Vastaanottopelin valtiatar – Takakentällä uurastava Anu Ennok palaa LP Viestiin neljän vuoden tauon jälkeen

0
Virolaisyleispelaaja Anu Ennok palaa LP Viestiin neljän vuoden tauon jälkeen.

Kuin kotiin olisi palannut. Näin luonnehti LP Viestin tuore yleispelaajahankinta Anu Ennok maanantaina, kun lentopallon salolaisseura julkisti hänen yhden kauden mittaisen sopimuksensa. Viron maajoukkueen monivuotinen luottopelaaja edusti LP Viestiä vuosina 2013–2015 ennen kuin lähti kolmeksi kaudeksi Sveitsiin ja sen jälkeen Ranskaan.

– Minulle Salo on paikka Suomessa, muita vaihtoehtoja ei ollut. Tomi (päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Lemminkäinen kysyi minua takaisin ja nyt oli oikea hetki tulla. On kiva palata joukkueeseen, joka taistelee mitaleista, Ennok hymyili.

Vaikka hakkuri Kertu Laak siirtyi pois LP Viestistä, on Salon Viron-osasto nyt entistäkin vahvempi. Ennen Ennokia LP Viesti ehti jo hankkia niin ikään Viron maajoukkueeseen kuuluvan Nette Peitin LP Kangasalasta. Sekä Peit että Ennok ovat paitsi samanikäisiä (27) myös samanpituisia (175 cm).

– Kuulin aiemmin, että Nette on liittymässä joukkueeseen. Hän kysyi, että LP Viesti vai LP Kangasala. Mielestäni on vain yksi vaihtoehto. Sanoin Nettelle, että jos haluat ottaa askeleen eteenpäin, vaihda joukkuetta. Olemme Netten kanssa ystäviä. Hienoa, että hän on samassa joukkueessa, Ennok kertoi.

Ennok on seurannut Suomen liigaa myös poissa ollessaan.

– Viimeksi kun pelasin Suomessa, hallitsi LP Viesti liigaa suvereenisti. Tiedän, että liigan taso on nyt kovempi ja joukkueiden väliset erot ovat tasoittuneet. Jopa pelaajat Ranskassa tietävät Suomen liigan ja että se on potentiaalinen paikka mennä pelaamaan, Ennok sanoi.

Ennokin on mukava palata LP Viestiin ja Suomeen ennen kaikkea myös siksi, että hän tietää, miten hyvin asiat ovat järjestetty.

– Ranskassa meille tarjoiltiin pitkän pelimatkan aikana sämpylä, joka oli olevinaan lounas. Tiedän, ettei sellaista voisi ikinä tapahtua Suomessa. Sveitsissä otteluista ei ole tarjolla edes pistetilannetta livenä netissä, Ennok hämmästeli.

Ennok pelasi kolmen kauden ajan Sveitsin liigan Smaesch Pfeffingenissa, jossa hän saavutti kolme hopeaa. Viime kausi hänellä kului Ranskan pääsarjan alakastin joukkueessa Vandœuvre Nancy VB:ssä.

– Sveitsissä oli hyvät valmentajat. Sen vuoksi viihdyin siellä niin pitkään. Ranskassa pelaamisesta olin unelmoinut aina. Myös Saksan liiga on yksi unelmistani, mutten tiedä, viitsisinkö lähteä sinne pelaamaan johonkin heikkotasoiseen seuraan.

Lemminkäisen mukaan Ennokin sopimus syntyi lopulta nopeasti. Valmentaja viestitteli Ennokin kanssa jo samana iltana, kun Peitin kanssa tehty sopimus oli kerrottu julkisuuteen.

– Kaikki oli samana iltana periaatteessa sovittu Anun kanssa. Nauratti lukea seuraavan aamun lehdestä, jossa oli, ettei mitään neuvotteluja ole menossa. Tuli itsellekin syyllinen olo, Lemminkäinen naurahti.

Ennokista Lemminkäinen saa ennen kaikkea hihavarman pelaajan.

– Anu on pelaaja, jonka haluan joukkueessa olevan. Hän on riittävän hyvä verkolla ja erityisen hyvä vastaanottaja. Hän tekee kovasti töitä takakentällä ja on valmis pelaamaan joukkueelle, Lemminkäinen kuvaili.

LP Viestin ensi kauden yleispelaajaosasto on viime kautta erilaisempi. Tuolloin salolaisten hihapelaajien Lena Lymareva-Flinkin ja Lena Prokopenkon ykkösvahvuus oli kova käsi.

– Kilpailutilanne Viron tyttöjen ja Lotan (Piesanen) kesken on hyvä. Meillä voi tulla ensi kaudella jopa 50 ottelua, joten kierrätysvaraa pitää olla. Netan (Laaksonen ) roolina on enemmän olla takakenttäkierroksilla ja Akatemian peleissä. Tarvitsemme hyvää vastaanottoa jo pelkästään siksi, että Viki (passari Viktoriia Tuchashvili ) tykkää pelata keskeltä ja siksi, että emme saa välttämättä samantasoista hakkuria ensi kaudeksi kuin mitä Kertu oli.

Erikoinen yksityiskohta on se, että Ennokin kevään 2014 tähdistövalinnan jälkeen yksikään toinen LP Viestin yleispelaaja ei ole mahtunut kauden ykkösseitsikkoon.

– Anu oli LP Viestissä pelatessaan sarjan parhaita pelaajia. Nyt sarjan taso on noussut, ja hän saa tehdä kovin töitä, sillä vastustajat ovat parempia ja niitä on useampia. Mielenkiintoista nähdä, miten hänen pelaamisensa on kehittynyt näiden neljän vuoden aikana, Lemminkäinen mietti.

LP Viesti kaudella 2019–2020

Hakkuriosastolla vielä tyhjää

Passarit: Veda Mansikkaviita, Viktoriia Tuchashvili (Ukraina).

Keskitorjujat: Anna Czakan, Nea Haatainen, Inka Mehtola.

Yleispelaajat: Anu Ennok (Viro), Netta Laaksonen, Nette Peit (Viro), Lotta Piesanen.

Hakkurit: –

Liberot: Milja Piesanen, Eveliina Rautiainen.

Anu Ennok

Viljandista Suomeen ja muualle Eurooppaan

Syntynyt 25. tammikuuta 1992 Viljandissa (ikä 27)

Kansallisuus: Viro.

Pelipaikka: Yleispelaaja.

Pituus: 175 cm.

Seurat: 2008–2012 Viljandi Metall (Viro), 2012–2013 Oriveden Ponnistus, 2013–2015 LP Viesti, 2015–2018 Smaesch Pfeffingen (Sveitsi), 2018–2019 Vandœuvre Nancy VB (Ranska), 2019– LP Viesti

Parhaat saavutukset: Kolme Viron mestaruutta, kaksi Suomen mestaruutta, SM-pronssi, yksi Suomen cupin voitto, kolme Sveitsin liigan hopeaa. Naisten Mestaruusliigan tähdistöseitsikossa kaudella 2013–2014. Valittu viidesti Viron parhaaksi naislentopalloilijaksi. Viron maajoukkueessa vuodesta 2013.

Pääiskijä hakusessa

LP Viestin ensi kauden kokoonpanosta uupuu vielä yksi keskitorjuja sekä hakkuri. Pääiskijän haku liittyy vahvasti myös siihen, pääseekö LP Viesti suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen vai ei. Salolaiset ovat ensimmäisenä joukkueena varalla lohkovaiheeseen. Eurocupien arvonnat suoritetaan ensi viikon keskiviikkona, ja viimeistään tuolloin on selvillä myös LP Viestin kohtalo.

– Jos pääsemme suoraan lohkovaiheeseen, voimme saada pienemmällä rahalla kovemman pelaajan, koska Mestarien liiga on erinomainen näyttöpaikka, LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen tiedostaa.

Toista hakkuria LP Viesti ei hanki muualta, vaan se tulee omista junioreista.

– Arita Ternava harjoittelee meidän kanssa, vaikka hänen pääasiallinen pelipaikkansa on Akatemiassa. Jos isoja ongelmia tulee, Nette (Peit) pystyy pelaamaan hakkurina.

Lemminkäisen mukaan Akatemian pelaajatilanne näyttää viime vuotta valoisammalta.

– Ensi kaudeksi tulee selkeämmin kaksi joukkuetta. Kahdessa joukkueessa seilaaminen rajoittuu vain 2–4 pelaajaan.

LP Viestin lisäksi ensi kaudella naisten liigaryhmistä europeleissä nähdään CEV Cupiin osallistuva Hämeenlinnan Lentopallokerho sekä Challenge Cupissa pelaavat Pölkky Kuusamo ja ensikertalainen LP-Vampula. Viime talvena Suomen Cupin voittoa juhlinut Oriveden Ponnistus ei näin ollen lähde lainkaan kiertämään Eurooppaa.

Myös miesten puolella on poisjääntejä, kun hopeajoukkue Oulun Etta ja pronssiryhmä Hurrikaani sanoivat europeleille ”kiitos ei”. VaLePa Sastamala Tampere on mukana Mestarien liigassa ja Savo Volley CEV Cupissa.