Barry myllyttää Louisianaa ja Mississippi on vaarassa tulvia – jopa päiviä kestävät rankkasateet ovat myrskyn pahin vitsaus

0

Yhdysvalloissa Louisianassa trooppiseksi myrskyksi laantunut Barry voi tuoda perässään useita päiviä kestävät sateet ja tulvat. Hitaasti etenevän Barry-myrskyn keskus oli puoliltapäivin Suomen aikaa edennyt Louisianan länsiosiin.
Asiantuntijoiden mukaan myrsky tuo mukanaan ennennäkemättömän määrän kosteutta Meksikonlahdelta. Runsaista sateista onkin povattu Barryn isointa riskiä.
– Suuri osa trooppiseen Barry-myrskyyn liittyvistä sateista Louisianassa ja Mississippissä tulevat viikonlopun aikana vasta myrskykeskuksen perässä, Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu tviittasi. Toisessa tviitissä sääpalvelu varoitti Barryn vaikutusten vain kasvavan sunnuntain kuluessa.
Rajuimmissa arvioissa sadetta luvataan jopa lähes 40 senttiä. Tilannetta pahentaa valmiiksi Mississippi-joen noussut pinta, joka lähenteli tulvarajoja jo ennen myrskyä.
Alueella jännitetäänkin tulvavallien pitävyyttä herkeämättä, mutta viranomaiset ovat vakuutelleet niiden kestävän. New Orleansin pormestari LaToya Cantrell ja Louisianan kuvernööri John Bel Edwards kehottivat asukkaita kuitenkin olemaan varuillaan vielä lauantaina.
– Älkää antako huomionne herpaantua luullen, että pahin on jo takana, kuvernööri sanoi lehdistötilaisuudessa.
Sääpalvelu AccuWeatherin sääkartan mukaan suurin osa Louisianasta ja Mississippistä oli saderintamien peitossa aamuviideltä sunnuntaina paikallista aikaa eli yhdeltä iltapäivällä Suomen aikaa.

Kymmeniätuhansia ilman sähköä

Barry yltyi hetkeksi lauantaina ykkösluokan hurrikaaniksi mutta laantui muutaman tunnin jälkeen takaisin trooppiseksi myrskyksi.
Tuulet puhkuivat kovimmillaan 33 metriä sekunnissa, mikä on ykkösluokan hurrikaanin alaraja. Barrystä tuli voimistumisensa myötä tämän vuoden ensimmäinen hurrikaani Atlantilla. Kausi kestää kesäkuusta marraskuuhun.
Moni odotti New Orleansissa myrskyä pelolla, sillä kaupungilla on vielä tuoreessa muistissa vuoden 2005 hurrikaani Katrinan aiheuttamat tuhot. Tuolloin noin 80 prosenttia kaupungista joutui veden alle, kun huonosti ylläpidetyt tulvavallit pettivät. Katrina johti noin 1 800 ihmisen kuolemaan.
Barryn jäljiltä on New Orleansin alueella mediatietojen mukaan ollut ilman sähköä ainakin 50 000 ihmistä. Tuhansia on evakuoitu. Kaikki lennot lauantailta jouduttiin perumaan. Pelastusviranomaiset ovat auttaneet tulvan keskelle jääneitä ihmisiä pois kodeistaan. Vesi on paikoin tulvinut teille ja naapurustoihin.
New Orleansin alueelle ja osaan Mississippi-osavaltiota on annettu myös tornadovaroituksia.

https://www.accuweather.com/en/us/louisiana/weather-radar

STT

Kuvat:

Jätä kommentti