Big Mac metrin pompulla – taas ensimmäisenä valmistuneen Vilppaan viimeinen palanen heittää palloa yleensä alaspäin

0
Jamuni McNeacen syliväli (223 cm) on epävirallisesti suurin, mitä Vilppaan pelaajalla on koskaan ollut.

Korisliigaseurat ovat tehneet tänä kesänä kolme uutta sopimusta amerikkalaispelaajien kanssa. Vilpas on tehnyt ne kaikki. Vilpas sai joukkueensa valmiiksi tuttuun tapaan ensimmäisenä, kun se julkisti maanantaina sopimuksen sentteri Jamuni McNeacen kanssa.

Miksi Vilpas on taas ennen muita valmis?

– Sitä pitäisi kysyä niiltä 11 muulta seuralta. Tämä on meidän tapa tehdä asioita, Vilppaan manageri Antero Jokinen kertoi.

– Olisihan tämä viimeinen hankinta voinut venyä vaikka syyskuulle. Meillä oli vain kolme muuta sentteriä, jotka kiinnostivat meitä. Yksi meni Saksan pääsarjaan, yksi G-liigaan (NBA:n kehityssarja) ja yksi on menossa Italian pääsarjaan, Jokinen paljastaa.

Monet seurat alleviivaavat sitä, että elo-syyskuussa pelaajien palkkapyynnöt laskevat ja tarjontaa on enemmän. Jokinen ei ole samaa mieltä.

– Amerikkalaispelaajille maksettavien palkkojen perusteella Korisliiga kuuluu Euroopassa viimeiseen neljännekseen. Meidän maksamia palkkoja saa melkein jokaisesta muusta maasta.

– Ja me ainakin tarvitsemme nämä kaverit tänne elokuun lopussa, Jokinen muistuttaa.

Vilppaan rekrytointiajatus tälle kesälle oli selvä. Haluttiin nuoria, urheilullisia ja aidosti eteenpäin haluavia pelaajia. Ikä on helppo rajata, urheilullisuuden voi nähdä nauhalta ja persoonasta saa selville kysymällä entisiltä valmentajilta ja joukkuekavereilta, kuten McNeacen kohdalla Oklahomassa myös pelanneelta Hannes Pöllältä.

McNeace täyttää urheilulliset vaatimukset kevyesti: 23 vuotta, 208 senttiä ja syliväli järjetön 223 senttiä! Esimerkiksi ilmatilaa dominoinut Vilppaan seurahistorian paras sentteri Aaron Jones oli kaksi senttiä lyhyempi ja syliväli oli ”vain” 218 senttiä.

Vilpas haki sentteriä, joka on parhaimmillaan 305 sentin korkeudella olevan korirenkaan yläpuolella (oli kyse sitten hyökkäämisestä tai puolustamisesta). Samassa tilassa McNeace tulee koripallouransa luomaan.

– Taikuri (Teemu) Rannikko lupasi jo neljä ”alley oopia” per ottelu, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen vitsaili.

McNeace pelasi yliopistouransa maineikkaassa Oklahoman yliopistossa ja teki suurimman osan pisteistä heittämällä palloa alaspäin. Nimenomaan heittämällä ja nimenomaan alaspäin, sillä McNeacen highlight-pätkissä hän donkkaa usein koskematta korirenkaaseen.

Yksi syy, miksi McNeacen kaltaisilla avuilla varustettu pelaaja aloittaa ammattilaisuransa Vilppaassa on se, että hän kärsi viime kaudella nilkkavammasta. McNeacen keskiarvot seniorikaudella olivat vaatimattomat 15 minuuttia, 4,7 pistettä ja 3,5 levypalloa. Ennen loukkaantumista pelatuissa seitsemässä ottelussa lukemat olivat 28 minuuttia, 10 pistettä, 7 levypalloa ja 2 torjuntaa. Kuten Tuominenkin myönsi, ilman nilkkavammaa McNeace olisi tehnyt sopimuksen huomattavasti kovatasoisempaan sarjaan.

– Se on mielestäni hyvä suoritus saada tänne tuosta konferenssista (Big 12) ja tuosta yliopistosta (Oklahoma) 208-senttinen kaveri metrin pompulla, Jokinen muistuttaa.

Oklahoma putosi NCAA-lopputurnauksessa toisella kierroksella ykkössijoitetulle Virginialle. Avauskierroksella Virginia oli pudottanut myös Vilppaaseen siirtyneen DJ Lasterin Gardner-Webbin.

Jos McNeacea ja saman pelipaikan Pöllää vertaa, niin McNeace pelasi kahdella edellisellä kaudella keskimäärin 17 minuuttia ottelua kohti, Susijengin seuraavaksi ykkössentteriksi kaavailtu Pöllä reilut kolme minuuttia.

– Aika näyttää, mutta olen äärimmäisen tyytyväinen tähän hankintaan, Jokinen myhäili.

Vilpas 2019–2020 – Joko laitetaan tori varaukseen?

Takamiehet: Teemu Rannikko, Aatu Kivimäki, Henri Kantonen, Leevi-Matias Taimela.
Takamies/laiturit: Mikko Koivisto, Reggie Dillard.
Laiturit: DJ Laster, Tim Coleman, Juho Nenonen, Riku Laine.
Sentteri: Jamuni McNeace.
Päävalmentaja: Ville Tuominen.
Apuvalmentajat: Jere Anttila ja Ville Salmi.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Vilppaan manageri Antero Jokinen seuraa Salohallin vakiopaikaltaan entistä nopeampaa koripalloa.

”Puhutaan siitä mestaruudesta vähän vähemmän”

Vilppaan amerikkalaisnelikko on yksi seuran historian kokemattomimmista. Jamuni McNeace ja DJ Laster aloittavat ammattilaisuransa Vilppaasta, seurassa jatkava Reggie Dillard ja Luxemburgista tullut Tim Coleman aloittavat toisen kautensa Euroopassa.

Toisaalta kotimainen osasto on sitäkin kokeneempi: Teemu Rannikko täyttää syyskuussa 39 ja Juho Nenonen 32 vuotta, Mikko Koivisto on jo 32-vuotias. Kymmenen pelaajan rotaation kolme muuta jäsentä, Henri Kantonen, Aatu Kivimäki ja Riku Laine ovat syntyneet sentään vuonna 1997.

Vilpas on tehnyt jenkkirekrytoinnissa täyskäännöksen ja sama on tarkoitus tehdä parketilla. Viime kaudella paikoin hitaaksi ja totiseksi lipsahtaneeseen meininkiin halutaan muutosta. Tällä kokoonpanolla, suomalaispelaajien fiksuudella ja amerikkalaisten atleettisuudella, on odotettavissa ainakin vauhtia – miksei myös vaarallisia tilanteita.

– Yritetään olla iloisempia ja rennompia… Ja puhutaan siitä mestaruudesta vähän vähemmän, Vilppaan manageri Antero Jokinen naurahti.

Jenkkinelikko saapuu Suomeen elokuun lopussa. Ensimmäiset harjoitusottelut ovat vuorossa 13.–14. syyskuuta Salohallin turnauksessa.