Analyysi: Susilaumasta ei löydy jatkossakaan sentteriä

0
Uransa lopettanut Anton Odabasi pelasi yhdeksän ottelua Susijengissä.

Susijengin nousun yksi avainasioista oli se, ettei Suomesta löytynyt isokokoisia ja passiivisia senttereitä, jotka luovat uransa pelaamalla selkä korille päin.

Susijengin iso osasto Tuukka Kotti ja Gerald Lee junior pelasivat kumpikin parikymppiseksi asti kauempana korista, eikä kumpikaan mahtunut koskaan perinteiseen sentterimuottiin. Kotti ja Lee olivatkin suorastaan valtavassa roolissa, kun koko viisikon aktiivisuudella isompiaan yllättänyt Susijengi nousi arvokisojen vakiokävijäksi ja suurmaiden uhkaajaksi.

Lee lopetti maajoukkueuransa syksyn 2017 EM-kotikisoihin ja pisti tossut lopullisesti naulaan kesken viime kauden. Teräsmies Kotti täytti maaliskuussa 38 vuotta ja vaikka ajan hammas ei tunnu purevan häneen, Susijengi ei voi laskea Kotin lukkopuolustuksen ja ”forssalaisen polvihypärin” varaan kauaa. Seuraavat EM-kisat pelataan elokuussa 2021, jolloin Kotti on jo 40-vuotias.

213-senttisen Lauri Markkasen varaankaan ei voi laskea. Varsinkin, jos Chicago Bullsin vihdoin lupaavia merkkejä antava uudelleenrakennus saavuttaa joskus pudotuspelipaikan.

Yksi potentiaalinen Susijengin ison osaston mies oli Anton Odabasi. Nimenomaan oli, sillä Koripalloliitto tiedotti perjantaina, että Odabasi lopettaa uransa vain 23-vuotiaana.

206-senttinen Odabasi oli yksi 2010-luvun juniorimaajoukkueiden parhaista pelaajista ja hän vietti uransa viimeiset vuodet Turkissa. Odabasi ehti pelata Susijengissä vain seitsemän ottelua. Viime kauden hän vietti välivuotta.

Susijengin kesän 2019 leiriryhmässä on 29 pelaajaa, joista 11 on yli kaksi metriä pitkiä. Näistä 11 pelaajasta sentterinä voivat pelata ainoastaan Kotti ja Cal Poly -yliopiston Tuukka Jaakkola. Niin sanottuja ”puhtaita” senttereitä ei ryhmästä löydy ainuttakaan.

Heinäkuussa Napolin Universiadeissa pelanneessa Suomen haastajamaajoukkueesta löytyi yksi puhdas sentteri: 211-senttinen ja 120-kiloinen Hannes Pöllä. Hyvämaineisessa Oklahoman yliopistossa pelaava Pöllä jäi kuitenkin pieneen rooliin, vaikka olikin useassa ottelussa aloitusviisikossa.

Oklahomassa Pöllän rooli on jäänyt minimaaliseksi. Kahden edellisen kauden aikana hän on pelannut 32 ottelussa yhteensä 104 minuuttia eli keskimäärin reilut kolme minuuttia ottelua kohti.

Eikä Korisliigastakaan löydy apuja.

Löyhästi laskien Korisliigassa pelasi viime kaudella kymmenen kotimaista sentteriä: Kotti, Petri Heinonen, Tommi Huolila, Mikael Laihonen, Miikka Luosmaa, Mika Nuolivirta, Julius Rajala, Lauri Toivonen, Samuli Vanttaja ja uransa lopettanut Mikael Sandberg. Heistäkin osa pelasi pääosin nelospaikalla, osa taas pienillä tai mitättömillä minuuteilla.

Usealla joukkueella ei siis ollut ainuttakaan kotimaista sentteriä pelaavassa rotaatiossa.

Henrik Dettmannin Susijengin on siis 2020-luvullakin tultava toimeen ilman oikeaa sentteriä. Kilpailuetu löytynee edelleen kaaren takaa ja aktiivisesta apupuolustuksesta.

Teneriffaan siirtynyt Sasu Salin kuuluu edelleen Susijengin avainpelaajiin.

 

Susijengi on EM-karsinnan neloskorissa

Vuoden 2021 koripallon miesten EM-kisojen karsintakorit julkaistiin perjantaina.
Suomi on sijoitettu neloskoriin yhdessä Saksan, Tshekin ja Puolan kanssa.
Suomi saa karsintalohkoonsa vastaansa yhden maan ykköskorista (Espanja, Ranska, Serbia ja Liettua) ja yhden maan vitoskorista (Georgia, Montenegro, Belgia ja Israel). Lohkon neljäs maa tulee isosta joukosta esikarsintamaista. Mahdollisia vastustajia ovat muun muassa Tanska, Islanti ja Kosovo.
EM-karsintoihin osallistuu 32 maata, jotka jaetaan kahdeksaan neljän maan lohkoon. Jokainen joukkue pelaa kerran toisiaan vastaan sekä kotona että vieraissa.
EM-kisoihin selviää lohkon kolme parasta maata, joten Suomelle riittää kisapaikkaan se, jos se pitää esikarsijan takanaan.
Lohkoarvonta järjestetään maanantaina Münchenin lentokentällä. EM-karsinnat alkavat helmikuussa.

EM-karsintojen arvontakorit

Kori 1: Espanja, Ranska, Serbia, Liettua.
Kori 2: Slovenia, Kreikka, Kroatia, Venäjä.
Kori 3: Italia, Latvia, Turkki, Ukraina.
Kori 4: Suomi, Saksa, Tshekki, Puola.
Kori 5: Georgia, Montenegro, Belgia, Israel.
Kori 6: Unkari, Bosnia-Hertsegovina, Hollanti, Makedonia.
Kori 7: Viro, Bulgaria, Ruotsi, Itävalta.
Kori 8: Esikarsinnan voittajat.
Suomen karsintalohkoon tulee maat koreista yksi, viisi ja kahdeksan.