Tulipalojen sammuttelu on vienyt Salon päättäjiltä paljon aikaa

0
Uusi palvelukeskus tulee IoT Campuksen tiloihin.

Salon päätöksentekoa on leimannut kuluvalla valtuustokaudella tulipalojen sammuttelu. Sammutustöitä on riittänyt etenkin koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmissa.

Kevään 2017 kuntavaalien jälkeen uudet päättäjät aloittivat perinteisesti strategian sorvaamisella. Se poiki seuraavaan kevääseen mennessä kaupunkistrategian, jonka visioksi kiteytettiin ”Salo – joka päivä parempi”.

Salo sai samalla listan kärkihankkeita, joita lähdettiin ajamaan eteenpäin. Kärkihankkeisiin kuuluvat muun muassa Salon sairaalan peruskorjaus, tunnin juna, Salon itäisen ohitustien jatko, IoT Campuksen osaamiskeskittymä ja koulujen kehityshankkeet.

Sairaalan peruskorjaukselle lyötiin vauhtia jo lokakuussa 2017, kun kaupunki päätti yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa teettää Salon sairaalan toiminnallisen kuvauksen.

Kaupunki päätti myös hankkia uusia asukkaita Suomi 100-tonttikampanjalla. Kampanja hyväksyttiin, mutta valitusten takia sen toteutus jäi kuluvan vuoden kevääseen.

Syksyllä 2017 Saloon iski sisäilmaongelmien tsunami, jonka jälkiä on korjailtu siitä asti ja korjataan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Ongelmien perkaaminen on vienyt päättäjiltä paljon aikaa.

Perniön Kirkonkylän koulussa paljastui kosteusongelma, joka pakotti osan koulusta siirtymään nopeasti väistötiloihin. Omat väistötilansa sai myös naapurissa toimiva terveysasema. Sittemmin Perniöön on päätetty rakentaa uusi koulu. Sen suunnittelu on jo käynnissä.

Hermannin koulussa Torikadulla oppilaat ja henkilöstö oireilivat, ja koulussa tehtiin sisäilmakorjauksia. Koulun oppilaat ja henkilökunta päätettiin siirtää remontin tieltä pois entisen ammattikorkeakoulun tiloihin Ylhäistentielle kevätlukukaudeksi 2018.

Evakko on jatkunut siitä asti. Hermanin koululaiset ja opettajat ovat oireilleet myös Ylhäistentiellä, ja entisen ammattikorkean kiinteistössä on korjattu muun muassa rikkoutuneita viemäreitä.

Hajalan kyläläiset suuttuivat loppusyksystä 2017, kun Salon virkamiesjohto esitti alueen päiväkodin lakkautusta. Päättäjät ehtivät torjua esityksen, kun aluehallintovirasto päätti sulkea päiväkodin terveyssyistä. Muutaman kuukauden väännön jälkeen kaupunki päätti korjata päiväkodin, ja nyt se on jälleen käytössä.

Uusi kriisi odotti Märynummella. Kyläkoulun toinen osa piti sulkea sisäilmaongelmien takia, ja koululaiset siirrettiin väistötiloihin Armfeltin kouluun Halikon kirkonkylään. Märyn tulevaisuudestakin käytiin pitkä paini. Sen lopputuloksena kylälle on päätetty rakentaa uusi koulu ja päiväkoti.

Uskelan koulun Kavilankadun sisäilmaongelmien tutkinta puolestaan paljasti, että koulu painuu ja että rakennus on hylättävä jollain aikataululla.

Virkamiesjohto tarjosi koulun väistötiloiksi vanhaa Hermannia Torikadulla ja Uskelan koulun Anjalankadun yksikköä. Esitys sai oppilaiden vanhemmat takajaloilleen, ja väistötiloista luovuttiin. Uskelan koulun painumista yritetään hidastaa kesän aikana tehtävällä massanvaihdolla. Koulun tulevaisuus on auki.

Sisäilmaongelmien keskellä Salon kouluverkkoa on yritetty suunnitella kokonaisuutena. Oppimisympäristöselvityksen nimellä tehtävä työ valmistui loppuvuodesta 2018, ja se esitti ehdotti muun muassa Halikon lukion lakkautusta ja Ollikkalan päiväkodin sijoittamista saman katon alle koulun kanssa.

Kumpikin esitys tyrmättiin. Ollikkalaan päätettiin sittemmin rakentaa uusi päiväkoti.

Oppimisympäristöselvitykselle sorvataan nyt jatkoa. Sen toisessa osassa otetaan kantaa muun muassa keskustan isojen koulujen eli Hermannin ja Uskelan tulevaisuuteen. Selvityksen pitäisi valmistua syksyn aikana.

Koulumurheet ovat hallinneet Salon päätöksentekoa valtuustokauden aikana, mutta niiden ohessa on ehditty tehdä muutakin.

Kaupungin kärkihankkeista jätevoimala nousee jo Korvenmäessä täyttä päätä. Kaupunki edisti osaltaan hanketta myöntämällä Salon kaukolämpö Oy:lle pääomalainan Lounavoima Oy:n rahoitukseen.

Salon viime valtuustokaudella tekemä päätös lähteä mukaan entisen Nokien kiinteistökauppaan poiki kaupungille lottovoittoon verrattavan uutisen. Valmet Automotive perustaa Saloon akkutehtaan, joka työllistää yli 300 ihmistä.

Kaupunki avitti tehtaan tuloa lainaamalla sen vaatimiin muutostöihin rahaa kiinteistöyhtiö IoT Park Oy:lle.

Akkutehtaan työpaikkojen toivotaan jarruttavan kaupungin asukasluvun laskua ja kääntävän sen jopa kasvuun.

Toistaiseksi väki vähenee ja Salon verotulot vähenevät. Siksi kaupunki joutui tekemään kevään aikana jälleen yhden sopeutuskierroksen, jolla haettiin kolmen miljoonan euron säästöjä.

Salon hallinnossa on ollut valtuustokauden aikana myös epätavallisia ongelmia. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi kaupungin johdolle huomautuksen, ja tarkastuslautakuntaa vaivasi sisäinen luottamuspula. Kumpaakin vyyhtiä perkaamaan nimettiin tilapäiset valiokunnat, jotka tekivät töitä kuukausia.

Kaupunginvaltuustossakin on tapahtunut muutoksia kuntavaalien jälkeen. Vasemmistoliiton ehdokkaana valtuustoon noussut Jaana Haapasalo erosi pian ryhmästä ja perusti oman ryhmä Jaanan. Kokoomus puolestaan erotti Osmo Fribergin ryhmästään.

 

Lue myös: Salon kärkipoliitikot vaativat avoimempaa valmistelua