Kirjoja tulvii Veturitalliin – lahjoitusten vastaanottamiseen tuli tauko

0
Salon taidemuseo Veturitallin museomestari Simo Suni näyttää, minkälaisiksi moduuleiksi lahjoituskirjoja niputetaan.

Salon taidemuseo Veturitalli on ottanut vastaan kirjalahjoituksia, mutta nyt siinä joudutaan pitämään taukoa. Kovakantisia kirjoja, mutta muutakin ylimääräistä kuten pokkareita on tullut lahjoitusten mukana.

Kirjoja tarvitaan syksyllä avautuvan kuvataiteilija Alexander Reichsteinin interaktiivisen näyttelyn yhteen teokseen.

– Kirjojen keräämisessä on nyt ennalta määräämätön tauko, koska kaikki paikat ovat kirjoja täynnä, huokaa museomestari Simo Suni.

Museo on joutunut vuokraamaan jopa kontin pihalle, jonne kirjanippuja on sijoitettu odottamaan syksyä.

– Kunhan suma saadaan ensin selvitettyä, Suni miettii kirjakeräyksen jatkosta.

Tulevan näyttelyn teos vaatii paljon työtä museohenkilöstöltä. Kovakantisista kirjoista kootaan noin 20 kirjan moduuleja näyttelyä varten. Niputettavien kirjojen tulee olla millin tarkkuudella saman kokoisia.

Sunin mukaan Venäjällä esillä olleessa samantyylisessä teoksessa taiteilijalla oli käytössä 150 000 kirjaa. Saloon tuleva teos on pienempi, vain noin 15000–20000 kirjaa käsittävä teos.

– En tiedä, paljonko kirjoja oikein tarvitaan, mutta nyt niitä on jo yli 10 000 kasassa, laskeskelee Suni.

Suni sanookin, että ihmiset luopuvat kirjoista helposti, mutta näyttelyteosta varten vain kovakantiset niteet kelpaavat. Niinpä pehmeäkantiset on blokattu armotta pois.

– Kirja on menettänyt arvonsa, Suni harmittelee, kun hän pujottelee museon varastotilassa arvokkaita kirjasarjoja ja keräilyharvinaisuuksia silmäillen.

Jotakin kiinnostuksesta kirjoja kohtaan voi palautua näyttelyn jälkeen, jolloin yleisöllä on mahdollisuus hakea kirjoja takaisin.

– Minkä tahansa kirjan voi ottaa jalkeenpäin mukaan, kun näyttely on purettu tammikuussa, sillä se kuuluu teoksen luonteeseen, kertoo Suni taiteilijan sanoneen.

Näyttelyssä kävijään voi iskeä ”kirjahimo”.

– Näyttelyssä kävijä voi ajatella, että tuon kirjan haluaisin itselleni ja palaa ehkä hakemaan kirjaa.

Takeita ei kuitenkaan ole, että juuri tuo tietty kirja vielä löytyy tuhansien joukosta.

Alexander Reichsteinin (s.1957) Ajan myötä -näyttely avautuu 21.syyskuuta ja jatkuu 12. tammikuuta saakka. Näyttelyä pystytetään noin viikko ennen avajaisia, jolloin taiteilija tulee paikalle.

Suomessa vuodesta 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen taiteilija ja kuvittaja on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa. Reichsteinin interaktiivinen näyttely tarjoaa moniaistisen taidekokemuksen, kun yleisö pääsee kokoamaan myös omia taideteoksiaan.

– Kirjateos ei ole interaktiivinen teos, tarkentaaa Suni.

– Sellainen on lapsille tarkoitettu oma sali, jossa he voivat rakentaa olioita, selventää Suni.