Vihreät siirtyi Maria Ohisalon aikaan – uusi puheenjohtaja lupasi, ettei puolueen ohjelma jää hallitusohjelman jalkoihin

0

Vihreiden uudelle puheenjohtajalle, tuoreelle sisäministerille Maria Ohisalolle ei tule vaikeuksia täyttää kalenteriaan. Valintansa jälkeen tiedotustilaisuudessa vihreiden puoluekokouksessa Porissa Ohisalo myönsi, että vaikka hän toivoo pääsevänsä kiertämään kenttää ja tapaamaan niin puolueväkeä kuin muitakin, sisäministerin pesti ja Suomen alkava EU-puheenjohtajuuskausi vaativat suuren osan hänen aikaansa.
Ohisalo muistutti, että Suomi on EU-puheenjohtajuuskaudellaan Euroopan unionin kasvot maailmalle, ja kauteen liittyy paljon vierailuja ja tapaamisia. Moninkertaisia tehtäviä on kuitenkin hoidettu ennenkin.
– Uskon, että nämä pystytään hoitamaan, ja kenttä on varmasti tukena, hän sanoi lauantaina.
Yllätyksenä eduskuntavaalien ääniharava Ohisalon valinta ei tullut sen kummemmin hänelle itselleen kuin puolueellekaan. Uusi puheenjohtaja on ollut selvillä jo toukokuusta, sillä muita halukkaita ei kisaan ilmoittautunut.

Linja pysyy, painotukset vaihtuvat

Vihreiden päätös hypätä oppositiosta hallitukseen ei Ohisalon mukaan ollut itsestään selvä, vaan siitä keskusteltiin useiden tuntien ajan. Puheenjohtaja lupasi vihreiden poliittisen ohjelman säilyttävän merkityksensä hallitusohjelman rinnalla.
Ohisalon mukaan vihreille yksi suuri pettymys hallitusohjelman sisällössä on se, että vaikka luonnonsuojeluun saatiin lisärahaa, tuotantoeläimet jäivät vaille vihreiden toivomaa huomiota. Vihreiden tavoitteena on esimerkiksi luopua turkistarhauksesta siirtymäajalla.
Ylpeä Ohisalo sanoo olevansa hallitusohjelman panostuksista sosiaaliturvaan sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin.
Vihreiden linja ei Pekka Haaviston puheenjohtajuuden jälkeen ole merkittävästi muuttumassa. Ohisalo arvioi, että hän painottaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta kovemmalla intensiteetillä kuin edeltäjänsä.
– Varmasti en pääse työhistoriastani eroon enkä haluakaan, hän viittasi uraansa köyhyystutkijana.

Varapuheenjohtajasta tuli puoluesihteeri

Ohisalon aisaparina toimii puoluesihteeri Veli Liikanen. Hänet äänestettiin kuusi vuotta pestissä viipyneen Lasse Miettisen seuraajaksi viiden ehdokkaan joukosta.
Nuorisotutkija Liikanen on myös Mikkelin valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja ja maakuntahallituksen jäsen. Politiikka on suvussa tuttua puuhaa: Liikanen on Suomen Pankin ex-pääjohtajan ja pitkäaikaisen SDP:n kansanedustajan Erkki Liikasen veljenpoika.
Liikanen oli ehdolla myös jatkokaudelle varapuheenjohtajaksi mutta sanoi olevansa käytettävissä vain, jos ei tule valituksi puoluesihteeriksi.
Puoluesihteeri kertoi tiedotustilaisuudessa ottavansa suuren kunnian ja vastuun vastaan ”ilolla ja motivoituneena”. Myös hän totesi haluavansa rakentaa vihreistä koko Suomen puoluetta, jollainen se viime kuntavaalien perusteella jo onkin.
– Olen itse maakuntien Suomesta ja tunnen vihreän arjen myös maakuntaympäristössä. On totta, että kasvumme kannalta on tärkeää saada kannatusta sekä viestiä ja tavoitteita läpi uskottavasti koko Suomessa.
Puolueen varapuheenjohtajiksi Porissa äänestettiin Riikka Karppinen, Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio. Valtuuskunnan puheenjohtajuuden otti seuraaviksi kahdeksi vuodeksi Silja Keränen.

STT

Kuvat: