Italian Salvinilta vaaditaan vastauksia venäläiseen vaalirahasotkuun

0

Venäläisen öljyrahan suhmurointi laittomaksi vaalirahoitukseksi on viime päivinä heittänyt varjon Italian toisen hallituspuolueen, äärioikeistolaisen Legan päälle. Vaikka rahojen kohtaloa ei tiedetä, on tapaus herättänyt kysymyksen kansallisesta turvallisuudesta ja Italian hallituksen riippumattomuudesta.
Italian entisen pääministerin Enrico Lettan mukaan tapauksella tulee olemaan vakavia vaikutuksia Italian imagolle ja intresseille. Legan johtaja Matteo Salvini on varapääministeri ja sisäministeri, joka on vastuussa Italian turvallisuudesta.
– Hallituksen johtaja, joka valtuuttaa lähettiläänsä neuvottelemaan taloudellisesta tuesta EU:n pakotteiden kohteena olevan vieraan vallan kanssa on ennenkuulumattoman vakava asia, Letta sanoi la Repubblican haastattelussa.
Corriere della seran kyselyn mukaan 58 prosenttia kansalaisista piti mediassa Venäjä-gateksi nimettyä tapausta ensitietojen perusteella vakavana. Vähiten painoarvoa sille antoivat Legan ja oikeistopuolue Forza Italian äänestäjät.

Todisteet Salvinin osallisuudesta puuttuvat

Buzzfeed News -uutissivusto julkaisi kuluneella viikolla lokakuussa tehdyn nauhoituksen, jossa Salvinin läheinen avustaja Gianluca Savoini käy neuvotteluja venäläisen öljyrahan kierrättämiseksi laittomasti vaalirahaksi Legalle. Italian syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet tapauksesta korruptiotutkinnan.
Tutkinnassa aiotaan kuulla myös asianajaja Gianluca Merandaa, joka on ilmoittanut olevansa yksi nauhoituksessa esiintyvistä italialaisista. Merandan la Repubblicalle lähettämän kirjeen mukaan sopimusta ei lopulta syntynyt.
Salvini on kiistänyt Legan saaneen venäläistä rahaa, eikä todisteita sisäministerin osallisuudesta ole.
Salvini on myös kieltänyt Savoinilla olleen virallista roolia Venäjä-delegaatiossa. Lehdistössä on kuitenkin julkaistu kilpaa kuvia ja videoita, jotka todistavat päinvastaista.
– En tiedä, mitä hän teki siinä pöydässä, kysykää häneltä! Pidän tätä tutkintaa naurettavana, Salvini kuittasi perjantaisessa lehdistötilaisuudessa Savoinin osallistumisen Moskovassa viralliseen sisäministerien tapaamiseen.

Perussuomalaisten liittolainen

Salvini on ollut johtavana hahmona keräämässä Euroopan oikeistopopulistisia puolueita uuteen Identiteetti ja demokratia -ryhmään, johon kuuluvat Euroopan parlamentissa myös perussuomalaiset.
Italiassa Lega on maan suosituin puolue, jonka kannatus oli juuri ennen kohun puhkeamista noussut lähes 38 prosenttiin.
Oppositiopuolue PD:n johtaja Nicola Zingaretti syytti lauantaisessa puoluekokouksessa Legan pyrkivän loitontamaan Italiaa EU:sta ja muuttamaan maan perinteiset liittolaissuhteet. PD:n varainhoitaja Luigi Zanda on vaatinut Salvinin eroa, ja hän pelkää Italian menettävän turvallisuuskysymyksissä muiden maiden luottamuksen.
Salvinin hallituskumppani, Viiden tähden liikettä johtava Luigi Di Maio vetosi Facebookissa sunnuntaina julkaisemassaan viestissä, että poliitikot puolustautuisivat heitä kohtaan esitetyiltä syytöksiltä parlamentissa. Di Maion mukaan parlamenttiin pitäisi myös perustaa erityinen komissio tutkimaan kaikkien puolueiden saama rahoitus.

STT

Kuvat: