Boeing voi joutua keskeyttämään 737 Max -koneiden tuotannon, jos lentokielto pitkittyy

0

Lentokonevalmistaja Boeing esitteli keskiviikkona yhtiön historian huonoimman neljännesvuosituloksen. Boeingin nettotulos romahti huhti-kesäkuussa noin kolme miljardia dollaria tappiolle, kun vuotta aiemmin vastaava tulos oli ollut reilut kaksi miljardia dollaria plussalla.
Yhtiön surkea tulos johtui pääasiassa 737 Max -konemallin ongelmista. Konemallin paluusta liikenteeseen ei vielä ole tietoa.
– Tämä on ratkaiseva hetki Boeingille, toimitusjohtaja Dennis Muilenburg sanoi keskiviikkona.
Muilenbergin mukaan Boeing voi joutua edelleen vähentämään 737 Max -koneiden tuotantoa tai jopa väliaikaisesti keskeyttämään tuotannon, jos koneiden lentokielto jatkuu selvästi nykyisiä odotuksia pidempään.
Boeing on vähentänyt lentokonetuotantoaan sen jälkeen, kun 737 Max -koneet määrättiin maailmanlaajuisesti lentokieltoon maaliskuun puolivälissä.
Osavuosikatsauksen mukaan Boeingin kaupallisten lentokoneiden toimitukset puolittuivat toisella vuosineljänneksellä. Yhtiö toimitti asiakkailleen huhti-kesäkuussa 90 lentokonetta, kun vastaava määrä vuotta aiemmin oli 194 lentokonetta.
Boeing kertoi viime viikolla varaavansa noin viisi miljardia dollaria turmakonemallinsa lentokiellon aiheuttamiin kustannuksiin. Kuluvaraus kohdistuu keskiviikkona julkistettuun toisen vuosineljänneksen tulokseen.
Yhtiö ei vielä ole antanut sellaista arviota koko vuoden tuloksestaan, jossa 737 Max -mallin ongelmat olisi otettu huomioon.

Boeingin ongelmat sekoittivat lentoyhtiöiden suunnitelmat

Boeingin 737 Max -koneilla tapahtui lyhyen ajan sisällä kaksi tuhoisaa onnettomuutta, ensin Indonesiassa lokakuussa ja myöhemmin Etiopiassa maaliskuussa. Turmissa kuoli 346 ihmistä.
Koneiden paluulle liikenteeseen ei ole toistaiseksi tarkkaa aikataulua. Sanomalehti Wall Street Journal kertoi aiemmin heinäkuussa, että lentokielto voi jatkua ensi vuoteen saakka.
Lentoyhtiöistä muun muassa American Airlines ja Southwest Airlines ovat jo peruneet 737 Max -koneiden lentonsa ainakin marraskuuhun saakka.
Ryanair on ilmoittanut vähentävänsä ensi vuodelle suunniteltuja lentojaan, sillä se ei saa Boeingilta tilaamiaan lentokoneita sovitussa aikataulussa. Ryanair odottaa vastaanottavansa Boeingilta 30 uutta konetta 58:n sijaan ensi toukokuun loppuun mennessä. Suunnitelmien muuttuminen johtaa joidenkin Ryanairin lentokenttäkohteiden sulkemiseen, yhtiö kertoi viime viikolla.
Norwegian puolestaan odottaa, että Boeingin ongelmat aiheuttavat sille tänä vuonna yli 70 miljoonan euron kustannukset. Norwegianin laivastoon kuuluu 18 Boeingin konetta, jotka ovat toistaiseksi lentokiellossa.
Boeing kertoi keskiviikkona myös lykänneensä kehitteillä olevan 777X-konemallin ensilentojen aikataulua ensi vuoden alkuun. Yhtiö viittasi osavuosikatsauksessaan ongelmiin General Electricin valmistamien lentokonemoottorien kanssa.
Boeing pitää silti kiinni tavoitteesta, että ensimmäiset 777X-koneet pystytään toimittamaan asiakkaille ensi vuoden lopulla.

https://www.wsj.com/articles/boeing-737-max-grounding-could-stretch-into-2020-11563112801

STT

Kuvat: