Saksan mestaruutta voittamalla viidennen finaalin viidennessä erässä Schwerinin 15–11. Koskelo oli joukkueen ykköslibero ja tulee olemaan sitä seuraavat kaksi kautta.

9) Jukka Matinen, koripallo

Ennen Susijengin ensiulvahdusta Matinen oli yksi suomalaisen koripallon suurista toivoista. Tarkkakätinen Matinen voitti Hongassa kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ja siirtyi kesällä 2002 Frankfurt Skylinersiin. Neljän Frankfurtin kauden kruununa oli kevään 2004 mestaruus. Matinen lopetti uransa keväällä 2015.

10) Toni Söderholm, jääkiekko

Kymmenen kautta HIFK:ssa pelannut puolustaja lopetti pitkän pelaajauransa keväällä 2016 Saksan mestaruuteen EHC Münchenin riveissä. Hänet houkuteltiin jatkamaan seuran valmennuksessa ja jo joulukuussa 2018 hänet nimettiin Saksan maajoukkueen päävalmentajaksi. Söderholm luotsasi Saksan tämän vuoden MM-kisoissa kuudenneksi.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 33: Matalimmilla numeroilla NHL:ään varatut suomalaisjääkiekkoilijat

Tiistain Top Ten 32: Tämän illan Paavo Nurmi Gamesin tilastotähdet

Tiistain Top Ten 31: Suomen jalkapallomaajoukkueiden isoimmat yleisömäärät 

Tiistain Top Ten 30: Leijonien MM-kultasankarit

Tiistain Top Ten 29: Uhanalaisimmat yleisurheilun maailmanennätykset

Tiistain Top Ten 28: Eläimet suomalaisten urheiluseurojen nimissä

Tiistain Top Ten 27: Leijonien yllättävimmät MM-mitalit

Tiistain Top Ten 26: Korisliigakauden 2018-2019 parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 25: Salon yleisurheilun kenttäennätysten helmiä

Tiistain Top Ten 24: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi