Iltatorilla tutustuttiin paikalliseen ruokatuotantoon

0
Annikka Savela-Kirjonen (vas.) ja Kristiina Kymäläinen (oik.) kertoivat Jos lehmät osaisivat puhua -näyttelyn saaneen ihmiset kaivamaan kamerat esiin. Suosikki on ollut taustalla näkyvä kyyttö. Kuva: Minna Määttänen/SSS

Kuumuus hohkaa asfalttipinnasta torstaisella iltatorilla. Hornin puistossa on vielä väljää, mutta Varsinais-Suomen MTK:n talkooporukka on jo paikalla esittelemässä valokuvanäyttelyä Jos lehmät puhuisivat.

Talkooporukkaan kuuluvat pertteliläinen Annikka Savela-Kirjonen ja kiskolainen Kristiina Kymäläinen ovat olleet maataloustuottajien iltatorivuorolla jo ainakin viiteen otteeseen. Tällä kertaa vastuulla on valokuvanäyttelyn esittely.

Annikka Savela-Kirjonen (vas.) ja Kristiina Kymäläinen (oik.) kertoivat Jos lehmät osaisivat puhua -näyttelyn saaneen ihmiset kaivamaan kamerat esiin. Suosikki on ollut taustalla näkyvä kyyttö. Kuva: Minna Määttänen/SSS

Valokuvanäyttely kiertää ympäri Suomea parin vuoden ajan. Näyttelyyn kerättiin valokuvia tavallisilta ihmisiltä.

– Ensimmäistä kertaa näyttely oli esillä Berliinin Grüne Wochella (suom. vihreä viikko), kertoo Kymäläinen.

Maitotilayrittäjä Kymäläiselle lehmät ovat tuttuja. Mutta vetoavat valokuvat myös iltatorikävijöihin. Moni käy ottamassa valokuvia suurien lakanoiden edessä. Erityisen suosittu on ollut suurelle säänkestävälle lakanalle painettu kuva Itäsuomen karjasta eli kyytöstä. Kaupungissa eläville kohtaamiset maaseudun eläinten kanssa saattavat olla harvassa.

– Lehmä puhuttelee rauhallisuudellaan ihmisiä. Lehmä on ollut myös kautta aikain tilan emännän seuralainen: sille on kerrottu ilot ja surut, itketty monet kyyneleet kylkeä vasten ja suunniteltu tulevaisuutta, Kymäläinen kertoo.

Iltatorin isäntinä toimivat Salon alueen ruoantuottajayhdistykset yhteistyökumppaneineen. Kojuissa oli tarjolla asiaa maataloudesta ja maistiaisia.

Pertteliläinen Peppi Laine maistattaa Mikkolan tilan pisteellä lammasmeetvurstia. Korista löytyy myös villalankaa. Laine kertoo, että ensi viikolla on tulossa suoramyyntiin myös erä lammasbratwurstia Perniön lihalta.

Vaikka lähiruokabuumista paljon puhutaan, se ei Laineen mukaan vielä erityisemmin näy tuottajalle.

– Ei meillä mitään ryntäystä ole ollut, mutta tapahtumissa käy kyllä paljon ihmisiä.

Laineen mukaan tilojen suoramyyntiin vaikuttavat kaksi seikkaa: saatavuus ja löydettävyys.

– Ostaja joutuu näkemään vaivaa, jos haluaa ostaa suoraan tilalta – pitää löytää paikan päälle. Varmasti myös hinta asettaa omat rajoituksensa, Laine sanoo.

Mikkolan tilalla tuotantoerät ovat pieniä ja mukana on monta eri vaihetta ja palvelua tarjoavaa yrittäjää ennen kuin lammas päätyy kuluttajalle, mikä nostaa hintaa.

– Mielestäni hinta ei ole silti kovin korkea. Kun ostaa lähiruokaa, tietää missä ja miten eläin on kasvanut. Samalla tulee tukeneeksi montaa paikallista pienyrittäjää, Laine sanoo.

Laine vinkkaa, että eläimiin ja niiden elinolosuhteisiin voi mennä tutustumaan itse tai pyytää tuottajaa kertomaan.

– Meillä esimerkiksi lampaat saavat laiduntaa toukokuusta lokakuuhun, Laine kertoo.

Pertteliläinen Liisa Tuominen on kierrellyt iltatorilla paikalla olevien maataloustuottajien pöytiä.

– Tuosta ensimmäisestä suklaamaidon maistatuksesta sai hyvän lähdön, sitten vähän päälle mustikoita ja tätä oikein hyvää lammasta, Tuominen kertoo Mikkolan tilan pisteellä.

Lähiruoka on Tuomiselle tärkeä asia.

– Omaksi tarpeiksi tulee tuotteita omalta pihalta, perunoita on tullut aina omasta maasta. Joskus aiemmin tuli ostettua naapurilta tomaatteja ja kurkkuja. Mutta jos joku myisi oikein hyvää kukkakaalia, tai erityisesti parsakaalia, niin minä olen myyty, Tuominen sanoo.

Hieman ennen illan keikan alkua Osuuspankin kello näyttää elohopean nousseen lähelle kolmeakymmentä astetta. Kuumuus lienee verottanut yleisömäärää. Lavan edessä on nimitäin hetki ennen keikan alkua vielä väljää, vaikka lavalle on nousemassa yksi tämän hetken puhutuimmista popmusiikin tulokkaista.

Vestan eli Vesta Burmanin , 25, viime vuonna ilmestynyt esikoisalbumi Lohtulauseita käväisi Suomen virallisen albumilistan kärjessä ja laulaja-lauluntekijä palkittiin myös kevään Emma Gaalassa vuoden tulokkaana.

Vesta on useissa haastatteluissaan kertonut tekevänsä musiikkia sanoitus edellä. Esikuvakseen hän on maininnut muun muassa PMMP:stä soolouralle ponnistaneen, vahvoista lyriikoistaan tunnetun Paula Vesalan. Sanoituksista löytyykin samankaltaista henkilökohtaisuutta ja omintakeista herkkyyttä kuin Vesalan teksteistä.

Lohjalaisiin Jan Suomiseen ja Teea Ruutiseen Vestassa vetoaa kuitenkin ”koko paketti”.

– Soundi ja erilaisuus, sanoo Suominen Vestan vahvuuksista.

Teea Ruutinen (vas.) ja Jan Suominen (oik.) tulivat Vestan keikalle Lohjalta saakka. Kuva: Minna Määttänen/SSS

Suominen ja Ruutinen ovat tulleet Vestan keikkaa kuulemaan Lohjalta asti. Kummallakin keikka on artistin ensimmäinen. Videopalvelu YouTubesta keikkatunnelma on tullut tutuksi.

– Odotuksissa on aika minimalistinen keikka, ainakin aikaisempien perusteella, Suominen sanoo.

Sellaisen sai myös iltatoriyleisö. Musta-valkoisesta tyylistään tunnettu artisti veti keikan vähäeleisesti, turhia välipuheita vältellen ja antoi musiikin puhua puolestaan.